Ga direct naar inhoud

Middernachtelijke marathon

1 oktober 2019

Nu het IAAF WK Atletiek in aantocht is, zoomen we in op de vijf topatleten van het NN Running Team die zowel op de marathon voor mannen als voor vrouwen hun land zullen vertegenwoordigen.


Laban Korir (Kenia)

Marathons: 16

Podiumplaatsen: 5

Persoonlijk record: 2:05:54

Coach: Patrick Sang

Laban Korir (33) is een ervaren marathonloper. Dit jaar maakt hij zijn debuut voor Kenia op het WK marathon en dat is een van de hoogtepunten in zijn carrière.

Ik was zo trots en blij, want het is niet gemakkelijk om voor het Keniaanse team te worden geselecteerd. Dat is iets waarvan je droomt, maar je denkt niet dat het mogelijk is.

Laban loopt al acht jaar marathons en is een van de meest consistente atleten in het NN Running Team. Hij heeft al vijf keer de marathon onder de 2:07 gelopen en hij schrijft zijn consistente prestaties toe aan discipline, hard werken en geduld.

Zijn eerste grote marathonkampioenschap zal zeker een grote uitdaging zijn, maar hij laat zich niet afschrikken door de hitte in Doha. Naar verwachting zal de temperatuur zelfs bij de starttijd middernacht boven de 30 graden uitstijgen.

In 2012 was het ook heel erg warm in Boston en toen liep ik een goede tijd en eindigde ik als zesde, terwijl het pas mijn tweede marathon was”, zegt Laban over de wedstrijd waarbij het kwik opliep tot 31 graden.

Wat hoopt de Keniaan in Qatar te bereiken?

Ik wil er hard tegenaan gaan en ik ga voor goud. Ik wil iets heel speciaals neerzetten.


Mule Wasihun (Ethiopië)

Marathons: 8

Podiumplaatsen: 3

Persoonlijk record: 2:03:16

Coach: Getaneh Tessema

Mule imponeerde bij de marathon van Londen in april, waar hij met een schitterende tijd van 2:03:16 als derde over de finish ging en opklom naar een zevende positie op de wereldranglijst. In Doha zal hij dan ook zeker als een van de favorieten aan de start staan.

Zijn prestatie in de Britse hoofdstad was om meerdere redenen indrukwekkend, en al zeker omdat hij tot 37-38 km gelijk opliep met wereldrecordhouder en teamgenoot bij het NN Running Team, Eliud Kipchoge.

Ik had niet verwacht dat ik zo snel zou lopen en ik was heel blij”, zegt Mule over zijn prestatie in Londen. “Het gaf me heel veel energie.

Het prijzengeld van de podiumplek in Londen heeft Mule geïnvesteerd in vastgoed, maar hij heeft zeker niet zijn focus verloren voor zijn loopdoelen in de toekomst. Voor de eerste keer in zijn carrière doet hij nu oefeningen in de sportschool om zijn bilspieren en hamstrings te versterken.

Mule hoopt dat hij in Doha na 18 jaar weer de wereldtitel voor Ethiopië in de wacht kan slepen.

Ik weet dat als ik hard werk ik dit kan winnen”, zegt hij. “Maar als ik daar niet in slaag, dan wil ik ieder geval in de top drie eindigen.”


Geoffrey Kirui (Kenia)

Marathons: 7

Podiumplaatsen: 4

Persoonlijk record: 2:06:27

Coach: Renato Canova

2017 was een perfect jaar voor Geoffrey Kirui. In het voorjaar zegevierde hij bij de marathon van Boston en in het najaar schreef hij in Londen bij de tweejaarlijkse wereldkampioenschappen de wereldtitel op zijn naam.

En nu maakt de 26-jarige Keniaan opnieuw zijn opwachting op het WK om voor de tweede keer op rij de wereldtitel in de wacht te slepen. Hij wil daarmee in de voetsporen treden van zijn collega bij het NN Running Team Abel Kirui die in 2009 en 2011 wereldkampioen op de marathon was.

Geoffrey eindigde dit jaar in april als vijfde bij de marathon van Boston. Hij realiseerde zich dat hij veranderingen moest doorvoeren voor de beste kansen om zijn wereldtitel te verdedigen. Eerder coachte Geoffrey zichzelf, maar hij laat zich nu begeleiden door de gerenommeerde Italiaanse coach Renato Canova, die in Kenia is gevestigd.

Ik had mijn eigen programma, maar misschien trainde ik te weinig op de baan. Ik was ook niet helemaal zeker van mijn snelheden bij de fartleks. Een coach geeft me meer richting.”

Geoffrey heeft ook de overstap gemaakt van zijn trainingsbasis in Keringet naar de trainingsgroep van Canova in Iten en hij denkt dat hij hiermee zijn voordeel zal kunnen doen gezien de specifieke uitdagingen van Doha.

In Doha zal het warm zijn. Daarom ben ik ook naar Iten gekomen, omdat het hier meestal zonnig is. Het klimaat hier is wat warmer dan in Keringet. We hebben ook een aantal trainingen 's avonds om tien uur gedaan met alleen de verlichting van autolampen ter voorbereiding op het lopen 's nachts.”


Failuna Matanga (Tanzania)

Marathons: 3

Podiumplaatsen: 2

Persoonlijk record: 2:27:56

Coach: Thomas John

Een goede planning, training van hoog niveau en, het belangrijkste, vrij blijven van blessures, hebben ervoor gezorgd dat Failuna haar beste seizoen tot op heden heeft gelopen.

En nu maakt het Tanzaniaanse talent zich op voor de wereldkampioenschappen en is ze ervan overtuigd dat ze in Doha een goede prestatie zal neerzetten.

Failuna maakte haar marathondebuut in 2017 waarbij ze als tiende finishte in de marathon van Amsterdam in 2:34:12. Vorig jaar verbeterde ze die tijd naar een mooie 2:30:00 waarmee ze een tweede positie veroverde in de marathon van Kaapstad.

Dit seizoen deed ze daar nog een schepje bovenop. Ze behaalde een indrukwekkende 16e plaats bij het WK cross in Aarhus en werd derde bij de marathon van Hamburg in april in een tijd van 2:27:56 onder verre van ideale omstandigheden.

Ik heb in 2019 uitstekend kunnen presteren, omdat mijn coach zo'n goed trainingsschema voor me had opgesteld en Global Sports Communication een goed wedstrijdschema voor me had”, licht Failuna toe.

Ik heb ook geen last gehad van blessures en ik train al een lange tijd. Bovendien krijg ik steeds meer marathonervaring waardoor ik ook beter presteer.”

Failuna bereidt zich voor op het WK in Doha in haar trainingskamp in Arusha in Tanzania. De voorbereidingen verlopen naar wens en ze verwacht de zware omstandigheden die haar in Qatar waarschijnlijk te wachten staan goed aan te kunnen.

Ik heb ervaring met wedstrijden in Dar es Salaam, de hoofdstad van Tanzania, waar het warm en vochtig is. Ik verwacht een goede prestatie neer te zullen zetten in Doha.”


Desi Jesi (Bahrein)

Marathons: 4

Podiumplaatsen: 1

Persoonlijk record: 2:23:39

Coach: Getaneh Tessema

Desi Jesi is weliswaar pas 22 en heeft nog maar vier marathons gelopen, maar in haar korte marathoncarrière heeft ze wel al laten zien dat ze veel in haar mars heeft.

De in Ethiopië geboren atlete imponeerde met haar marathondebuut in Dubai, waar ze een tijd neerzette van 2:24:05. Sindsdien heeft ze twee keer sneller gelopen en bij haar laatste wedstrijd in Seoul in maart slaagde ze erin om met een tijd van 2:23:44 als eerste over de streep te gaan.

Vorig jaar finishte Desi als zevende bij het WK halve marathon in Valencia en liet daarmee zien dat ze ook goed presteert onder kampioenomstandigheden. Tijdens de marathon van Amsterdam in oktober zette ze een PR neer van 2:23:39, maar Desi denkt dat ze zelfs nog sneller had kunnen lopen.

Ik had een tactisch probleem”, zegt ze over haar prestatie in Amsterdam. “Ik verliet de kopgroep en bleef in de tweede groep, omdat ik dacht dat de hazen een tempo aanhielden van 2:20. Maar de hazen liepen minder snel en niet op 2:20, dus dat was een vergissing.”

Desi houdt ervan om in de warmte te lopen en hoopt dat de temperatuur in Doha haar niet zal belemmeren om een onderscheidende prestatie neer te zetten. Ze heeft er vertrouwen in dat ze goed zal lopen.

Mijn plan is om ernaartoe te gaan, goed te presteren en in de top tien te eindigen”, zegt ze. “Als me dat lukt ben ik blij.


Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie