Ga direct naar inhoud

Hoe win je het WK Cross?

NN Running Team training in Kaptagat Kenia

26 maart 2019

Geoffrey Kamworor won subliem drie individueel gouden medailles bij zijn drie vorige deelnames aan de IAAF wereldkampioenschappen Cross. Hij hoopt met de komende wedstrijd in het Deense Aarhus op 30 maart zijn winnende reeks te kunnen voortzetten en geeft zeven tips voor het winnen van deze wedstrijd.

Passie

Al op school had Geoffrey een grote passie voor de cross en die passie heeft hij altijd gehouden. Al sinds hij als kind op de open grasvlakte liep, ervaart de Keniaan bij het crossen een gevoel van vrijheid, waardoor hij op zijn best kan presteren.

“Ik houd van het gevoel, van de hoogteverschillen. Crossen zit me in het bloed. Ik houd van crossen. Het is mijn beste vriend.”

Planning en voorbereiding

Geen enkele wedstrijd kan goed worden gelopen zonder de juiste planning en de in Kaptagat gevestigde NN Running Team-atleet prijst zichzelf gelukkig dat hij het beste trainingsschema krijgt van Patrick Sang, die al sinds jaar en dag zijn coach is.

“Voor een goede prestatie bij de wereldkampioenschappen draait alles om planning en voorbereiding”, legt hij uit. “Die voorbereiding bestaat uit een combinatie van duurlopen, intervaltrainingen op de baan en heuveltrainingen in aanloop naar de wedstrijd.”

Vertrouw je coach

Een ander belangrijk wapen in Geoffreys arsenaal is zijn absolute vertrouwen in Patrick, die hij zijn 'mentor' noemt.

De voormalige wereldkampioen en winnaar van Olympisch zilver op de 3000 meter steeplechase bepaalt niet alleen het trainingsprogramma, maar geeft zijn atleten ook groot vertrouwen mee.

“Patrick was degene die veel potentieel in mij zag”, aldus Geoffrey. “Hij zorgt ervoor dat ik al mijn trainingen doe en op de dag van de wedstrijd zegt hij me gewoon 'om ervoor te gaan'. Hij heeft er alle vertrouwen in dat ik het waar kan maken.”

Pieken op het juiste moment

Geoffreys perfecte WK Cross-lijst begon met de winst bij de wedstrijd U20 in Punta Umbria in 2011. Daarna behaalde hij achtereenvolgens overwinningen bij de senioren in Guiyang (2015) en Kampala (2017).

Maar toch wezen zijn eerdere resultaten er niet meteen op dat hij tot zo'n grote prestatie zou komen bij het WK. Zo werd hij bijvoorbeeld bij de Keniaanse World Cross Country Trials (voorafgaand aan al zijn triomfen op de wereldkampioenschappen) respectievelijk vierde, tweede en derde. Dit jaar werd hij vijfde bij de Trials, maar met zijn feilloze vermogen om op het juist moment te presteren, is hij dit jaar in Aarhus een serieuze gegadigde voor de hoogste plek op het podium.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie