Ga direct naar inhoud

Mule Wasihun marathonmars

Mule Wasihun

25 juni 2019

Eliud Kipchoge haalde de krantenkoppen met de marathon van Londen in april, maar de Keniaanse langeafstandsicoon was niet de enige NN Running Team-atleet die indruk maakte. Hier richten we onze blik op de Ethiopiër Mule Wasihun die, na Eliud, als derde eindigde met een schitterend PR van 2:03:16.

We spraken hem twee dagen voor de marathon van Londen van 2019 in het officiële atletenhotel en vroegen hem hoeveel sneller hij dacht te kunnen lopen. Mule Wasihun gaf een zelfverzekerd en nauwkeurig antwoord.

“Ik denk 2:03”, antwoordde de NN Running Team-atleet, die vorig jaar oktober een PR van 2:04:37 neerzette tijdens de Amsterdam Marathon.

Een kleine 48 uur laten kwamen zijn woorden uit. Mule kwam met een tijd van 2:03:16 in de hoogste marathonregionen en eindigde briljant als derde. Tot zo'n 39 km wist hij Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder op de marathon, bij te houden.

Maar de man die afkomstig is uit een dorpje in de buurt van Gondar in Noord-Ethiopië heeft er zelf ook altijd in geloofd. Vraag hem wat zijn sterkste punt is en hij antwoordt zonder te aarzelen: “zelfvertrouwen”.

De atleet is begonnen op de 400 en 800 meter. Maar toen een slimme coach het uithoudingspotentieel van Mule bemerkte, stapte hij op 17-jarige leeftijd over naar de 5.000 meter en ontdekte hij zijn ware roeping als langeafstandsloper.

Op zijn 19e zette hij met een tijd van 60:35 een goed PR neer op de halve marathon in Nice. In datzelfde jaar (2013) sloot hij zich aan bij zijn huidige coach en mentor Getaneh Tessema.

Onder de inspirerende leiding van de NN Running Team coach groeide Mule verder en won hij in 2015 goud op de Ethiopische 10.000 meter en finishte hij als 11e bij zijn marathondebuut in Dubai, in 2:10:57.

Maar bij zijn tweede keer in Dubai, 12 maanden later, wist hij zelfs meer dan vijf minuten van zijn PR af te halen en in 2:05:44 op de vijfde plaats te eindigen, en dit illustreert misschien nog wel het beste wat Mule allemaal in zijn marathonmars heeft.

Sindsdien heeft de tengere Oost-Afrikaan gestaag indrukwekkende vorderingen gemaakt. In oktober 2017 haalde hij bij de marathon van Amsterdam (ondanks de winderige omstandigheden) nog eens vijf seconden van zijn PR af en ging hij in 2:05:39 als vierde over de finish.

In 2018 trotseerde hij de koude temperatuur (het was zo'n 4 graden) bij de halve marathon in Barcelona en verbeterde hij Eliud Kipchoge's record met 20 seconden. In 59:44 verzekerde hij zichzelf van goud.

“Het doel voor die dag was om onder de 60 minuten te lopen”, legt hij uit. “Het weer maakte het moeilijk, dus ik was blij dat ik hem in 59 minuten kon lopen en het record kon verbreken.” 

Hij had alle vertrouwen in een goede prestatie bij de marathon van Rotterdam in 2018, maar er kwam een kink in de kabel bij zijn voorbereidingen, omdat hij twee weken voor de wedstrijd een buikvirus opliep. Hij kon een week niet trainen en dat was ongetwijfeld de reden voor een relatief teleurstellende prestatie. Mule finishte als zesde in een tijd van 2:08:13.

“Een week training missen in zo'n cruciale fase van de voorbereiding heeft zeker invloed gehad”, legt hij uit. “Ik ging doodmoe over de finish. Ik slingerde van de ene naar de andere kant.”

Maar Mule kwam krachtig terug met een topprestatie bij zijn tweede marathon in Amsterdam in oktober vorig jaar. De tengere Ethiopiër haalde meer dan een minuut van zijn PR af en zette een tijd neer van 2:04:37, op 31 seconden afstand van Lawrence Cherono die een parcoursrecord liep.

Het was wederom een stap vooruit voor de Ethiopiër en hoewel hij tevreden uit Amsterdam vertrok, was er ook een licht gevoel van spijt.

“Ik ben waarschijnlijk iets te vroeg op kop gaan lopen”, legt Mule uit. “Ik ben rond de 38 km op kop gaan lopen en ik ging moe over de eindstreep.”

Mule sloot het wedstrijdseizoen van 2018 met een hoogtepunt af, maar laat in 2019 zien dat hij nog meer noten op zijn zang heeft. In februari haalde hij tien seconden af van zijn PR op de halve marathon en finishte hij in 59:34 als zesde in Ras Al Khaimah. En dat was nog voor die schitterende prestatie in Londen.

Met zijn tijd van 2:03:16 heeft Mule een nieuwe status en respect veroverd in de marathonwereld en hij zal zeker een van de favorieten zijn als hij in oktober uitkomt voor zijn land in de marathon tijdens de IAAF World Championships in Doha.

Welke factoren hebben volgens Mule (die “100% zeker was” dat hij in Londen een PR kon lopen) bijgedragen aan zijn huidige fantastische vorm?

“Sinds ik met Getaneh's trainingsgroep ben gaan trainen, ben ik elk jaar vooruitgegaan”, zegt Mule, die met het verdiende geld van zijn hardloopsucces voor zijn familie een huis heeft kunnen kopen in zijn geboortedorp en ook het schoolgeld betaalt voor verschillende familieleden.

“De reden dat ik beter ben geworden is allereerst het trainingssysteem en op de tweede plaats, het NN Running Team, dat me helpt met verschillende trainingsonderdelen.”

De extra medische ondersteuning, het voedingsadvies en de extra motivatie die uitgaat van het team spelen allemaal een rol.

Maar de 25-jarige atleet, die voor Ethiopië is geselecteerd voor het WK marathon in Doha, benadrukt dat er vooral één ding is dat een groot verschil heeft gemaakt sinds hij bij de trainingsgroep van Getaneh zit.

“Voordat ik bij de groep van Getaneh kwam, had ik een hekel aan heuveltraining. Ik was ervan overtuigd dat heuveltraining een nadelige uitwerking zou hebben op mijn prestaties. Maar toen Getaneh me de voordelen had uitgelegd, ben ik met het programma aan de slag gegaan en heb ik me eraan gehouden. Getaneh zei me dat als ik het programma elke dag zou uitvoeren, ik vorderingen zou maken en tot nu toe heeft hij gelijk gehad.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie