Ga direct naar: inhoud

Reiziger

Addy Ruiter NN Running Team

26 februari 2019

De rustige Addy Ruiter is het brein achter het succes van de NN Running Team-atleten in Kapchorwa. We wilden meer te weten komen over zijn wereldreis naar Oeganda.

Addy Ruiter had nooit de ambitie om een hardlooprevolutie te leiden. De Nederlander is bescheiden en verlegen en werd toen hij achter in de 30 was bij toeval coach, maar kan als architect van het coachingsprogramma van het NN Running Team in Oeganda nu niet op een betere plek zitten.

Addy liep zelf de 10 km in een respectabele 30 minuten en behaalde een top vijfpositie bij de Nederlandse triatlonkampioenschappen, maar zijn sportsuccessen waren schaars, omdat hij andere prioriteiten had.

“Sport was jarenlang niet het belangrijkste in mijn leven. Mijn grootste passie was reizen.”

Jarenlang heeft Addy uitgebreid de hele wereld over gereisd. Hij heeft 93 landen op alle continenten bezocht.
Maar van jongs af aan was hij altijd gefascineerd door coaching.

“Ik was zo'n 14 of 15 toen ik mijn eerste coachingsboek kocht. Ik was altijd zeer geïnteresseerd en ik denk dat ik er meer vanaf wist dan veel andere atleten.”

Een korte tijd coachte hij middelbare schoolatleten in Nederland, maar zijn coachingsavontuur ging pas zo'n 15 of 16 jaar geleden echt van start.
Aanvankelijk coachte hij zijn toenmalige vriendin, een Nederlandse triatlete, maar toen een lokale hardloopclub zonder coach zat, werd hem gevraagd om dat gat te vullen en vanaf dat moment kwam het coachen pas echt op gang.

Addy verwierf geleidelijk bekendheid voor het ontwikkelen van veelbelovende atleten en hij begeleidde Roy Hoornweg naar de Nederlandse titel op de 10.000 meter in 2015 en naar een goed PR van 13:31 op de 5000 meter.

Maar zijn opkomende carrière kreeg drie jaar geleden een heel andere richting na een gesprek met Jurrie van der Velden, atletenmanager bij Global Sports Communication.

“Jurrie was toen de manager van een aantal van mijn atleten en hij legde me uit dat ze op zoek waren naar iemand die Joshua Cheptegai in Oeganda kon coachen. Hij zei: Ik weet dat je van reizen houdt en wij hebben een ervaren coach met kennis van zaken nodig. Heb je interesse?'' Ik was meteen heel enthousiast. Door te reizen heb ik veel van mijn dromen kunnen waarmaken en het was een geweldige kans voor me om als coach de dromen van andere jonge mensen uit te laten komen. Sinds ik drie jaar geleden deze taak op me heb genomen geniet ik er elk moment van.”

Hij leidde de groep aanvankelijk vanuit Nederland en dat was allesbehalve een gemakkelijke klus. Met beperkte kennis van de lokale omgeving was het moeilijk voor Addy om de precieze stijgingspercentage in te schatten van de hellingen voor de heuveltrainingen of om de kwaliteit van de wegen voor het trainen te beoordelen.

Toen hij eindelijk op het trainingskamp in Kapchorwa aankwam, ontdekte hij de schaal van de uitdaging.

“Het is een veel moeilijkere omgeving dan bijvoorbeeld in Iten (in Kenia), omdat Kapchorwa halverwege op de helling van een hoge berg ligt”, legt Addy uit. “Dit betekent dat de atleten twee opties hebben: naar boven of naar beneden lopen. Op het heuvelachtige terrein is het heel moeilijk voor de atleten om veel kilometers te maken, dus pas ik mijn trainingsstrategie aan. Ik tel geen kilometers op, maar ik denk eerder aan minuten wanneer ik het trainingsprogramma opstel.”

Zelfs het volgen van de trainingen achterop een motor brengt uitdagingen met zich mee, omdat bij een aantal trainingsroutes over water moet worden gesprongen.

Omdat het land niet de sportachtergrond van Kenia en Ethiopië heeft, volgt Addy in Oeganda een geduldige strategie van 'kleine stapjes' en die aanpak begint vruchten af te werpen.
Achttien maanden geleden werd er in Kapchorwa een trainingskamp opgezet die de atleten een meer gefocuste trainingsomgeving biedt met minder afleidingen.

Addy heeft ook een grotere 'visie' ingebracht in het algehele trainingsprogramma en hoewel hij geen radicale veranderingen heeft doorgevoerd, heeft hij wat aanpassingen gemaakt die volgens hem essentieel zijn.

“We beginnen met de basis, maar voegen op het juiste moment snelheidssessies toe, zodat de atleten optimaal kunnen lopen wanneer het er echt toe doet”, legt hij uit. “Ik zie dit als de belangrijkste reden voor ons succes.”

De groep wordt geleid door Joshua Cheptegei, die zilver won op de 10.000 meter bij de wereldkampioenschappen in 2017 en wereldrecordhouder is op de 15 kilometer, en die liefdevol 'de voorzitter' wordt genoemd in het NN Running Team-kamp in Kapchorwa.

Zonder twijfel is hij de ster binnen de groep en volgens Addy zijn er verschillende factoren die bijdragen aan zijn continue succes.

“Hij is een beetje anders. Het is een intelligente jongen. Hij heeft een jaar aan de universiteit gestudeerd en allebei zijn ouders zijn docenten. Dat maakt het gemakkelijk om met hem te werken. Het winnen van titels en medailles is voor hem belangrijker dan geld. Hij is ook zeer gemotiveerd en hij weet wat hij kan bereiken.”

Addy brengt zo'n vijf maanden per jaar in Oeganda door en is de overige zeven maanden in Nederland. Wanneer hij niet in Afrika is moet hij met zijn atleten via WhatsApp communiceren en af en toe met videoboodschappen.
Maar zonder twijfel heeft iedereen binnen de groep groot respect voor de 55-jarige coach. Joshua noemt hem 'een mentor' en een 'vaderfiguur'. Wat houden Addy's filosofie en mantra voor coaching in?

“Ik heb mijn eigen stijl en ik vind het heel belangrijk om niet alleen interesse te hebben in de atleet, maar ook in de persoon. Ik vind het belangrijk om een goede vriendschap met al mijn atleten te hebben, omdat dit mij extra gemotiveerd maakt om hen te helpen.”

Wat betreft de toekomst kijkt Addy ernaar uit om Joshua en de anderen in de trainingsgroep te zien ontwikkelen en hij heeft alle vertrouwen in de toekomst.

“We zijn erg tevreden dat de kwaliteit in de groep toeneemt. In de toekomst hebben we misschien meer mensen dan alleen Joshua die voor medailles kunnen gaan bij belangrijke kampioenschappen.”

Met Addy aan boord hebben de NN Running Team-atleten in Kapchorwa alle kans van slagen.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Nieuw! Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie