Ga direct naar inhoud

Het marathonkoppel

19 november 2019

Abrha Milaw en zijn vrouw Azmera Abreha maken allebei deel uit het NN Running Team. In april beleefde het stel een onvergetelijke dag tijdens de marathon van Parijs 2019, toen Abrha eerste werd bij de mannen en Azmera derde bij de vrouwen. Voorafgaand aan de deelname van Azmera aan de marathon van Valencia op 1 december willen we graag meer te weten komen over het Ethiopische koppel.

Samen met je partner hetzelfde beroep uitoefenen in hetzelfde team zou niet voor iedereen werken. Maar Azmera Abreha, die de marathon in 2:21 loopt en getrouwd is met Abrha Milaw, die de marathon van Parijs op zijn naam heeft staan, zou het niet anders willen.

“Het heeft veel voordelen dat we allebei marathonlopers zijn”, legt Azmera uit. “We vertrekken samen van huis en komen ook tegelijkertijd weer thuis. We hebben hetzelfde soort rustperiodes en omdat we allebei marathonlopers zijn, begrijpen we elkaar ook helemaal.”

En dat “begrip” is misschien ook de basis voor hun succes, zoals laatst nog in april tijdens de marathon van Parijs.

Het echtpaar, dat wordt gecoacht door Getamesay Molla, zette in de Franse hoofdstad een schitterende prestatie neer. Bij de mannen liet Abrha een indrukwekkende versnelling zien in de laatste 3 kilometer, waarmee de 31-jarige atleet comfortabel de eindzege behaalde met een PR van 2:07:05. Zijn vrouw Azmera evenaarde die prestatie misschien niet helemaal, maar behaalde evengoed een indrukwekkende derde plaats achter haar landgenote Gelete Burka in een tijd van 2:23:35.

“Parijs was een geweldige dag”, legt Azmera uit. “Toen ik hoorde dat Abrha de wedstrijd had gewonnen, was het net alsof ik zelf had gewonnen. Ik voelde dezelfde opwinding en sensatie.”

Het paar is afkomstig uit Tigray, de meest noordelijke regio van Ethiopië en de hardloopcarrière van Azmera begon al op school. Daarna kwam ze een aantal seizoenen uit voor de Sur Construction Club voordat ze in 2016 de overstap maakte naar Global Sports Communication en zich ook op het internationale strijdtoneel begaf.

Abrha kwam uit voor de Mesfin Engineering Club en had al internationale ervaring. In 2013 ging hij in 2:09:00 als eerste over de eindstreep bij de marathon van Rennes en in die periode kreeg hij ook iets met Azmera.

“Zijn familie kende een aantal van mijn vrienden, dus zo hebben we elkaar leren kennen”, zegt Azmera.

Zowel persoonlijk als professioneel was 2017 een heel belangrijk jaar voor het stel. In dat jaar trouwden ze en kwamen ze ook onder de hoede van hun huidige coach Getamesay Molla. Onder zijn begeleiding heeft het echtpaar grote vorderingen gemaakt.

In 2017 liep Abrha drie marathons, met als grote succes zijn zege bij de marathon van Stockholm in 2:11:36. Azmera, die eerder al goed presteerde op de halve marathon, maakte de overstap naar de marathon en maakte haar debuut in Amsterdam, waar ze met een mooie tijd van 2:25:23 meteen al brons pakte.

In 2018 zette ze een schitterend PR neer van 2:21:51 en behaalde ze een tweede plaats bij de marathon van Shanghai. Abrha op zijn beurt liep met een PR van 2:07:25 naar goud tijdens de Marathon des Alpes-Maritimes.

Getamesay zegt dat het paar zelden samen traint, omdat Abrha bij de mannen traint en Azmera bij de vrouwen, maar ze zijn een sterk team en ze hebben elk hun unieke kwaliteiten.

“Azmera is geduldig en communiceert heel goed en Abrha is een heel fijne, leuke vent”, aldus Getamesay. “Ze zijn allebei overduidelijk heel goede langeafstandslopers, maar ze hebben verschillende sterke punten. Azmera is heel getalenteerd en heeft veel snelheid. Abrha is juist weer heel goed in het vasthouden van zijn tempo.”

Vergt het van Getamesay een andere aanpak om een echtpaar te coachen?

“Nee, helemaal niet,” legt hij uit. Ze zijn allebei atleten die begrijpen wat ik van hen vraag in een training. Ik heb geen andere benadering, ik behandel ze precies hetzelfde als al mijn andere atleten.”

Volgens Azmera heeft het geen nadelen dat haar partner ook een atleet is die internationaal aan wedstrijden meedoet.

“We geven elkaar advies en steun, maar we begrijpen elkaar ook heel goed. Als Abrha aan een wedstrijd deelneemt, dan draait het meer om hem en zorg ik ervoor dat hij alle rust en steun krijgt die hij nodig heeft. En omgekeerd is het precies zo.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie