Ga direct naar inhoud

Topatleten over de INEOS 1:59 Challenge

16 juli 2019

Eliud Kipchoge, top atleet van het NN Running Team, gaat in oktober voor de INEOS 1:59 Challenge in Wenen. We vroegen de atleten die met hem in Kaptagat trainen hoe zij denken over Eliuds grensverleggende poging om geschiedenis te schrijven.

Geoffrey Kamworor - Drie keer wereldkampioen op de halve marathon, twee keer goud op het WK Cross en winnaar van de New York Marathon in 2017.

We kijken erg uit naar deze challenge. We trainen samen met Eliud en we zijn net broers. We zijn blij dat we Eliud in ons team hebben, omdat hij de beste marathonloper ter wereld is.

De INEOS 1:59 Challenge is een gouden kans en we hebben alle vertrouwen in hem. Er zijn veel redenen waarom Eliud speciaal is. Hij is heel erg gedisciplineerd en hij is heel bescheiden. Hij heeft ook voor iedereen evenveel respect. Daarnaast werkt hij erg hard, hij is heel gefocust in de training en ook erg verantwoordelijk. Hij is altijd op tijd voor de training, hij heeft de juiste mensen om zich heen en hij krijgt goed advies. Omdat we met hem trainen en hem goed kennen, denk ik dat hij de marathon onder de twee uur kan lopen.

Sinds het Breaking2 Project in 2017 is hij steeds sneller gaan lopen. Hij krijgt alle steun en vertrouwen van anderen om hem heen en vanwege zijn zelfvertrouwen denk ik dat het hem gaat lukken.

Abdi Nageeye – Nederlands recordhouder op de marathon met een PR van 2:06:17

Deze gelegenheid komt op het juiste moment voor Eliud. Bij elke marathon loopt hij sneller en verbetert hij zijn PR. Het is net zoals bij Maarten van der Weijden. Die heeft net de Elfstedentocht van 195 km gezwommen. Dat was iets wat veel mensen niet voor mogelijk hielden. Bij zijn eerste poging werd hij tijdens het zwemmen ziek en moest hij uit het water worden gehaald. Veel mensen zeiden dat het gevaarlijk was om zo'n grootse prestatie na te streven.

Maar hij kwam terug, trainde hard en slaagde er de tweede keer in om zijn doel te halen. Eliud kan zich hieraan optrekken, omdat hij de eerste keer in 2017 zo dicht bij die twee uur zat. Eliud is beter geworden sinds 2017 en de organisatie en het management ook, dus wat is nou 26 seconden? Als Eliud loopt, gaat hij er helemaal in op. Hij traint hard en hij is waanzinnig gedisciplineerd.

Augustine Choge – Voormalig kampioen Gemenebestspelen op de 5000m en zilver op de World Indoor 3000m van Kenia.

Ik ben al 15 jaar bevriend met Eliud en ben als haas geselecteerd voor de INEOS 1:59 Challenge, en dat betekent heel veel voor me. Of hij de twee uur grens kan doorbreken? Alles is mogelijk. Ik heb er zelfs alle vertrouwen in, omdat ik zie hoe gefocust hij is als hij traint en hij is in betere vorm dan ooit. En ik zie ook hoeveel steun hij krijgt in het kamp van zijn teamgenoten en het begeleidingsteam.

Als Eliud succesvol is, is dat een succes voor ons allemaal. Hij is echt een sociaal mens. We hebben gezien hoe hij zich heeft ontwikkeld tot de beste marathonloper. We zijn trots op wat hij presteert en als hij de marathon onder de twee uur loopt, laat hij zien dat niets onmogelijk is.

Selly Chepyego – Beste marathontijd 2:23 en komt uit voor Kenia op het WK marathon

Ik kijk uit naar de grote dag. Eliud is onze leider, hij is net een oudere broer. We volgen zijn vorderingen stap voor stap. Ik vind het zo spannend. Zelfs mijn kinderen thuis zeggen me dat ze hem een hand wil geven en hem succes willen wensen. Eliud is niet alleen als hardloper, maar ook in andere opzichten een uniek persoon. Hij is gedisciplineerd en bescheiden. Hij houdt van iedereen en maakt geen onderscheid. Gaat het hem lukken? Het is zeker mogelijk. Als we tijdens het trainen naar hem kijken, kunnen we dat het beste beoordelen. Het is zeker mogelijk.

Laban Korir – Beste marathontijd 2:05 en komt uit voor Kenia op het WK marathon 2019.

Ik kijk uit naar de INEOS 1:59 Challenge, ook al ben ik een beetje teleurgesteld dat ik niet als haas meeloop, omdat ik de week ervoor de marathon loop bij de IAAF World Championships. Ik liep bij het Breaking2 Project als haas en dat was een ongelooflijk mooie ervaring.

Eliud is speciaal, omdat hij zeer consistent is tijdens de training. Bij alle trainingsonderdelen kan hij zijn tempo aanhouden: bij de fartlek, de snelheidstraining en tijdens lange duurlopen. Hij is altijd superrelaxed, zelfs tijdens duurlopen van 40 km. Op dit moment gaan de trainingen hem gemakkelijk af en is hij sterker dan ooit.

Ik ben ervan overtuigd dat hij het kan, omdat hij er in Monza (als onderdeel van Breaking2) maar 26 seconden vandaan zat, en sindsdien heeft hij zich sterk verbeterd. Hij heeft in Berlijn het wereldrecord verbroken met een tijd van 2:01:39. Hij heeft daarna in Londen een parcoursrecord gelopen met de op een na snelste tijd in de geschiedenis van 2:02:37. Ik ben ervan overtuigd dat hij er klaar voor is om te presteren.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie