Ga direct naar inhoud

Sporthelden

28 mei 2019

De prestaties van het NN Running Team onder leiding van marathonicoon Eliud Kipchoge geven altijd genoeg inspiratie voor columns en berichten op social media. Maar heb je je ooit afgevraagd welke sportidolen onze sporthelden hebben buiten de atletiek? Hieronder lees je er alles over.

Voetbal is favoriet bij onze atleten en dat geldt zowel voor onze atleten in Kenia, Ethiopië als in Oeganda. Veel atleten volgen een grote club en kijken graag ter ontspanning naar de wedstrijden.

Ook bij Joshua Cheptegei, wereldkampioen cross en wereldrecordhouder op de 15 km, zijn voetballers favoriet, en hij is een groot bewonderaar van de bijzondere talenten van de Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo.

“Ronaldo is de reden dat ik Manchester United ben ga volgen”, legt Joshua uit. “Ik houd van de manier waarop hij het spel speelt en natuurlijk van zijn manier van dribbelen. Hij is later voor Real Madrid en Juventus gaan spelen en ik volg hem nog steeds.”

Ook Geoffrey Kamworor, die voor Joshua wereldkampioen cross was, is een fan van Manchester United en het is dan ook geen verrassing dat de sportheld van de Keniaanse atleet een speler van de Red Devils is.

“Ik vind veel spelers in het team goed, zoals (Marcus) Rashford, (Romelu) Lukaku en (Paul) Pogba, maar ik ben vooral een fan van de doelman David de Gea. Ik vind hem de allerbeste keeper”, zegt Geoffrey, die drie maal het WK halve marathon op zijn naam heeft staan en twee keer goud won bij de WK cross, over de Spaanse doelman.

Stephen Kissa stevende eerder dit jaar in het Spaanse Laredo af op een wereldtijd van 27:13 op de 10 km. Hij is een fanatiek volger van het Engelse eredivisieteam Liverpool en is een grote fan van spits Mo Salah van The Reds.

“Ik vind het fantastisch hoe hij speelt en een bal erin kan schieten”, zegt het opkomende Oegandese NNRT-talent.

De Belgische marathonrecordhouder Bashir Abdi speelde op school voetbal in een buitenpositie en het is dan ook geen verrassing dat zijn sportheld een voetballer is. Maar wat wel verrassend is, is dat zijn idool iemand uit het verleden is: Zinedine Zidane, de voormalige Franse middenvelder.

“Zijn spel en bewegingen waren prachtig om te zien”, zegt Bashir, die vorige maand in Londen een schitterend nieuw PR van 2:07:03 op de marathon neerzette. “Ik kan me nog goed herinneren hoe hij voor Frankrijk een inspiratiebron was om het WK te winnen. Hij was geweldig.”

Tadelech Bekele, die de marathon van Amsterdam in 2017 en 2018 op haar naam schreef, is uitgegroeid tot één van de vrouwelijke sterren van het NNRT en net zoals bij Bashir Abdi is haar sportheld buiten het hardlopen een voormalig voetballer.

Ze roemt de stijl en techniek van Ronaldinho die in 2002 met Brazilië het WK won: “Hij heeft me echt geïnspireerd.”

Echter niet bij alle atleten is voetbal de meest favoriete sport. De Ethiopiër Mule Wasihun (die nu een zevende positie inneemt op de wereldranglijst na een schitterend resultaat van 2:03:16 vorige maand in Londen) is een basketbalfan. Hij heeft niet zozeer een favoriete speler, maar is een groot bewonderaar van het Amerikaanse nationale team, dat 15 van de 19 Olympische titels op zijn naam heeft staan.

Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder op de marathon, heeft meerdere sportidolen.

Hij is een fan van Tottenham Hotspur en noemt de Keniaanse middenvelder Victor Wanyama als zijn sportheld: “Wanyama vind ik inspirerend omdat hij uit een land komt waar niet veel topvoetballers vandaan komen, maar hij speelt wel voor een topteam.”

Eliud is ook een groot fan van Formule 1-races en tennis. Hij heeft grote bewondering voor het concentratievermogen van de Britse F1-ster Lewis Hamilton en voor de lange en succesvolle carrière van de Spaanse toptennisser Rafael Nadal. Tot slot heeft hij diep respect voor het talent en de passie van de Amerikaanse basketbalspeler LeBron James.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie