Ga direct naar inhoud

Ruim baan voor Julien Wanders, een Zwitsers wonder

27 augustus 2019

Julien Wanders van het NN Running Team heeft dit jaar een doorbraak gemaakt op de baan. Vooruitlopend op de wereldkampioenschappen in Doha volgende maand praten we met het Zwitserse talent op de lange afstand over zijn uitstekende seizoen.

Na een wereldrecord op de 5 km en een Europees record op de halve marathon eerder dit jaar, lijdt het geen twijfel dat Julien Wanders goed aan de weg timmert.

De in Kenia gevestigde Zwitserse atleet is absoluut een van de meest veelbelovende talenten in het NN Running Team, maar tot dit jaar had hij moeite om op de baan zijn vorm te vinden.

Om verschillende redenen presteerde Julien onder zijn kunnen op de baan. Vaak was hij teveel bezig met zijn tijd en liep hij niet volgens het ritme van de wedstrijd.

Maar dit seizoen heeft hij dit van zich afgeschud en met zijn nieuwe aanpak is de 23-jarige atleet erin geslaagd om te excelleren op de baan.

Ik wilde niet dat het baanseizoen dit jaar hetzelfde zou verlopen als de afgelopen drie of vier jaar. Daarom heb ik mijn mindset veranderd”, legt Julien uit. “Ik probeerde om niet meer zo op mijn horloge en de tijd te letten en ik zei tegen mezelf dat ik me met de besten kon meten.

Julien, die in Iten onder begeleiding van Marco Jaeger traint, die al sinds jaar en dag zijn coach is, maakte zijn woorden waar. De zeven wedstrijden op de baan dit jaar leverden hem zes PR's op, twee nationale records en kwalificaties voor het WK op de 5.000 en 10.000 meter.

Hij heeft alles eruit gehaald wat eruit te halen was en voordat hij afreist naar het WK in Doha wil hij nog eenmaal schitteren op de 5000 meter op de baan, op donderdag 29 augustus bij de Zürich Diamond League.

Julien focust zich nu veel later op het snelle werk dan normaal, voornamelijk omdat het WK zo laat in het jaar plaatsvindt. Het grote aantal kilometers dat hij intussen heeft gemaakt en het trainen op uithoudingsvermogen hebben echter wel hun vruchten afgeworpen.

Het baanseizoen ging voor Julien eind mei in Stockholm van start, waar hij op de 10.000 meter als zesde finishte en een Zwitsers record liep van 27:44.36. Helaas was dit net niet goed genoeg om zich te kwalificeren voor het WK.

Ik was niet tevreden en ook gefrustreerd dat ik met vier seconden net boven de kwalificatie-eis van 27:40 zat. Maar het weer zat ook tegen. Het was koud en er stond veel wind, dus ik wist dat ik ook een mindere tijd had gelopen vanwege de omstandigheden.” 

Elf dagen later in Hengelo zat het Julien wel mee. Met een PR van 13:19.79 op de 5.000 meter kwalificeerde hij zich voor het WK en finishte hij als achtste achter de Ethiopische Telahun Haile Bekele, winnaar van de Rome Diamond League.  

Na de wedstrijd was ik blij en opgelucht dat ik eindelijk aan de eis had voldaan”, herinnert hij zich. “Ik liep de 3 km in zo'n 7:52, waarmee ik toen dicht op mijn PR voor de 3.000 meter zat. Dit was idioot snel voor mij, maar met deze prestatie liet ik zien dat ik bij de jongens aan de top hoorde.

Na een trainingsperiode van drie weken in Iten keerde Julien weer terug naar Europa om deel te nemen aan de 5.000 meter in de Lausanne Diamond League, een wedstrijd die Julien na aan het hart ligt.

Als kind reisde hij vaak van zijn woonplaats Genève in 40 minuten naar Lausanne om een handtekening te bemachtigen van de topatleten, waaronder voormalig wereldrecordhouder op de 100 meter Asafa Powell.

Julien won ook twee keer de U18-wedstrijden op de 1.500 meter bij de Lausanne Diamond League en dit jaar haalde hij, geïnspireerd door het enthousiasme van het thuispubliek, bijna zes seconden van zijn PR af op de 5.000 meter en werd hij 14e in een tijd van 13:13.84.

De afgelopen twee jaar in Lausanne (in 2017 toen hij niet finishte en in 2018 toen hij 13:36.24 liep) was het echt afzien, maar dit jaar was het geweldig. De mensen in Lausanne gingen helemaal uit hun dak. Ik voelde me echt gestimuleerd door hun positieve energie en op een bepaald moment in de wedstrijd heb ik mijn handen in de lucht gestoken, zodat ze nog meer lawaai zouden maken. Ik vond het echt fantastisch.

Nog maar twaalf dagen later zette hij zijn succes op de baan verder voort. In Hengelo kwalificeerde zich voor de 10.000 meter op het WK met een schitterend Zwitsers record van 27:17.29 waarmee hij als negende eindigde bij de Ethiopische trials voor het WK.

Het gelijkmatige tempo van 27 minuten bleek perfect voor Julien, die in een wedstrijd van wereldklasse de eerste 7 km met de kopgroep opliep.

Ik wist dat ik veel harder kon lopen dan 27:44 en dat ik dat nu ook echt heb gedaan, voelt heel speciaal. Nu ik 27:17 heb gelopen hoef ik niet meer terug te kijken, maar alleen maar vooruit.”

Bij het EK in Bydgoszcz werd Julien tweede op de 5.000 meter en nu loopt hij ter voorbereiding op het WK nog een laatste wedstrijd in Zürich, voordat hij afreist naar Doha waar hij wil deelnemen aan de 5.000 en 10.000 meter.

Maar waar gaat hij voor in het Khalifa International Stadium?

Ik weet echt niet wat ik kan bereiken. Ik kan niet zeggen dat ik voor een medaille ga, want dat niveau heb ik nog niet, maar ik ga het toch proberen. Maar wat er ook gebeurt, ik zal weer meer ervaring opdoen en dat is een goede voorbereiding op de Olympische Spelen volgend jaar.

Maar voor Julien is de baan maar een deel van het verhaal. De man die eerder dit jaar in Monaco met een tijd van 13:29 een wereldrecord op de 5 km op de weg neerzette en een Europees record van 59:13 op zijn naam schreef bij de RAK Halve Marathon, ziet zijn inspanningen deze zomer als een perfecte voorbereiding voor de weg.

Zelfs toen ik in het verleden niet zo goed presteerde op de baan, was het een goede basis om wel snel te lopen op de weg. Ik hoop dat ik later dit jaar en begin volgend jaar opnieuw snelle tijden (op de weg) kan neerzetten.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie