Ga direct naar inhoud

Het sjabloon voor succes van Julien Wanders

Julien Wanders training in Kaptagat Kenia

22 januari 2019

De Zwitserse ster van het NN Running Team Julien Wanders heeft er al een paar uitstekende jaren bij het team opzitten en heeft in de loop van de tijd waardevolle lessen geleerd. De 22-jarige houder van het Europees record 10 km op de weg wil op 8 februari deelnemen aan de RAK Halve Marathon. Hieronder deelt hij zijn mantra voor succes die uit zeven punten bestaat.

Werk aan je zwakke punten

2017 was voor Julien een baanseizoen dat hij het liefst zou willen vergeten. Hij wilde zich op de 5000 meter kwalificeren voor de IAAF-wereldkampioenschappen in Londen, maar in de aanloop naar en tijdens de wedstrijden was hij gestrest en stapte hij vaak uit.

Het was voor hem een grote teleurstelling dat hij zijn doel niet haalde, maar hij ging zijn mentale uitdagingen niet uit de weg.

“Ik ben naar een sportpsycholoog gegaan, wat me erg heeft geholpen en ik ben ook begonnen met elke dag 30 tot 40 minuten mediteren”, legt Julien uit. “Als ik aan het mediteren ben, probeer ik aan niets te denken, alleen mijn lichaam te voelen. Wanneer de wedstrijd nadert probeer ik me te focussen op al het zware werk dat ik in de training heb gestoken om mijn zelfvertrouwen op te krikken.”

De formule lijkt te werken, want vorig jaar liep hij PR's op de 1500 meter, 3000 meter en de 5000 meter (13:24.79) en eindigde hij in de top acht op zowel de 5000 meter als de 10.000 meter tijdens de Europese kampioenschappen in Berlijn.

Train hoog, loop hard

De Zwitserse atleet schreef in de laatste klas van de middelbare school een essay over 'Waarom domineren Kenianen bij het langeafstandslopen?' en sindsdien is hij zich bewust van de voordelen van het trainen en wonen op grote hoogte.

De afgelopen vier jaar heeft Julien het grootste deel van zijn tijd doorgebracht in Iten, het Keniaanse Mekka van langeafstandslopen, op een hoogte van 2400 meter.

Al een aantal jaar ziet Julien, die begin 2018 een schitterend nieuw Zwitsers record liep van 60:09 tijdens de halve marathon in Barcelona, de voordelen van hoogtetraining.

Maak trainen competitief

Niet alleen traint Julien elke dag in Iten op hoogte, hij loopt er ook samen met een groep topatleten.

“Het grote voordeel van wonen in Kenia is de trainingsgroep waar ik deel van uitmaak”, zegt Julien. “Zij stimuleren me elke dag en ik denk dat deze grote trainingsgroepen van soms wel honderd mensen alleen in Kenia, Ethiopië en Oeganda mogelijk zijn.”

Julien heeft het aantal atleten rond hem zien toenemen en een aantal daarvan zijn nu zelf ook lid van het NN Running Team, zoals Ezekiel Chepkorom uit Oeganda, die de marathon in 2:13 loopt.

Dompel jezelf onder in de cultuur

Voor Julien, die afkomstig is uit Genève, maar nu een groot deel van het jaar in Kenia verblijft en een Keniaanse vriendin, Kolly, heeft, is de Oost-Afrikaanse manier van leven de norm geworden.

“Je zou kunnen zeggen dat ik nu meer Keniaans dan Zwitsers aan het worden ben. Ik heb me echt aangepast aan het leven in Kenia.”

Naast zijn familie en vrienden zijn er twee dingen die hij mist uit zijn eigen land: chocolade en kaas.

“Ik zorg er altijd voor dat ik voldoende pure chocolade uit Zwitserland meeneem.”

Maak veel kilometers

Julien is nooit bang geweest voor hard werken en in zijn trainingsprogramma bij Marco Jaeger, de Zwitserse coach die hem al sinds jaar en dag begeleidt, maakt hij het zich niet gemakkelijk.

Julien loopt gemiddeld 180 km per week (zijn grootste trainingsbelasting in een week was 210 km) en dat vergt een grote mate van mentaal doorzettingsvermogen.

Zijn zwaarste training bestaat uit een intensieve tempoloop van 6-7 km heuvel op. Die begint op een hoogte van 2000 meter en stijgt naar 2300-2400 meter; een training die de longen in brand zet en die hij eens per twee of drie weken doet.

Maar het zware trainen werpt vruchten af.

“Ik merk dat de eenvoudigere trainingen sneller gaan”, zegt Julien. “Die liep ik vroeg in een tempo van 4 minuten per kilometer, maar nu lukt het me in 3:45-3:40.”

Leg de lat hoog

Julien liep een uitstekende halve marathon tijdens de IAAF-wereldkampioenschappen in 2018 en eindigde op een achtste positie als de beste niet in Afrika geboren loper.

De prestatie was voor de NN Running Team-atleet een geweldige doorbraak bij de belangrijke kampioenschappen en hoewel hij blij was met zijn tijd van 61:03 streefde hij net zoals elke andere topatleet naar de overwinning.

“Ik was zo blij, het was een geweldig resultaat en dit was mijn eerste succesvolle optreden bij een groot kampioenschap. Het voelde als een overwinning om als achtste te eindigen, maar bij elke wedstrijd ga ik voor goud.”

Deelnemen aan de RAK Halve Marathon in de Verenigde Arabische Emiraten op 8 februari is zijn volgende grote uitdaging, maar zijn ambitie reikt veel verder.

“Ik zou graag het Europees record (van 59:32) van Mo Farah willen verbeteren”, zegt hij.

Zorg voor een goed team

Vorig jaar sloot Julien Wanders het seizoen met een hoogtepunt af. Hij zette een ongelooflijk Europees record op de 10 km neer in 27:32 en finishte in Durban in oktober als tweede, na zijn NN Running Team-collega Joshua Cheptegei.

Op 30 december in Houilles wist de Zwitser daar nog eens zeven seconden vanaf te lopen, maar volgens hem is de weg naar succes veel gemakkelijker dankzij de steun van het NN Running Team-netwerk.

“Het is geweldig om zoveel begeleiding te krijgen van een organisatie. Als we naar een wedstrijd gaan worden we altijd begeleid door een fysiotherapeut en een coach. We hebben het gevoel dat wij alleen maar hoeven te lopen en dat zij voor de rest zorgen. En ook om in het team te zitten van Eliud Kipchoge, Joshua Cheptegei en Kenenisa Bekele, dat geeft het gevoel dat we deel uitmaken van iets groots en zij zijn een grote motivatie.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie