Ga direct naar inhoud

Eliud Kipchoge wil de marathon onder de twee uur lopen

Eliud Kipchoge NN Running Team

6 mei 2019

De laatste grote uitdaging op atletiekgebied is om de marathon onder de twee uur te lopen.
Eliud Kipchoge, de beste marathonloper ter wereld, gaat proberen om de twee uurgrens te doorbreken tijdens de INEOS 1:59 Challenge, een speciale marathon die tussen eind september en begin oktober 2019 zal plaatsvinden.

Het evenement wordt ondersteund en georganiseerd door INEOS. De marathon zal waarschijnlijk in Londen worden gehouden.

“Waar ik het meest trots op ben is dat ik de marathon in 2:00:25 heb gelopen, de snelste tijd ooit”, zegt Eliud Kipchoge. “Ik vind het ongelooflijk spannend dat ik nog een kans krijg om de magische grens van twee uur te doorbreken. Ik zeg altijd dat een mens geen beperkingen heeft en ik weet dat het mogelijk is om deze grens te doorbreken.”

Op 6 mei 1964 was Sir Roger Bannister de eerste die de mijl liep in minder dan vier minuten op het Iffley Road-parcours in Oxford. Veel mensen dachten dat dat onmogelijk was. Die historische prestatie is een van de meest iconische gebeurtenissen in de sportgeschiedenis.
Vandaag, 55 jaar na dato, maakt Eliud Kipchoge, bekend dat hij de legendarische twee uurgrens wil doorbreken.

Eliud schreef in mei 2017 bijna geschiedenis met zijn eerste poging om onder de twee uur te komen met een tijd van 2:00:25 tijdens een speciaal georganiseerd evenement (niet erkend als een officieel wereldrecord) in het Italiaanse Monza.

Op 17 september 2018 haalde Eliud 1 minuut en 18 seconden af van het officiële wereldrecord met een ongelooflijke prestatie tijdens de marathon van Berlijn, met een tijd van 2:01:39.

De nummer één van de wereld heeft de marathon van Londen al voor een historische vierde keer op zijn naam geschreven en denkt dat hij er nu klaar voor is om de twee uurgrens te doorbreken in de INEOS 1:59 Challenge.

Eliud Kipchoge: “Ik heb veel geleerd van mijn vorige poging en ik geloof echt dat ik 26 seconden sneller kan lopen dan twee jaar geleden in Monza. Ik ben er trots op dat ik de uitdaging van INEOS aanga. Ik kijk uit naar de maanden van goede voorbereiding en ik laat de wereld graag zien dat als je je focust op een doel, hard werkt en in jezelf gelooft, alles mogelijk is.”

Eliud zal worden begeleid door Patrick Sang, zijn inspirerende coach met wie hij al een hele tijd samenwerkt, en door het team dat hem in zijn succesvolle carrière heeft bijgestaan en dat in de voorbereidende fase er alles aan zal doen om niets aan het toeval over te laten. “Wat Eliud in Monza heeft laten zien, toen hij bijna had bereikt wat door velen eerder voor onmogelijk werd gehouden, is dat hij echt een bijzondere atleet is met een ongelooflijke mentale veerkracht”, legt Patrick uit. “Tijdens zijn schitterende carrière heeft hij de marathon naar ongekende hoogten gebracht en met de juiste voorbereiding denk ik dat hij het in zich heeft om geschiedenis te schrijven.”

Over de locatie van 1:59 challenge moet nog een beslissing worden genomen. Het evenement staat gepland voor eind september of begin oktober 2019 en er wordt nu naar verschillende locaties gekeken met een vlak, lusvormig parcours.

De wedstrijd zal met een grote marketingcampagne onder de aandacht worden gebracht en de marathon zal wereldwijd live worden uitgezonden. Naar verwachting zullen er tienduizenden mensen naar de wedstrijd komen kijken.

De INEOS 1:59 Challenge wordt ondersteund door INEOS, een van 's werelds grootste productiemaatschappijen, die ook hardloopwedstrijden voor goede doelen voor kinderen sponsort, zoals Go Run For Fun en The Daily Mile.

Sir Jim Ratcliffe, oprichter en voorzitter van INEOS: “Eliud Kipchoge is de grootste marathonloper aller tijden en de enige atleet ter wereld die kans maakt om onder de twee uur te komen. We zullen hem alle steun geven en we hopen dat we getuige mogen zijn van een historisch moment in de sportgeschiedenis.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie