Ga direct naar inhoud

New York, New York

29 oktober 2019

Geoffrey Kamworor heeft drie keer meegedaan aan de marathon van New York en met zilver, goud en brons drie keer op het erepodium gestaan. In de aanloop naar zijn vierde wedstrijd in de “Big Apple”, op zondag 3 november, blikken we terug op de eerdere wapenfeiten van de NN Running Team-atleet in een van de meest iconische marathons.

Marathon van New York 2015 – Tweede (2:10:48)

Geoffrey’s debuut in de Big Apple leverde hem meteen een tweede plaats op na een titanenstrijd met zijn landgenoot Stanley Biwott. Dit was de zesde marathon in zijn carrière. Een jaar eerder had Geoffrey al laten zien dat hij wereldwijd tot de top behoorde toen hij de wereldtitel op de halve marathon op zijn naam schreef en in 2015 won hij ook nog eens goud op het WK Cross.

De 22-jarige Keniaan kwam halverwege door met een groep van zo'n 13 atleten in een tijd van 1:06:49 en pakte vanaf 32 kilometer de koppositie in een groepje met drie andere atleten. Geoffrey zette een versnelling in en liet al snel voormalig wereldrecordhouder Wilson Kipsang en Lelisa Desisa uit Ethiopië, die in 2013 zilver won bij het WK marathon, achter zich. Hij liep nu nek-aan-nek met Biwott in de strijd voor goud, maar de 5 kilometer tussen de 35 en 40 km liep Biwott in 14:19 en die voorsprong gaf de Keniaan niet op. Geoffrey probeerde in Central Park nog verwoed om het gat te dichten, maar Biwott gaf zich niet gewonnen en ging 14 seconden sneller over de finish in 2:10:34. Geoffrey kon echter trots zijn op zijn tweede plaats, de beste marathontijd die hij tot dan toe in zijn carrière had gelopen. Desisa werd op afstand derde in 2:12:10.

Geoffrey: “Ik was blij dat ik op het podium stond. Een tweede plek is goed en hopelijk kan ik volgend jaar terugkomen en goud pakken.”

Wat wij vinden: “Met dit zeer indrukwekkende debuut op de marathon van New York laat de Keniaanse atleet zien dat de marathon hem in het bloed zit.”

Marathon van New York 2017 – Eerste (2:10:53)

Na een paar keer net misgegrepen te hebben gaf Geoffrey, tweevoudig (inmiddels drievoudig) wereldkampioen op de halve marathon en tweevoudig wereldkampioen cross, zijn toch al schitterende carrière nog meer glans met zijn eerste gouden medaille op de marathon.

Na een relatief langzame eerste helft van de marathon in 1:06:09 schoot Geoffrey rond de 20 mijl (32 km) naar voren om het tempo op te voeren. Hij liep op kop in een groepje van vier atleten (met Lemi Berhanu, Lelisa Desisa en Wilson Kipsang) en met een tempo van 4:44 per mijl, vanaf 23 mijl (37 km) werd de druk opgevoerd en was Berhanu de eerste die uit de kopgroep viel. Geoffrey streed er hard voor om Desisa en vervolgens Kipsang af te schudden en zette met nog zo'n 2 km te gaan de versnelling in. Kipsang wist nog terug te komen en streed moedig door tot aan het eind, maar Geoffrey wist met drie seconden verschil de zege in New York te behalen en voor eens en altijd te laten zien hoeveel talent hij heeft voor de marathon.

Geoffrey: “In mijn hoofd was ik ervan overtuigd dat ik een kampioen was en ik geloofde in mijn eindsprint. Ik wist dat ik een versnelling had ingezet, maar toen ik omkeek zag ik Kipsang en moest ik alles op alles zetten.”

Wat wij vinden: “Geoffrey heeft zich wereldwijd al bewezen op de cross en de halve marathon en laat nu ook zien dat hij grote marathons kan winnen.”

Marathon van New York 2018 – Derde (2:06:26)

Bij zijn derde marathon in de Big Apple finishte Geoffrey als derde en hij heeft nu alle treden op het erepodium beklommen. Een vijf man sterke kopgroep, bestaande uit het Ethiopische drietal Shura Kitata, Lelisa Desisa en Tamirat Tola, Geoffrey en zijn Keniaanse landgenoot Festus Talem, liep de eerste helft in een goede tijd van 1:03:55. Bij de 35 km konden Talem en Tola het tempo niet meer bijbenen en streden nog drie mannen voor de eindzege.

Geoffrey liep de volgende mijl in een venijnig tempo van 4:29, wat alleen Desisa kon bijbenen. Geoffrey probeerde Desisa af te schudden in de laatste kilometers, maar de Ethiopische atleet bleef volhardend in het kielzog lopen van de drievoudige wereldkampioen op de halve marathon. Helaas moest Geoffrey de prijs betalen voor zijn felle uithaal en in de laatste kilometers had hij het moeilijk. Zijn tempo nam af en op dat moment kwam Kitata weer naar voren. Hij daagde Desisa uit en nam de leiding in de laatste mijl. Desisa liet zich echter niet kennen. Hij nam opnieuw de leiding en wist met een nipte marge van twee seconden zijn landgenoot te verslaan in een tijd van 2:05:59. Geoffrey moest deze keer genoegen nemen met een derde plaats op het podium.

Geoffrey: “Ik was echt blij dat ik op het podium stond. Ik heb mijn uiterste best gedaan en alles gegeven.”

Wat wij vinden: “Geoffrey liep zijn snelste tijd in de Big Apple en zijn op een na snelste marathontijd in zijn carrière, maar deze keer moest hij het onderspit delven vanwege de zware Ethiopische tegenstand.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie