Ga direct naar inhoud

Eric Kiptanui's carrière op het volgende niveau

21 januari 2020

Eric kijkt reikhalzend uit naar zijn marathondebuut in Dubai op vrijdag 24 januari. We willen graag meer te weten komen over deze Keniaanse atleet die in Iten is gevestigd en een gedeelde zevende positie inneemt op de wereldranglijst van de halve marathon.

Band met Eliud

Eric is geboren en getogen in Kaptel in Nandi County (slechts 5 km van de plek waar Eliud Kipchoge opgroeide) in een gezin van vier kinderen.

In zijn jeugd legde hij al de perfecte basis voor zijn hardloopcarrière. Hij liep regelmatig 28 km op een dag op en neer naar school, omdat hij ook thuis ging lunchen.

“Op de lagere school zag ik regelmatig snelle atleten als Bernard Lagat (in 2007 wereldkampioen op de 1.500 en 5.000 meter) en Isaac Songok (zilver op het WK Cross Country Short Course in 2006) in de buurt trainen. Ik zei toen tegen mezelf: ‘Dat wil ik later ook’.”

Amerikaans avontuur

Eric toonde al snel aanleg voor hardlopen en hij werd toegelaten tot de vermaarde St Patrick’s High School in Iten; waar ook topatleten als Wilson Kipketer, voormalig wereldkampioen op de 800 meter en David Rudisha, huidig recordhouder en tweevoudig Olympisch kampioen op de 800 meter, op school hadden gezeten.

Broeder Colm O’Connel, de Ierse coach die bekendstaat als de “Peetvader van de Keniaanse atletiek” ontfermde zich over Eric. Eric herinnert zich nog goed dat zijn school werd geselecteerd om deel te nemen aan een door Nike gesponsorde cross countrywedstrijd van 6 km in Oregon in de VS.

Voor Eric was dit de eerste keer dat hij in een vliegtuig zat en naar het buitenland ging. Hij weet nog dat hij van Nike schoenen, een rugzak en een trainingspak kreeg. Hij liep een uitstekende wedstrijd en eindigde als tweede na Nixon Chepseba (die later de 1.500 meter in 3:29.77 liep).

“Ik liep tegen een aantal zeer getalenteerde atleten en ik dacht dat ik als zesde of zevende zou finishen. Ik was dan ook heel blij met een tweede plaats”, aldus Eric over de wedstrijd in 2008.

Militaire onderbreking

St Patrick’s gaf echter niet automatisch toegang tot de professionele hardloopcarrière waarop Eric had gehoopt. Het lukte hem niet om bij een trainingsgroep in Nairobi te komen en hij stopte met hardlopen en ging in 2010 in het leger.

Pas vijf jaar later, toen hij als bewaker werkte in Rongai Park - waar de groep atleten van coach Bernard Ouma traint, met onder meer de wereldkampioenen op de 1.500 meter Elijah Manangoi (2017) en Timothy Cheruiyot (2019) - pakte hij het trainen weer voorzichtig op.

Succes op de baan

Bernard liet hem toe tot de trainingen en was onder de indruk van Erics natuurlijke talent. De coach adviseerde hem in 2016 om de overstap te maken naar fulltime hardlopen.

“Hij zei me dat ik dit serieus moest nemen. Hij overtuigde me ervan dat ik met hardlopen in mijn onderhoud kon voorzien.”

Zijn doorzettingsvermogen en zijn onbetwistbare talent werden in 2016 beloond; in zijn eerste seizoen als fulltime atleet liep hij een PR van 3:37.73 op de 1.500 meter waarmee hij zich als derde plaatste tijdens de Keniaanse kampioenschappen, direct achter Cheruiyot.

Gelukkig nieuwjaar

Later dat jaar finishte hij als zevende op de 1.500 meter tijdens de Afrikaanse kampioenschappen in Durban. Hij werd vervolgens geïntroduceerd bij Global Sports Communication, waarna hij in Iten ging trainen onder begeleiding van de charismatische Italiaanse coach Renato Canova.

Eric trainde op de langere afstanden met als doel hardlopen op de weg. Op oudejaarsdag 2016 brak hij door toen hij de 10 km van de San Silvestre Vallecana in Madrid op zijn naam schreef in een snelle 27:34. Slechts twee mannen hadden deze wedstrijd ooit sneller gelopen: langeafstandsicoon Eliud Kipchoge en Zersenay Tadese uit Eritrea, vijfvoudig wereldkampioen op de halve marathon.

“Ik keek er niet van op. Ik had met Canova en de groep getraind en voelde me erg sterk”, aldus Eric over zijn prestatie.

De kracht van Canova

Eric, die getrouwd is met steeplechaser Miriam, is vol lof over hoe Renato hem heeft geholpen om internationaal door te breken.

“Hij is zoveel meer dan alleen maar een coach. Hij bespreekt veel dingen en kan precies voorspellen welke tijden ik kan lopen. Hij ziet hoe ik me ontwikkel. Hij praat weliswaar veel, maar hij heeft het vaak helemaal bij het rechte eind. Hij zegt dat hij niet geïnteresseerd is in iemand die vandaag snel loopt en morgen trager.”

Doorbraak in Berlijn

In 2018 bracht hij zijn carrière op het volgende niveau. In maart eiste hij in een PR van 60:05 de overwinning op tijdens de halve marathon van Lissabon. Een maand later wist hij zijn PR alweer te verbeteren met een schitterende 58:42 tijdens de halve marathon van Berlijn en liet hij zijn tegenstanders ver achter zich.

Daarmee stond hij op een gedeelde vijfde tijd op de 21,1 km (nu zevende positie op de wereldranglijst). Een geweldige prestatie, maar voor zijn coach kwam die niet als een verrassing.

“Mijn coach zei dat ik 58:50 kon lopen”, aldus Eric. “Alles ging goed. Daniel Kipchumba liep met me op tot de 12 km. Ik had nog voldoende energie en ik besloot nog een tandje bij te zetten, alhoewel ik me toen niet realiseerde dat daardoor de laatste 3 km zwaar zouden worden. Het voelde goed om zo snel te lopen.”

Blessures

Na Berlijn stonden een gescheurde kuitspier, een knieblessure en problemen aan zijn hamstrings een verdere groei in de weg. Eric sloot 2018 echter af met een goede vierde plek in 1:15:52 tijdens de Tata Steel Kolkata 25 km in India. Hij finishte slechts vier seconden achter winnaar Birhanu Legese, zijn teamgenoot bij het NN Running Team, die vorig jaar ook de marathon van Tokio op zijn naam schreef. Birhanu staat op de derde plaats op de wereldranglijst marathon nadat hij vorig jaar zilver won in Berlijn in een tijd van 2:02:48.

Haas voor een vriend

In 2019 liep Eric PR’s op de 5.000 meter (13:11.51) en op de 10.000 meter (27:33.42) en hij schreef ook de halve marathon van Barcelona op zijn naam, in een sprintfinish van 61:04. Maar Eric heeft misschien wel de mooiste herinneringen aan de marathon van Londen, waar hij als haas liep voor Eliud en hem zo hielp bij het behalen van zijn vierde zege in de Britse hoofdstad. Eric was ook een van de hazen die Eliud begeleidde toen die tijdens de INEOS 1:59 Challenge in Wenen een historische prestatie neerzette en de marathon onder de twee uur liep.

Het gaf Eric enorm veel persoonlijke voldoening om Eliud, bij wie hij vlak in de buurt opgroeide, te helpen. “Eliud is een geweldige vent en zo bescheiden. Er zijn heel veel getalenteerde atleten, maar er zijn er maar weinig met zo’n groot hart en met wie je zo’n hechte vriendschap kunt hebben.’’

Debuut in Dubai

Eric is nu 30 en staat op het punt om zijn marathondebuut in Dubai te maken. Hij wil graag de vijf jaren die hij heeft verloren tussen 2010 en 2015, de tijd waarin hij niet heeft kunnen sporten, inhalen en hij is ervan overtuigd dat hij een goede prestatie kan neerzetten.

“Volgens Renato kan ik bij mijn debuut 2:04 lopen. En aangezien mijn coach het al vaker bij het rechte eind heeft gehad, kan ik vertrouwen op zijn voorspellingen.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie