Ga direct naar inhoud

Het "maanlandings­moment" van Eliud Kipchoge

16 oktober 2019

Eliud Kipchoge, de trots van Kenia en topatleet van het NN Running Team, beleefde zijn “maanlandingsmoment” door als eerste in de geschiedenis de marathon onder de twee uur te lopen tijdens de INEOS 1:59 Challenge. Hiermee gaf hij zijn toch al ongeëvenaarde carrière nog meer glans.

Eliud werd bijgestaan door een team van 41 hazen en bereikte zijn doel op de Hauptallee in Wenen. In een iconische tijd van 1:59:40,2 ging hij over de finish en bewees hij dat de mens geen beperkingen heeft, ‘No Human Is Limited’.

De Keniaanse marathonloper voerde zijn taak met metronomische precisie uit en legde de eerste 24 km van de 42,2 km afstand precies volgens schema af in in een tempo van gemiddeld 2:50 per kilometer. Zijn snelste kilometer liep hij in 2:48, zijn langzaamste in 2:52 en de laatste kilometer liep hij zelfs in 2:42. De prestatie van Eliud zal in de annalen worden bijgeschreven en hij zal voortaan in een adem worden genoemd met Sir Roger Bannister, Sir Edmund Hillary en Neil Armstrong.

De wedstrijd begon om 08.15 op de Reichsbrücke. Het was een mistige ochtend, maar de temperatuur van 9 graden was perfect voor Eliuds uitdaging om de 4,4 rondes te lopen op de Hauptallee, de schitterende met bomen omzoomde weg die midden door de Prater in het centrum van Wenen loopt

Zevenkoppige teams van goed getrainde hazen stonden Eliud bij in zijn poging om geschiedenis te schrijven. Eliud ging goed van start en liep in een consistent tempo; halverwege het parcours liep hij zelfs tien seconden voor op schema.

Ook in de tweede helft van de wedstrijd hield hij hieraan vast en in tegenstelling tot het Nike Breaking2-project in 2017 toen Eliud geleidelijk het tempo moest loslaten, behield hij nu met zijn karakteristieke geduld, kalmte en vasthoudendheid het noodzakelijke tempo.

Toen hij bij de 35 km was in 1:39:23 liep hij 14 seconden voor op Breaking2 en was hij klaar om geschiedenis te schrijven.

Tijdens de laatste 500 m stopte de auto die voor hem uitreed en gingen de hazen naar de kant, zodat Eliud alle aanmoedigingen in ontvangst kon nemen van de grote enthousiaste menigte die was toegestroomd naar de Prater om getuige te zijn van deze historische gebeurtenis.

Toen Eliud over de finish ging in zijn grensverleggende tijd van 1:59:40 sprintte hij recht in de armen van zijn vrouw Grace, die samen met hun drie kinderen, Lynne, Griffin en Gordon, voor het eerst bij een wedstrijd van Eliud aanwezig waren.

Dit was het mooiste moment in mijn leven”, aldus Eliud, die al zijn hele carrière wordt begeleid door coach Patrick Sang. “Ik voelde me vanaf de eerste kilometer helemaal op mijn gemak. In mijn hart en in mijn hoofd hoopte ik dat ik onder de twee uur zou lopen en geschiedenis zou schrijven. Ik hoopte dat ik de hele wereld zou kunnen laten zien dat de mens geen beperkingen heeft. Ik denk dat er na vandaag meer mensen over de hele wereld onder de twee uur gaan lopen.

Ik was heel kalm, ik wilde gewoon het tempo aanhouden. Bij de 35 km en 40 km was ik alleen maar gefocust op het lopen. Ik heb nooit echt getwijfeld of het zou lukken (om de marathon onder de twee uur te lopen).”

Eliud was ook vol lof over zijn bataljon van 41 hazen, van wie 12 uit het NN Running Team - onder meer Julien Wanders uit Zwitserland, Europees recordhouder op de halve marathon, en Eliuds goede vriend Augustine Choge, zijn trainingspartner in Kaptagat.

De hazen hebben het fantastisch gedaan. Dit zijn de beste lopers aller tijden. Ik ben ze allemaal dankbaar en waardeer het enorm dat zij deze rol op zich hebben genomen.”

Maar bij Eliud draaide het doorbreken van de laatste grote grens in de moderne atletiek niet zozeer om hemzelf. Het ging hem meer om het uitdragen van een positieve boodschap aan de hele wereld.

Ik wilde onder de twee uur lopen en mensen laten zien dat ze iets kunnen bereiken en iets goeds met hun leven kunnen doen”, legt hij uit. “Ik wilde laten zien dat sport ertoe doet en dat als alle mensen samen lopen, dit een prachtige wereld is.”

Jos Hermens, oprichter van het NN Running Team, vat de prestatie van Eliud Kipchoge op de Hauptallee in Wenen misschien wel het beste samen met dit ene woord: “fenomenaal.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie