Ga direct naar inhoud

Het NN Running Team in 2020

8 januari 2020

Sinds het NN Running Team in 2017 zijn opwachting maakte, zijn we getuige geweest van een groot aantal magische momenten, maar wat mogen we verwachten van 2020? Deze vijf dingen moeten we het komende jaar nauwlettend in het oog houden.

Eliud in Londen

Elke keer als Eliud Kipchoge het parcours betreedt, is dat een gedenkwaardig moment en bij de marathon in Londen in april zal dat niet anders zijn. Met zijn historisch baanbrekende eerste marathon onder de twee uur vorig jaar oktober in Wenen heeft de Keniaanse hardloopmaestro wereldwijd een superstatus als topatleet bereikt. De hardloopwereld zal dan ook reikhalzend uitkijken als hij zijn opwachting maakt in de Britse hoofdstad, waar hij zal proberen om voor de vijfde keer op rij deze marathon op zijn naam te zetten. Bij zijn vier eerdere deelnames in Londen was de 35-jarige Keniaanse atleet onverslaanbaar en mocht hij er dit jaar weer in slagen om te zegevieren, dan wordt dit zijn 12e overwinning in 13 marathons en zijn 11e succes op rij.   

De groep van Getamesay

Voor de Ethiopische atleten van het NN Running Team was 2019 een bijzonder succesvol jaar. Een van de hoogtepunten was de terugkeer van hardlooplegende Kenenisa Bekele op de marathon en zijn verrassende zege in Berlijn in een spectaculaire 2:01:41 - slechts twee seconden boven het wereldrecord van Eliud. Ook zijn landgenoot Birhanu Legese schitterde op het parcours. Hij had eerder al de marathon van Tokio op zijn naam geschreven en eindigde in Berlijn als tweede na Bekele in een nieuw PR van 2:02:48. De vrouwen maakten eveneens grote indruk. Degitu Azimeraw liep het op een na snelste marathondebuut in de geschiedenis en ging in 2:19:26 als eerste over de finish in de marathon van Amsterdam. Maar de aandacht zal vooral uitgaan naar drie bijzondere vrouwen in de trainingsgroep van Getamesay Molla. Ashete Bekere liep twee marathons en won bij beide goud, in Rotterdam in een tijd van 2:22:55 en in Berlijn in 2:20:14. Haar trainingspartner Azmera Abreha liep in Valencia zelfs nog sneller en werd tweede in een schitterende tijd van 2:18:33. Tadelech Bekele liet in 2018 zien wat ze in haar mars had toen ze bij de marathon van Amsterdam als eerste over de finish ging. Blessures stonden verdere vorderingen in 2019 in de weg, maar er wordt reikhalzend uitgekeken naar een volledig fitte Tadelech in 2020.

De opkomst van Oeganda

Traditioneel zijn Kenia en Ethiopië de twee landen waar de langeafstandslopers van wereldklasse vandaan komen, maar Oeganda is nu in opkomst als het derde Oost-Afrikaanse hardloopland en het NN Running Team speelt hierin een belangrijke rol. Allereerst is er Joshua Cheptegei, voor wie 2019 uiterst succesvol verliep. Hij schreef niet alleen het WK Cross en het WK 10.000 meter op zijn naam, maar vestigde ook een nieuw wereldrecord op de 10 km. Maar ook andere Oegandese atleten hebben internationaal sterke prestaties laten zien. Zo slaagde Felix Chemonges erin om het Oegandese marathonrecord van Stephen Kiprotich te verbeteren met een tijd van 2:05:12, waarmee hij brons won in de Toronto Waterfront Marathon. Stephen Kissa is een andere Oegandese atleet die het zeer goed doet. Hij schreef de prestigieuze Zevenheuvelenloop over 15 km in Nijmegen op zijn naam. De Oegandese groep is gevestigd in Kapchorwa en de verwachting is dat we in 2020 nog veel meer van deze atleten zullen zien.

Europese macht

Het NN Running Team bestaat weliswaar uit veel Afrikaanse langeafstandstalenten, maar de Europese hardlopers zijn ook sterk in opkomst. Voor Julien Wanders uit Zwitserland, Bashir Abdi uit België en Abdi Nageeye, Nederlands recordhouder op de marathon, was 2019 een gedenkwaardig jaar en hun prestaties beloven veel goeds voor 2020. Julien is gevestigd in Kenia. Hij is pas 23 jaar, maar heeft al een wereldrecord op de 5 km in Monaco gelopen in 13:29 en is met een tijd van 59:13 Europees recordhouder op de halve marathon. Abdi haalde bijna twee minuten van zijn Nederlandse record op de klassieke afstand en stopte in Rotterdam de klok op 2:06:17. Bashir tenslotte behaalde niet één, maar zelfs twee Belgische marathonrecords; met als hoogtepunt een tijd van 2:06:14 in Chicago. Het komende jaar zullen we niet alleen de ontwikkeling van dit drietal met belangstelling volgen, maar ook die van Paul Pollock uit Ierland, een ander Europees talent binnen het NN Running Team, die nu in topvorm is en een geweldig PR van 2:10:25 in Valencia neerzette.

Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Tokio in 2020 zullen het hoogtepunt van het sportjaar zijn en voor een aantal van de atleten van het NN Running Team zullen de Spelen ook het hoogtepunt van hun seizoen zijn. De teams zullen pas later in het jaar worden geselecteerd, maar mocht Eliud Kipchoge, de marathonkampioen bij de mannen in Rio in 2016, aan de startlijn staan om zijn titel te verdedigen, zal hij opnieuw de te kloppen man zijn. Ethiopië heeft een rijke traditie in de Olympische marathon die teruggaat tot Abebe Bikila (de kampioen in 1960 en 1964) en het land zal opnieuw een grote bedreiging vormen. Het NN Running Team hoopt ook bij de vrouwen vertegenwoordigd te zijn en hoopt daarbij ook op een podiumplek. Het plan om de wegwedstrijden in Sapporo op het eiland Hokkaido te houden (zo'n 800 km ten noorden van Tokio) betekent in ieder geval koelere omstandigheden voor de atleten.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie