Ga direct naar inhoud

Het ondersteunende netwerk

Peter Nduhiu fysiotherapeut Eliud Kipchoge

14 mei 2019

Het begeleidingsteam van de NN Running Team atleten is in een wedstrijdweek heel belangrijk. We spraken met vijf mensen die de atleten onlangs bij de marathon van Londen hebben begeleid.

Peter Nduhiu – de fysiotherapeut

Peter is al sinds jaar en dag de fysiotherapeut van Eliud Kipchoge. Hij vindt dat het tijdens het wedstrijdweekend zijn taak is om ervoor te zorgen dat zijn atleten “zo min mogelijk stress” hebben in de zenuwslopende laatste dagen en uren voor de wedstrijd.

“Bij de voorbereiding doet de coach zijn deel, doet de atleet wat hij moet doen en lever ik gewoon mijn bijdrage om het plaatje compleet te krijgen”, zegt Peter, die de afgelopen 16 jaar met Eliud heeft gewerkt.

Peter is meestal vijf dagen voor de start van de marathon ter plaatse en heeft een speciaal toegespitst programma dat perfect aansluit op de behoeften van Eliud.
Enkele uren na aankomst in het hotel doet Peter een deep tissue massage, stretcht hij de spieren van Eliud om ze soepel en lang te maken en zorgt hij ervoor dat alle stress en vermoeidheid uit de heupgewrichten, nek, enz. verdwijnen, zodat de bewegingsvrijheid in het lichaam helemaal is hersteld.

De volgende dag worden de spieren verder gestretcht en op donderdag is er een laatste deep tissue massage.

“Niet alle atleten houden van een deep tissue massage”, legt hij uit. “Sommige atleten hebben liever een lichte massage. Een harde massage is niet prettig, maar pijnlijk.”

Op de vrijdag van de wedstrijdweek worden de spieren opnieuw verder gestretcht, waarbij Peter de nadruk legt op de flexibiliteit van heupgewrichten en enkels.
Op de wedstrijddag, voordat Eliud en de hazen in de bus stappen om naar de start te gaan, is het de taak van Peter om de spieren te 'primen'. Daarna vindt er nog een laatste massage plaats voor de wedstrijd.

Ongeveer twee uur na de wedstrijd staat Peter klaar voor Eliud met een ijsbad en volgt er een massage om het lichaam te helpen herstellen.

“Het is mijn doel om de atleten te helpen presteren met zo min mogelijk stress. Als me dat lukt heb ik het gevoel dat ik een positieve bijdrage heb geleverd.”

Valentijn Trouw – de manager

De NN Running Team manager voor de Keniaanse atleten heeft veel ervaring en benadrukt dat het in een wedstrijdweek zijn voornaamste taak is om ervoor te zorgen dat er geen onnodige afleidingen zijn.

“Eliud en de andere atleten die aan de wedstrijd deelnemen hebben verplichtingen aan de wedstrijdorganisatoren en de sponsors en het is onze taak om alles volgens plan te laten verlopen. We moeten er ook voor zorgen dat de atleten massages krijgen, dat alle maaltijden zijn geregeld en dat de trainingslocatie op orde is. We moeten zeker stellen dat alles dezelfde kwaliteit heeft als bij hun reguliere trainingsbasis.''

In de laatste dagen of uren voor een grote marathon of een kampioenschap kunnen er zelfs bij een lichte blessure al alarmbellen gaan rinkelen. Sommige atleten raken snel in paniek en grote stress kan leiden tot slechte beslissingen.

“Als manager is het belangrijk om kalm te blijven en dingen goed te organiseren. Het scheelt als je een goede relatie met de atleet hebt; een vertrouwen dat vaak in vele jaren is opgebouwd.

De uitdagingen kunnen zeer verschillend van aard zijn en zelfs voor een ervaren manager kan een wedstrijdweek spanning geven.

Als ik eerlijk ben, ben ik voor elke wedstrijd gespannen en ik zeg altijd dat ik bij de volgende wedstrijd meer ontspannen zal zijn. Maar ik weet dat ik bij de volgende wedstrijd even zenuwachtig zal zijn.”

Dan Vernon - de fotograaf en videograaf

Tijdens een wedstrijdweek van het NN Running Team is het de taak van de man achter de camera om de creatieve content te verzorgen die het verhaal van het team vertelt.

Dan is degene die de visuele content tot leven brengt, vanaf de introductie van de atleten bij hun training voor de grote dag en de wedstrijd zelf tot aan de persconferenties en de rustdagen.

“We plannen elk weekend en stellen een schema op hoe alles moet verlopen”, legt Dan uit. “De grote uitdaging is het parcours dat per wedstrijd verschilt.”

Het is allesbehalve eenvoudig om van een wedstrijd in een uitdagende omgeving goede foto's en video's te maken. Van tevoren checkt Dan het parcours om een idee te krijgen wat het beste beeld oplevert, maar dit is niet altijd een garantie voor een perfecte opname.

“Je kunt van tevoren je opnames plannen, maar het gaat zelden zoals je het hebt gepland”, legt Dan uit. “Je kunt een bepaalde positie kiezen, maar dan staat er opeens iemand met een iPad voor je. Of je staat helemaal klaar voor de perfecte foto en dan komen er plotseling vier mensen in gele beveiligingsjacks in je beeld staan.

Als de atleten op je aflopen, gaat alles heel snel, dus je moet ook snel beslissingen nemen.”

Met zijn ervaring, vakkennis en een portie geluk heeft Dan zich bewezen en inmiddels talloze inspirerende foto's en video's gemaakt die het verhaal van het NN Running Team in beeld brengen en wereldwijd miljoenen keren zijn bekeken.

Het werk kan fysiek en mentaal uitputtend zijn met wedstrijdweken die vaak hectisch verlopen met vroege starts en late finishes, maar de Britse contentmaker haalt veel voldoening uit zijn werk en hij voelt zich bevoorrecht dat hij een bijdrage mag leveren.

“De weekenden zijn zeer intensief, maar het is fantastisch om iets te maken wat zoveel positieve reacties oproept.”

Armand Bettonviel - de sportvoedingsdeskundige

De man die verantwoordelijk is voor wat de topatleten van het NN Running Team eten en drinken, is zeer bescheiden over zijn rol: “Ik moet ervoor zorgen dat de voeding geen negatieve gevolgen heeft voor de prestaties van de atleten.”

Er bestaat geen twijfel over dat het werk van Armand bijdraagt aan het succes van de topatleten van het NN Running Team. Veel van dat werk wordt gedaan in de maanden voorafgaand aan de wedstrijd. Armand berekent dan welke minimale en maximale innamen van eten en drinken nodig zijn voor een optimaal energieniveau op een wedstrijddag.
Tijdens een wedstrijdweek krijgen de topatleten van het NN Running Team voedsel dat sous-vide is bereid - een bereidingswijze waarbij het voedsel in een waterbad langzaam wordt gegaard om ervoor te zorgen dat de voedingsstoffen zo goed mogelijk behouden blijven.

Armand is vaak twee dagen voor de start van de marathon ter plaatse en informeert bij de atleten naar hun algehele fitheid en welzijn. Hij maakt dan voor elke atleet op maat de drankjes voor op de wedstrijddag en voor Eliud maakt hij een havermoutontbijt dat de atleet voor de wedstrijd eet.

Hij houdt via een tv-scherm bij elke drankpost alles goed in de gaten.

“Tijdens de wedstrijd kan ik weinig doen, maar ik kijk wel of de atleten zich aan het plan houden zoals we dat hebben getest bij de trainingen”, zegt Armand, die ook samenwerkt met diverse Nederlandse Olympische sporters. “Tijdens de wedstrijd is het natuurlijk moeilijk te zien, maar ik tel hoeveel seconden de atleet het drankje in zijn hand houdt en hoeveel slokjes hij heeft genomen. Een atleet moet een bepaalde minimumhoeveelheid binnenkrijgen.”

Na afloop van de wedstrijd is Armand uiteraard blij als er goed is gepresteerd. Maar hij zegt ook: “Ik ben zelf het meest kritisch op mezelf en na elke wedstrijd zoek ik altijd naar manieren om ons in de toekomst verder te verbeteren.”

Marleen Vink-Rennings – de marketingmanager

Als je de rol van een marketingmanager in een wedstrijdweek zou moeten vergelijken met een atletiekdiscipline, dan zou dat de tienkamp zijn. Voor het plannen van verschillende afspraken met sponsors, het afhandelen van alle mediaverzoeken en het overzicht houden over de NN Running Team-content, zijn verschillende vaardigheden nodig en moet Marleen rekening houden met talrijke factoren en met beide benen op de grond blijven staan.

Soms komt de tijd in het gedrang en moeten er lange dagen worden gemaakt, maar wat voor beslissingen er ook genomen moeten worden, voor Marleen hebben de atleten altijd de hoogste prioriteit.

“Vanuit een mediaoogpunt beslis ik wie wel en wie geen toegang krijgt, wat echt lastig is, omdat Eliud en het NN Running Team erg in de belangstelling staan”, zegt Marleen.

“Iedereen wil iets in een wedstrijdweek, met name van Eliud. De druk is enorm. Het vinden van de juiste balans tussen iedereen geven wat hij wil en Eliud beschermen is het moeilijkste onderdeel van mijn werk.”

Marleen geeft toe dat ze tijdens de wedstrijd zelf de spanning en de zenuwen voelt en ze grapt dat als ze het verloop van de wedstrijd in gezelschap volgt, ze niet altijd de gezelligste gesprekspartner is, omdat ze volledig opgaat in de wedstrijd.
Ze benadrukt dat het tijdens een wedstrijdweekend niet alleen belangrijk is om een goede relatie te onderhouden met bestaande sponsors, maar ook om nieuwe potentiële sponsors te bereiken om de sport verder uit te bouwen.

Maar uiteindelijk wordt het succes van een wedstrijdweekend bepaald door één ding: winnen.

“Natuurlijk is het belangrijk dat onze atleet wint. We doen ons best om goede content te leveren, maar als een van onze atleten wint, levert dat een totaal andere sfeer en belangstelling op dan wanneer de beste prestatie in een weekend een vierde of vijfde plaats is.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie