Ga direct naar inhoud

Eliud Kipchoge maakt zich op voor formidabele uitdaging

9 september 2019

Het NN Running Team wil dit najaar geschiedenis schrijven met een ongekende reeks wegwedstrijden op topniveau.

De lijst wordt aangevoerd door Eliud Kipchoge, dé topatleet op de lange afstand, die een poging zal wagen om als eerste in de geschiedenis de marathon onder de twee uur te lopen. De INEOS 1:59 Challenge, waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, zal plaatsvinden in Wenen, waar Eliud bijgestaan wordt door zijn team van hazen, waarvan velen ook deel uitmaken van het NN Running Team.

Het evenement heeft wereldwijd de aandacht getrokken en zal afhankelijk van de beste weersomstandigheden ergens tussen 12 en 20 oktober plaatsvinden. De Keniaanse marathonkoning zal 4,4 rondes lopen op de Hauptallee, de beroemde hoofdweg in de Wiener Prater.

Mocht Eliud, die het officiële wereldmarathonrecord van 2:01:39 op zijn naam heeft staan, in zijn opzet slagen, dan voegt hij zich bij andere grootheden uit de geschiedenis, zoals de eerste man die de Mount Everest heeft beklommen, de eerste man die voet op de maan heeft gezet en de eerste man die de mijl onder de vier minuten heeft gelopen.

De atleten van het NN Running Team gaan voor medailles tijdens de wereldkampioenschappen in Doha, die plaatsvinden van 27 september tot 6 oktober. In de wedstrijd voor de mannen - met een unieke start om middernacht - zijn alle ogen gericht op titelverdediger Geoffrey Kirui uit Kenia en op Stephen Kiprotich uit Oeganda, de kampioen uit 2013. Maar de verwachtingen zijn ook hooggespannen voor Mule Wasihun uit Ethiopië, die nu op de zevende plaats staat op de wereldmarathonlijst, na een overtuigende tijd van 2:03:16 waarmee hij als derde over de finish ging tijdens de marathon van Londen in april.

Bij de vrouwenmarathon in Doha komen Mimi Belete (2:22:29) en Desi Jisa (2:23:59) uit Bahrein uit voor het NN Running Team, evenals Failuna Matanga uit Tanzania, die een plek op het podium veroverde bij de marathon van Hamburg in april.

Andere atleten die meedoen in Doha zijn wereldkampioen op de cross Joshua Cheptegei uit Oeganda, op de 10.000 meter, en Julian Wanders uit Zwitserland, wereldrecordhouder op de 5.000 meter op de weg, die uitkomt op de 5.000 en 10.000 meter.

Het NN Running Team wordt ook sterk vertegenwoordigd in de belangrijke marathons in de grote steden dit najaar. In de marathon van Berlijn op 29 september komt drievoudig Olympisch kampioen op de baan Kenenisa Bekela uit. Zijn PR op de marathon is 2:03:03. In de Duitse hoofdstad zal ook Birhanu Legese uit Ethiopië, die de marathon van Tokio op zijn naam heeft staan, uitkomen en bij de vrouwen doet zijn landgenote Ashete Bekere mee, die in april nog de marathon van Rotterdam won.

Abdi Nageeye, die bij de marathon van Rotterdam imponeerde met een verbetering van zijn eigen Nederlandse record en een schitterende tijd van 2:06:13 liep, keert naar het thuisfront terug voor de marathon van Amsterdam op 20 oktober.

Geoffrey Kamworor, drievoudig wereldkampioen op de halve marathon, gaat ook een drukke tijd tegemoet, te beginnen met de halve marathon van Kopenhagen op 15 september. De Keniaan heeft vervolgens op 3 november de marathon van New York op het programma staan, waar hij voor de vierde keer een plek op het podium wil veroveren.

Joshua Cheptegei zal op 1 december uitkomen op de 10 kilometer in Valencia, waar hij een poging gaat doen om het negen jaar oude wereldrecord van Leonard Komon (26:44) te verbreken.

Volg ons op onze sociale mediakanalen en op www.nnrunningteam.com voor al het nieuws over de atleten en de wedstrijden.


Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie