Ga direct naar inhoud

Joshua's redding bij het WK cross

Josphua Cheptegei NN Running Team

19 maart 2019

In aanloop naar het WK Cross 2019 in Aarhus blikken we terug op de afgelopen twee jaar van de carrière van NN Running Team atleet Josphua Cheptegei; een atleet die pijnlijke herinneringen heeft aan de vorige wereldkampioenschappen.

Het is moeilijk om het traject samen te vatten dat Joshua Cheptegei heeft afgelegd sinds hij in 2017 bij het WK Cross in Kampala na de wedstrijd op een brancard naar een EHBO-post werd afgevoerd nadat hij zich praktisch had stukgelopen.

In de twee jaar erna heeft Joshua bij de wereldkampioenschappen zilver gewonnen op de 10.000 meter, een aantal keer goud veroverd bij de Gemenebestspelen en een wereldrecord gelopen. De getalenteerde Oegandees heeft zijn naam gevestigd in de internationale hardloopwereld.

Maar het is geen rechte weg vooruit geweest, aangezien zijn training werd verstoord door aanhoudende blessures en ook nog een auto-ongeluk vlak voor Kerstmis.

Terug naar de WK Cross in 2017: met een overtuigende voorsprong bij de laatste 2 km van de wedstrijd voor de senioren, leek de Oegandees in de thuiswedstrijd af te stevenen op de overwinning terwijl zijn fans bewonderend toekeken.

Maar na een te ambitieus tempo op het middenstuk betaalde hij een hoge prijs voor zijn verkeerde inschatting en liep hij op het laatste stuk flink langzamer en kwam uiteindelijk pas als 30e over de finish. 

“Ik herinner me dat Joshua zeer opgewekt aan de start verscheen die dag. 'Het zal tussen jou en mij gaan' zei hij nog tegen Geoffrey Kamworor”,' vertelt Joshua's manager Jurrie van der Velden.

“Joshua nam een grote voorsprong, maar liet zich iets teveel meeslepen door het enthousiasme van het publiek.”

Joshua had een echte fysieke en mentale hersteltijd nodig om bij te komen van zijn grote teleurstelling bij het WK en Jurrie stond erop dat het begeleidingsteam behoedzaam te werk ging. Na de wereldkampioenschappen moest de Oegandese atleet het een maand lang 'zeer rustig' aan doen. Daarna volgde er nog een medische controle. Pas toen alles in orde bleek, kreeg hij groen licht om het trainen te hervatten.

Ook mentaal moest hij weer op krachten komen en volgens Jurrie kreeg hij de allerbeste begeleiding.

“Zijn vrouw Carol was een heel grote steun. Addy Ruiter (Joshua's coach) en ik hebben ook een positieve bijdrage geleverd. Ja, het WK in 2017 was een teleurstelling. Hij had goud moeten winnen en hij heeft zich een beetje laten meeslepen. Maar we hebben hem gezegd dat hij het talent ervoor heeft. Als we het slim spelen en het lichaam tijd geven om te herstellen, dan weet ik zeker dat hij nog heel veel van zich zal laten zien.”

Bij zijn terugkeer op het parcours twee maanden later werd hij vierde op de 5000 meter in 13:02.84 tijdens de Prefontaine Classic in Eugene. Met deze prestatie bewees hij niet alleen dat hij volledig was hersteld van de teleurstelling in Kampala, maar liet hij ook zijn vermogen zien om met relatief weinig training zeer fit te worden.

Er volgden meer successen. In augustus 2017 eiste Joshua zijn eerste wereldmedaille als senior op, met een doorbraak op de 10.000 meter tijdens de wereldkampioenschappen in Londen waar hij achter Mo Farah zilver won.

“In veel opzichten komt die prestatie (in Londen) voort uit Kampala”, legt Jurrie uit. “Het WK was een betreurenswaardig voorval, maar het gaf hem ook heel veel motivatie en met het winnen van zilver liet hij zien dat hij een geducht tegenstander is voor de beste atleten ter wereld.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie