Ga direct naar inhoud

Hoe win je het WK Cross?

NN Running Team training in Kaptagat Kenia

26 maart 2019

Geoffrey Kamworor won subliem drie individueel gouden medailles bij zijn drie vorige deelnames aan de IAAF wereldkampioenschappen Cross. Hij hoopt met de komende wedstrijd in het Deense Aarhus op 30 maart zijn winnende reeks te kunnen voortzetten en geeft zeven tips voor het winnen van deze wedstrijd.

Passie

Al op school had Geoffrey een grote passie voor de cross en die passie heeft hij altijd gehouden. Al sinds hij als kind op de open grasvlakte liep, ervaart de Keniaan bij het crossen een gevoel van vrijheid, waardoor hij op zijn best kan presteren.

“Ik houd van het gevoel, van de hoogteverschillen. Crossen zit me in het bloed. Ik houd van crossen. Het is mijn beste vriend.”

Planning en voorbereiding

Geen enkele wedstrijd kan goed worden gelopen zonder de juiste planning en de in Kaptagat gevestigde NN Running Team-atleet prijst zichzelf gelukkig dat hij het beste trainingsschema krijgt van Patrick Sang, die al sinds jaar en dag zijn coach is.

“Voor een goede prestatie bij de wereldkampioenschappen draait alles om planning en voorbereiding”, legt hij uit. “Die voorbereiding bestaat uit een combinatie van duurlopen, intervaltrainingen op de baan en heuveltrainingen in aanloop naar de wedstrijd.”

Vertrouw je coach

Een ander belangrijk wapen in Geoffreys arsenaal is zijn absolute vertrouwen in Patrick, die hij zijn 'mentor' noemt.

De voormalige wereldkampioen en winnaar van Olympisch zilver op de 3000 meter steeplechase bepaalt niet alleen het trainingsprogramma, maar geeft zijn atleten ook groot vertrouwen mee.

“Patrick was degene die veel potentieel in mij zag”, aldus Geoffrey. “Hij zorgt ervoor dat ik al mijn trainingen doe en op de dag van de wedstrijd zegt hij me gewoon 'om ervoor te gaan'. Hij heeft er alle vertrouwen in dat ik het waar kan maken.”

Pieken op het juiste moment

Geoffreys perfecte WK Cross-lijst begon met de winst bij de wedstrijd U20 in Punta Umbria in 2011. Daarna behaalde hij achtereenvolgens overwinningen bij de senioren in Guiyang (2015) en Kampala (2017).

Maar toch wezen zijn eerdere resultaten er niet meteen op dat hij tot zo'n grote prestatie zou komen bij het WK. Zo werd hij bijvoorbeeld bij de Keniaanse World Cross Country Trials (voorafgaand aan al zijn triomfen op de wereldkampioenschappen) respectievelijk vierde, tweede en derde. Dit jaar werd hij vijfde bij de Trials, maar met zijn feilloze vermogen om op het juist moment te presteren, is hij dit jaar in Aarhus een serieuze gegadigde voor de hoogste plek op het podium.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie