Ga direct naar inhoud

Fysiotherapeut van Ethiopische topatleten

9 juli 2019

De helende handen van Sjors Schipaanboord spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van de Ethiopische topatleten van het NN Running Team. We gaan het gesprek aan met de Nederlandse fysiotherapeut om meer te weten te komen over zijn rol en zijn nieuwe leven in Addis Abeba.

Afrikaans avontuur

Sjors Schipaanboord wilde altijd al graag mensen helpen. Daarom trad hij in de voetsporen van zijn vader en studeerde hij fysiotherapie in Nieuwegein, in de buurt van Utrecht. Na zijn studie werkte Sjors met duursporters, tennissers en gewichtheffers. Met Vinne Los, voormalig fysiotherapeut bij Global Sport Communication, werkte hij samen aan een klus en zo raakte hij betrokken bij het NN Running Team.

“Vinne had in Ethiopië als fysiotherapeut met het NN Running Team gewerkt en vroeg me of ik interesse had om het met Global te hebben over de functie van fysiotherapeut voor het NN Running Team in Ethiopië. Ik houd van reizen en ik dompel me graag onder in nieuwe culturen, dus ik was zeker geïnteresseerd.”

Een gemeenschap opbouwen


Sjors besloot de uitdaging aan te gaan en vestigde zich vorig jaar september in Ethiopië met zijn vriendin Filipa Matias. Het was echter niet gemakkelijk om zich te aan te passen aan de cultuur en het duurde een tijd voordat ze aan hun nieuwe omgeving gewend waren geraakt.

“De eerste maanden waren echt zwaar, omdat alles nieuw was en we nog geen vrienden hadden. Maar toen we een huis en een auto hadden, werd het een stuk gemakkelijker. Mijn werk als fysiotherapeut bestaat zou ik zeggen voor 50 procent uit het helpen van de atleten en voor 50 procent uit het winnen van hun vertrouwen. En daarbij is het belangrijk om hun cultuur te respecteren. Het duurde even om dat vertrouwen te krijgen, maar toen het er eenmaal was, werden we hier in Ethiopië door de mensen als familie binnengehaald.”

Het werk

De dagen voor Sjors zijn vaak lang en intensief. Hij werkt voor de trainingsgroepen van coaches Getaneh Tessema, Tessema Abshero en Getamesay Molla en behandelt regelmatig 15 en 20 atleten per dag. Daarnaast werkt hij ook samen met drievoudig Olympisch kampioen Kenenisa Bekele.

Sjors werkt met de atleten vanuit de kantoren van Global Sport Communication in Addis Abeba of in de trainingskampen in Sendafa, Sululta en Kality en benadrukt dat zijn rol uit twee belangrijke aspecten bestaat.

“Natuurlijk masseren we de atleten regelmatig, maar het belangrijkste is dat ik ze prehab oefeningen laat doen”, legt hij uit. “Hierdoor wordt hun core sterker, en daarmee voorkom je blessures. Ik kijk hoe ze hardlopen en geef ze verschillenden oefeningen die afgestemd zijn op hun behoeften. Als ik bijvoorbeeld zie dat de rechterknie van een atleet naar binnen beweegt, dan kan dit wijzen op minder kracht in de heup of een geblokkeerde enkel. Ik schrijf dan prehab oefeningen voor om het mogelijke zwakke punt te verhelpen.”

Taalbarrière

Bij het werk speelt communicatie een belangrijke rol en dit vergt de nodige energie. Sjors spreekt maar een paar woorden Amhaars (de hoofdtaal van Ethiopië) en de meeste Ethiopiërs spreken maar beperkt Engels.

“Het is lastig, maar het belangrijkste is om te praten met de coaches en trainers. Ik kan met Getanah (een voormalige Nederlandse atleet, die is geboren in Ethiopië) in het Nederlands communiceren en met Getamesay en Tessema spreek ik Engels.”

Sjors praat Daan van den Berg, de manager van Global Sports Communication in Ethiopië, regelmatig bij over zijn werk met de atleten.

Cultuurliefhebber

Sjors en zijn vriendin vinden steeds meer hun weg in het Ethiopische leven. Ze zijn een liefhebber geworden van Ethiopische koffie “waar iedereen van houdt en dat het belangrijkste exportproduct is”. Hij houdt van Ethiopisch eten, zoals injera, en is helemaal weg van het prachtige Ethiopische platteland. “We gaan er in het weekend graag op uit. We komen vaak hyena's tegen, maar die zijn erg bang voor mensen en gaan er meteen vandoor!”

Sjors is ook onder de indruk van de manier waarop Ethiopiërs met blessures omgaan en van hun hoge pijngrens.

“Als een Westerse atleet een pijntje heeft, neemt hij een paar dagen rust”, legt hij uit. “Maar als een Ethiopiër een blessure heeft, gaat hij de volgende dag vaak gewoon weer trainen. Het is ongelooflijk hoe Ethiopiërs bij pijn de knop kunnen omzetten.”

De familieman

Sjors en zijn vriendin worden nu volledig geaccepteerd door de Ethiopische atleten en zijn elke keer weer blij verrast door hun grote gastvrijheid.

“Het voelt alsof we opgenomen zijn in de familie. De atleten stellen me voor aan hun vrienden en familie. Mimi (Belete) en haar man bijvoorbeeld zijn zo aardig. Ik behandel Mimi bij haar thuis en ik mag pas de deur uit als ze ontbijt of lunch voor me hebben gemaakt!”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie