Ga direct naar inhoud

Eliud Kipchoge vertelt over zijn koeien

3 december 2019

De meeste atleten van het NN Running Team die zijn gevestigd in het trainingskamp in Kaptagat in Kenia, zijn Kalenjin. De Kalenjin zijn traditioneel landbouwers en hebben een speciale band met koeien. We willen hier graag meer over weten en praten met een aantal toonaangevende Keniaanse atleten in het kamp.

Landbouw staat centraal in de cultuur van de Kalenjin en het is dan ook geen verrassing dat de Kalenjin zich zo nauw verbonden voelen met land en vee.

Dit geldt ook voor de Kalenjin-atleten binnen het NN Running Team. Naast hun atletiekcarrière hebben velen van hen een boerderij.

Eliud Kipchoge kocht zes jaar geleden een boerderij waar hij onder andere maïs, bananen, wortels en kool verbouwt, maar ook vee houdt, zoals schapen, kippen en konijnen. Maar op zijn boerderij, iets buiten Eldoret, is toch wel een hoofdrol weggelegd voor de koeien.

Sterker nog, als je een gesprek opvangt in Kaptagat gaat dat niet zelden over vee. Het team praat daar vaak en graag over, met een even grote passie en enthousiasme als over hardlopen.

Geoffrey Kamworor, die in september in Kopenhagen een wereldrecord op de halve marathon liep in 58:01 en vorige maand opnieuw de marathon van New York op zijn naam schreef, heeft zelf 14 koeien en legt uit hoe belangrijk koeien zijn in de Kalenjin-cultuur.

 “In onze gemeenschap wordt veel waarde gehecht aan koeien”, legt Geoffrey uit. “Zij zijn een bron van welvaart.

De meeste Kalenjin-huishoudens hebben minstens één koe. Koeien geven melk en we kunnen koeien goed verkopen, bijvoorbeeld wanneer we schoolgeld nodig hebben. Daarom spelen ze een belangrijke rol in onze gemeenschap en in het leven van de Kalenjin.”

Laban Korir, die de marathon in 2:05 loopt en Kenia vertegenwoordigde op de marathon bij het WK dit jaar in Doha, behoort eveneens tot de Kalenjin. Ook voor hem geldt dat koeien heel belangrijk zijn.

Op de familieboerderij zorgde Laban in zijn jeugd voor het vee en net zoals Geoffrey vindt hij dat koeien zo belangrijk zijn omdat ze altijd melk geven. Maar hij noemt nog een heel andere reden waarom koeien zo waardevol zijn.

“Als je voor koeien zorgt, kan je geest zich ontspannen en dat is heel belangrijk.”

Anthony Maritim, die eerder de marathons van Linz en Barcelona op zijn naam schreef, is ook een Kalenjin die in Kaptagat is gevestigd, en zolang als hij zich kan herinneren, zorgt hij al voor koeien.

Hij geeft aan dat het aantal koeien dat een familie bezit traditioneel een “statussymbool” is en voegt eraan toe: “Als een man wil trouwen betaalt hij zijn schoonouders met koeien.”

Alle Kalenjin hebben geleerd hoe ze een koe moeten melken en hebben vroeger voor het vee van hun ouders gezorgd. De atleten zien dit ook nog steeds als een bijzonder voorrecht.

“Ik melk ze, geef ze voer en zorg voor ze, omdat ik dat als kind al heb geleerd”, legt Laban uit. “Ik weet heel veel van koeien af.”

Eliud vertelt dat hij het belangrijk vindt om zijn passie voor het boerenbedrijf en het houden van koeien over te dragen op zijn drie kinderen, Lynne, Griffin en Gordon. Ook Eliud heeft in een boerderij geïnvesteerd en gaat daar vaak op zondag na de kerk naartoe. 

Laban en Geoffrey weten alles van melkvee. Hoe goed een koe is, is volgens hen afhankelijk van verschillende factoren, maar het ras is misschien wel het allerbelangrijkste.

Veel Kalenjin-boeren hebben traditionele koeien. Voor die koeien zijn de kosten voor diervoeder weliswaar laag, maar vaak geven ze weinig melk.

De Friese koe is de “Ferrari” onder het melkvee, maar bij de aankoop van het zwartbonte dier moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren.

“De Friese koeien geven de meeste melk, maar veel mensen kunnen zich deze dieren niet veroorloven, omdat hun voer heel duur is”, legt Geoffrey uit, die zelf 14 Friese koeien heeft.

Volgens Laban, die tien koeien heeft (zeven Friese en drie Aziatische) is de Aziatische (roodbonte) koe goedkoper qua diervoeder, maar geven ze minder melk dan de Friese koeien.

Maar hij geeft ook aan dat het niet alleen gaat om de aanschaf van een goede koe, maar dat het vooral gaat om hoe je voor de koe zorgt.

“Wanneer je een bepaald ras koopt, kun je de kwaliteit van de melkproductie geleidelijk aan verbeteren”, legt hij uit. “Het is belangrijk dat je je koe niet alleen gras geeft, maar ook andere zaden en voedingsmiddelen.”

Geoffrey geeft aan dat je bij de aanschaf van een koe op verschillende dingen moet letten.

“De koe moet sterk en jong zijn, je moet haar kopen vlak voordat ze voor de eerste keer gaat kalven. Maar het belangrijkste is dat ze gezond is!”

Maar wat je ook kunt zeggen over de kwaliteit van koeien en het houden van koeien, de Kalenjin zullen altijd een speciale band hebben met vee en daardoor gaan de gesprekken in het kamp net zo gemakkelijk over melkproductie als over PR's.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie