Ga direct naar inhoud

Eliud Kipchoge publiekstrekker voorjaarsmarathons

NN Running Team Hardlopen

2 april 2019

Het NN Running Team zet optimistisch de aanval in bij de voorjaarsmarathons met een sterke vertegenwoordiging van atleten van wereldklasse.

Londen, 28 april

Dit is de eerste keer dat Eliud Kipchoge zijn opwachting maakt bij een wedstrijd, nadat de Keniaanse atleet vorig jaar september in Berlijn het wereldrecord op de marathon liet sneuvelen en dit is het hoogtepunt van het voorjaarsmarathonseizoen van het NN Running Team waarnaar lang is uitgekeken.

Kipchoge bracht de marathon naar ongekende hoogte door met een verschil van 78 seconden korte metten te maken met het oude wereldrecord en een topprestatie van 2:01:39 neer te zetten in Berlijn.

De Keniaanse ster gaat in Londen voor een ongeëvenaarde vierde overwinning en zal te maken krijgen met sterke concurrenten: de Britse Sir Mo Farah, op wie Engeland zijn hoop heeft gevestigd en die vorig jaar als derde finishte en de Ethiopische Shura Kutata die in 2018 tweede werd.

Maar gezien Kipchoges geweldige prestatie van negen marathonzeges op rij, waaronder zeven Marathon Majors en de Olympische titel, zal de onverslaanbare Keniaan als absolute favoriet van start gaan in Londen om ook deze marathon aan zijn winnende reeks te kunnen toevoegen.

Mule Wasihun, die vorig jaar oktober een PR liep van 2:04:37 en als tweede finishte in de marathon van Amsterdam, zal een extra bijdrage leveren aan de NN Running Team-uitdaging in Londen. Bij zijn laatste wedstrijd haalde de Ethiopiër 10 seconden af van zijn PR op de halve marathon (met een tijd van 59:34 in Ras al-Khaimah) en hij heeft de kwalificaties om een podiumplek te veroveren.

Ook de Belgische Bashir Abdi zal in het kenmerkende witte NN Running Team-singlet lopen. Hij maakte vorig jaar zijn marathondebuut in Rotterdam, waar hij als zevende finishte in een tijd van 2:10:46.

Het NN Running Team komt in Londen ook met een sterke bezetting bij de dames: de steeds beter wordende Tadelech Bekele uit Ethiopië die vorig jaar nog derde werd in de Britse hoofdstad met een PR van 2:21:40, zal opnieuw voor een podiumplek gaan.

Rotterdam, 7 april

Bij de eerste grote opgave voor het NN Running Team in het voorjaarsmarathonseizoen maakt de Nederlandse afstandsloper Abdi Nageeye opnieuw zijn opwachting.

Nageeye had in 2018 een wisselend jaar, maar vestigde in februari in het Japanse Marugame een nieuw Nederlands record op de halve marathon en liet met zijn tijd van 60:24 zien dat hij duidelijk goed in vorm is.

Een ander interessant nieuw teamlid van het NN Running Team is marathondebutant Josphat Boit. Vorig jaar liep de Keniaan in Verbania een PR van 59:19 op de halve marathon en begeleidde hij als haas Kipchoge de eerste 25 km op weg naar diens wereldrecord op de marathon.

De bekendste NN Running Team-atleet bij de dames is de zeer getalenteerde Ashete Bekere. Vorig jaar brak de Ethiopische door met een PR van 2:21:14 en won daarmee goud op de marathon van Valencia en ze is een van de favorieten voor Rotterdam.

Parijs, 14 april

Volgend weekend hoopt Selly Chepyego dat ze met de marathon van Parijs een nieuwe stap kan zetten in haar carrière die een hoge vlucht neemt.

De Keniaanse won eerder brons bij de wereldkampioenschappen halve marathon en slaagde er vorig jaar oktober in Ljubljana in om meer dan drie minuten van haar PR af te lopen en in 2:23:15 een tweede plaats te veroveren, wat haar tot een van de grote favorieten maakt in de Franse hoofdstad.

Boston, 15 april

Geoffrey Kirui keert terug naar de marathon van Boston in een poging om opnieuw de titel te veroveren die hij in 2017 zo stijlvol behaalde. In moeilijke omstandigheden finishte Kirui vorig jaar als tweede en de lichtgebouwde Keniaan is opnieuw optimistisch over een goede prestatie in de historische wedstrijd.

In de NN Running Team-gelederen bevindt zich ook de Ethiopische Solomon Deksisa die in 2019 zijn debuut maakt in Boston, na een uitstekend 2018 waarin hij de marathon van Mumbai en Hamburg op zijn naam schreef en met een PR van 2:04:40 als derde finishte in Amsterdam.

Voor het NN Running Team zal ook de Keniaanse Philemon Rono uitkomen, die eerder de Toronto Waterfront Marathon won en Ghirmay Ghebreslassie uit Eritrea, oud-wereldkampioen en winnaar van de marathon van New York.

Hamburg, 28 april

Het NN Running Team zal ook sterk vertegenwoordigd zijn op de marathon van Hamburg (28 april) onder leiding van de zeer ervaren Abel Kirui, die al tweemaal wereldkampioen werd. De Keniaan is nog steeds in staat om topprestaties neer te zetten, zoals hij vorig jaar liet zien toen hij als vierde finishte in de marathon van Londen, en is een serieuze gegadigde voor het podium in Noord-Duitsland.

Voor het NN Running Team in Hamburg komen verder de Ethiopische Ayele Abshero uit, die een jaar geleden bij deze marathon derde werd, en voormalig wereld- en Olympisch kampioen Stephen Kiprotich uit Oeganda.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie