Ga direct naar inhoud

Kopenhagen komt eraan

10 september 2019

Geoffrey Kamworor zal in november voor de vierde keer zijn opwachting maken bij de marathon van New York, maar voor die tijd maakt de drievoudig wereldkampioen op de halve marathon nog een uitstapje naar Kopenhagen voor de 21,1 km.

Zes maanden geleden won Geoffrey Kamworor nog brons bij het WK cross in Aarhus. Op zondag 15 september is hij opnieuw in Denemarken en hoopt hij op een heel andere uitkomst bij de halve marathon in Kopenhagen.

In maart moest de joviale, extraverte Keniaanse atleet afstand doen van zijn titel op het WK cross. Na vier jaar goud moest hij nu genoegen nemen met brons en eindigde hij op het zware heuvelachtige parcours van het Moesgaard Museum achter Joshua Cheptegei, zijn collega bij het NN Running Team.

De uitputtende beproeving in Aarhus kwam als een verrassing voor Geoffrey, die in 2015 en 2017 zegevierde op het WK cross. Deze week krijgt de atleet echter te maken met een totaal ander parcours in de Deense hoofdstad.

In tegenstelling tot de meedogenloze heuvels van Aarhus krijgt Geoffrey nu een uitnodigend volledig vlak parcours van 21,1 km met ruime bochten en lange rechte stukken, een ideaal terrein om snel te lopen.

De wedstrijd wordt traditioneel snel gelopen en heeft drie van de snelste 20 tijden in de geschiedenis opgeleverd. Abraham Cheroben zette in 2017 een parcoursrecord neer van 58:40 - de op vijf na snelste tijd op de halve marathon in de geschiedenis.

De wedstrijd in Kopenhangen is een spannend vooruitzicht voor Geoffrey. Hij heeft in zijn carrière al 13 keer eerder aan een halve marathon meegedaan en negen keer goud behaald, onder meer bij het WK in 2014 in de Deense hoofdstad en vervolgens ook bij het WK in 2016 en 2018.

Vorig jaar moest Geoffrey afstand doen van zijn titel op de marathon van New York. Hij finishte als derde in een tijd van 2:06:26, op 27 seconden van Lelisa Desisa, die de marathon won. Maar hij kijkt er niet met spijt op terug.

Ik heb hard getraind en me goed voorbereid, maar Lilesa en Tola (Shura, die als tweede eindigde) waren sterker dan ik. Maar ik had nergens last van, geen blessures en ik heb een goede tijd in New York gelopen.”

De veelzijdige Keniaan verlegde zijn focus toen naar het WK cross in Aarhus, maar geeft toe dat zijn voorbereiding op de wedstrijd (die te boek staat als het “zwaarste cross countryparcours” in zijn soort) verre van perfect was.

Ik heb een maand lang als lid van het Keniaanse cross countryteam getraind en hoewel dit prima was, train ik liever met mijn vaste coach Patrick Sang”, licht hij toe.

Desondanks liet Geoffrey zien wat hij in huis had. Hij hield vol en behaalde met een bronzen medaille opnieuw een plek op het erepodium.

Wat ook scheelde was dat zijn goede vriend en voormalige trainingspartner Joshua Cheptegei goud in de wacht sleepte voor Oeganda; en daar was de Keniaan oprecht blij mee.

Eerder in zijn carrière heeft Joshua vijf maanden met onze groep in Kaptagat getraind. In het weekend nam ik hem vaak mee naar huis. Het is een aardige vent en een goede vriend. Ik heb veel van hem geleerd en hij van mij. Ik heb hem van harte gefeliciteerd toen hij het WK cross won.

Geoffrey zat weer op het winnende spoor bij zijn volgende wedstrijd; een wedstrijd over 10 Engelse mijl in het Zwitserse Bern in mei. De Keniaan met de lange passen stevende op een eerste plaats af in een snelle tijd van 44:57 (waarmee hij nu op de zesde plaats staat op de wereldranglijst voor deze afstand), voordat hij weer voor langere tijd in training ging voor zijn volgende uitdaging in Kopenhagen.

Op de langere termijn streeft hij ernaar om bij de marathon van New York voor de vierde keer het erepodium te bereiken. Bij zijn eerdere drie deelnames won hij goud (2017), zilver (2015) en brons (2018).

Maar voordat het zover is heeft de 26-jarige atleet 'wonderful, wonderful Copenhagen' in het vizier, waar Geoffrey, geïnspireerd door zijn goede vriend en trainingspartner Eliud Kipchoge (die geschiedenis wil schrijven met de INEOS 1:59 Challenge) zijn eigen speciale topprestatie wil neerzetten.

Ik heb me goed voorbereid en ik ben er klaar voor om een aanval te doen op het parcoursrecord (van 58:40)”, zegt Geoffrey die zes jaar geleden een PR liep bij de RAK Halve Marathon.

Ik heb in Eliud een mentor die gelooft dat niets onmogelijk is en dat de mens geen beperkingen heeft. Ik ga ernaartoe om een goede wedstrijd te lopen en het parcoursrecord te breken. Mijn missie is om daar een fantastische race te lopen.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie