Ga direct naar inhoud

Tien wetenswaardigheden over de INEOS 1:59

2 april 2020

Vorig jaar schreef Eliud Kipchoge geschiedenis toen hij als eerste mens ooit tijdens de INEOS 1:59 Challenge de marathon onder de twee uur liep. We zetten hier tien dingen op een rijtje die je misschien nog niet wist over deze iconische prestatie.

1 - Proefloop van Eliud

Eliud was voor de volle 100 procent gefocust op zijn training in Kenia. Vijf dagen voor de marathon kwam hij aan in Wenen en probeerde hij pas voor het eerst het parcours uit. Het parcours besloeg een traject van 9,6 km op de Hauptallee, een lange, rechte en met bomen omzoomde weg die door de Prater loopt. Dit traject moest meerdere keren worden afgelegd en kon de goedkeuring van Eliud wegdragen.
“Ik heb 50 minuten gelopen op het parcours. Ik wilde voordat de grote dag zou aanbreken al weten hoe het zou voelen. Het parcours was erg goed. Het was recent geasfalteerd. De wegbebakening was nieuw en het parcours was ook heel vlak.”

2 - Telefoontje van de Keniaanse president

Toen Eliud in Wenen aankwam was hij overweldigd door de massale steunbetuigingen die hij kreeg van mensen wereldwijd en op de dag voor de marathon kreeg hij een telefoontje van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta.
“Als je een telefoontje krijgt van het staatshoofd, dan is dat nogal wat”, aldus Eliud. “Hij zei dat alle 50 miljoen Kenianen achter me stonden en hij wenste me veel succes.”

3 – Samen eten

De avond voor de marathon at Eliud om 19.00 uur samen met drie vrienden van het NN Running Team die als haas mee zouden lopen: Jonathan Korir, Gideon Kipketer en Augustine Choge.
“Ik vond het heel motiverend om deze drie om me heen te hebben. We voelden ons heel erg verbonden. Het zijn allemaal vrienden van me die in hetzelfde trainingskamp wonen.”

4 - Goed geslapen

De nacht voor de Nike Breaking2 Challenge had Eliud bijna geen oog dichtgedaan, maar voor de INEOS 1:59 Challenge sliep hij onafgebroken tussen 21.00 en 02.00. De rest van de nacht pakte hij ook nog wat slaap en om 04.50 stond hij op om te gaan douchen en daarna te gaan ontbijten.

5 - Af en toe twijfels

Eliud geeft toe dat hij vlak voor de Challenge wel getwijfeld heeft of hij zijn doelen kon waar maken.
“Ik dacht, wat gebeurt er als ik er niet in slaag? Wat gebeurt er als ik de marathon niet kan uitlopen en uitstap na 20km, wat zullen de mensen dan zeggen? Wat zullen de 120.000 toeschouwers zeggen? Ik vond het echt moeilijk om mezelf ervan te overtuigen dat ik het kon, maar ik had wat te bewijzen. Ik moest kalm blijven, me concentreren en doen wat ik moest doen.”

6 - In de pas lopen met de hazen

Aangezien er tijdens de marathon steeds een andere groep hazen meeliep en Eliud het tempo van de captain volgde, moest hij zijn volgafstand daarop aanpassen.
“Dat was niet erg, maar ik moest mijn positie afstemmen op de paslengte van de captain”, legt Eliud uit.
“Als de captain een kortere paslengte had, liep ik daar dichter op. Bij meer lengte hield ik wat meer afstand van de hazen.”

7 – Aanmoediging van fans

De aanmoediging van de naar schatting 120.000 toeschouwers bij de Prater noemt Eliud “fantastisch”
en “inspirerend”: “Ik vond het een eer dat zoveel mensen de tijd hadden genomen om naar de marathon te komen kijken.”

8 - Lastige rotondes

In het parcours zaten twee rotondes, aan beide kanten van de Hauptallee: de Lusthaus-rotonde en de veel grotere Praterstern-rotonde. Vooral het nemen van die laatste rotonde met een marathontempo van onder de twee uur was niet gemakkelijk.
“Het was een vlakke rotonde, maar wel lastig vanwege de grote boog van zo'n 600 meter.”

9 - Man van weinig woorden

Af en toe zei Eliud ‘ja’ tegen de hazen en zijn manager Valentijn Trouw, maar verder koos hij ervoor om niet te praten tijdens de marathon en zich volledig te focussen op zijn prestatie.
“Valentijn en Augustine (vriend en haas) zeiden rond de 38-40 km: ‘maak je geen zorgen, dit gaat je lukken.’ Ik knikte alleen maar en zei ‘ja’.”

10 - Geschiedenis schrijven

Eliud slaagde erin om het tempo erin te houden tijdens de marathon en zijn zelfvertrouwen nam met elke kilometer toe. Hij probeerde kalm en gefocust te blijven: “Toen ik bij de 35km, 38km, 40km kwam, wist ik zeker dat het me zou lukken. En in die laatste 500 meter realiseerde ik me dat ik geschiedenis zou schrijven.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie