Ga direct naar inhoud

Hey Brother!

22 oktober 2019

Tessema Abshero coacht zijn jongere broer Ayele die dit jaar bij de marathon van Hamburg een tweede plek veroverde. We wilden meer te weten komen over hun coach-atleetrelatie en waarom het tweetal zo goed samenwerkt.

Familiebanden komen vaker voor binnen het NN Running Team.

De broers Laban en Ezekiel Mutai zijn gevestigd in het trainingskamp in Kaptagat in Kenia. Broer en zus Abera en Dibaba Kuma trainen samen in Ethiopië (overigens ook onder begeleiding van Tessema Abshero) en Getamesay Molla coacht het echtpaar Abrha Milaw en Azmera Abreha in Addis Abeba.

Maar voor zover we weten is de coach-atleetrelatie van de broers Abshero binnen het NN Running Team uniek. De charismatische en briljante Tessema Abshero begeleidt zijn jongere broer Ayele, die dit jaar tweede werd in de marathon van Hamburg.

Tessema en Ayele groeiden op bij hun oom in Addis Abeba, en Tessema, die vier jaar ouder is dan Ayele, begon met hardlopen op de middelbare school.

Al snel werd duidelijk dat hij talent had. Hij sloot zich aan bij een club en vertegenwoordigde zijn land bij het WK Cross in Lausanne in 2003, waar hij bij de mannen U20 als achtste finishte en als 12e op de korte cross van 4 kilometer. 

Geïnspireerd door het succes van Tessema, trad Ayele in de voetsporen van zijn oudere broer en behaalde eveneens successen binnen zijn leeftijdscategorie.

In 2008 won hij zilver op het WK Cross in Edinburgh en finishte hij achter zijn landgenoot Ibrahim Jelian bij de mannen U20. Een jaar later schreef hij bij het WK Cross in Amman (Jordanië) goud op zijn naam bij de mannen U20.

Zijn carrière verliep verder voorspoedig en in 2012 maakte hij een spectaculair marathondebuut in Dubai, waar hij als eerste over de finish ging in een schitterende tijd van 2:04:23. Het jaar daarop werd hij derde bij de marathon van Londen.

Tessema daarentegen kampte met blessures en moest aan zijn achillespees worden geopereerd. De atleet met een PR van 2:08:26 op de marathon was pas midden twintig toen hij afscheid moest nemen van zijn sport en een andere weg moest inslaan. 

Ik was erg teleurgesteld”, zegt hij over zijn vroegtijdige einde als atleet. “Maar ik herinner me nog een gesprek met Haile Gebrselassie, een heel goede vriend van me, en Jos Hermens, een fantastische vent, op het kantoor van Haile. Zij vroegen me: ‘Wat is je doel?’ Daarop antwoordde ik: ‘Ik wil atleten helpen’ en zo ben ik bij coaching uitgekomen.

Tessema studeerde sportwetenschappen in Addis Abeba en begon als assistent-coach bij Getaneh Tessema, die momenteel bij het NN Running Team onder meer Birhanu Legese begeleidt.

Hij verslond alle informatie, luisterde goed en leerde veel van Getaneh en in 2013 ging hij van start als coach van Ayele. Het coachen van zijn jongere broer was echter niet altijd even gemakkelijk.

Coachen is heel zwaar, zeker als je iemand uit je eigen familie coacht”, geeft Tessema toe. “Je bespreekt dingen samen. Aan de ene kant doe je dat als coach, maar aan de andere kant is Ayele ook familie. Het was ook moeilijk, omdat je als kersverse coach zenuwachtig bent en nog geen zelfvertrouwen hebt. Ik weet nog dat we naar de marathon van Londen gingen, dat was een van mijn eerste wedstrijden als coach van Ayele. Ik heb de dag voor de wedstrijd geen oog dichtgedaan en mijn hart ging als een bezetene tekeer.”

Ayele’s carrière verliep in hun tijd samen niet altijd even soepel. Hij had een aantal jaren moeite om goed in vorm te komen, maar de laatste paar seizoenen is hij weer helemaal opgebloeid.

Vorig jaar werd hij derde in de marathon van Hamburg in een tijd van 2:07:19 en dat was zijn snelste tijd in vier jaar. In april liep hij opnieuw in Hamburg in zeer zware omstandigheden en ging hij als tweede over de finish in 2:08:27.

De dynamiek tussen het tweetal werkt goed en de broers zijn het erover eens dat dit komt door de goede communicatie.

Hij is mijn beste vriend en we kunnen alles tegen elkaar zeggen”, legt Tessema uit. “We bespreken alles met elkaar.”

Ayele bevestigt dit en voegt eraan toe: “Hij begrijpt me helemaal en wat zo goed is aan de relatie met mijn coach is dat hij naar me luistert.”

De palmares van de twee broers verschillen. Zowel op de cross als op de marathon heeft Ayele betere tijden staan dan Tessema en is hij ruim vier minuten sneller dan zijn broer en coach.

Tessema geeft ook aan dat zijn broer een heel andere trainingsmentaliteit heeft dan hij.

Ayele is heel erg gefocust op het trainingsprogramma”, zegt Tessema. “Als ik Ayele vraag om vier minuten per kilometer te lopen, weet ik dat hij precies dat tempo zal aanhouden”, legt Tessema uit. “Ayele luistert altijd naar zijn coach.”

Ik was heel anders. Soms ging ik in een training te hard van stapel. Als mijn coach me zei dat ik vier minuten per kilometer moest aanhouden, liep ik die in 3:40.”

Ook in persoonlijkheid verschillen de broers van elkaar. Volgens Tessema is hij van nature wat extraverter dan zijn jongere broer.

Ayele is vol lof over de uitstekende communicatie en het empathisch vermogen van zijn coach, maar ook Tessema vindt het een voorrecht om zijn broer te trainen.

Ik ben hem overal dankbaar voor. Van meet af aan was het een plezier om hem te coachen. Ik adviseer hem niet alleen qua training, maar ook over voeding en massage. Ik geniet echt van het coachen.”

Wat kan Ayele volgens Tessema in de toekomst nog bereiken?

Zijn PR is 2:04:23, maar hij kan 2:04 halen. Hij is al in de top drie geëindigd bij de marathon van Londen, maar mijn doel met hem is een Olympische medaille.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie