Ga direct naar inhoud

Eliud Kipchoge in cijfers

Eliud Kipchoge world record BMW Berlin Marathon

23 april 2019

Eliud Kipchoge, van het NN Running Team, gaat zondag voor een ongeëvenaarde vierde keer voor goud bij de marathon van Londen. Als eerbetoon aan de weergaloze marathonmeester zetten we zijn unieke marathoncarrière in cijfers op een rijtje.

3 - Het aantal seconden dat Eliud gemiddeld per mijl sneller liep dan de vorige wereldrecordhouder Dennis Kimetto, toen de Keniaan het wereldrecord van zijn landgenoot aan flarden liep tijdens de marathon van Berlijn vorig jaar.

8 - Het aantal Marathon Majors-overwinningen dat Eliud in zijn carrière op zijn naam schreef; het grootste aantal dat een atleet ooit heeft behaald. Hij won zowel in Berlijn als Londen drie keer, een keer in Chicago en behaalde goud tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 (NB de Wereldkampioenschappen en de Olympische Spelen zijn onderdeel van de World Marathon Majors).

12 - Het aantal mannen in de geschiedenis (behalve Eliud) dat een snellere tijd heeft neergezet dan 2:04:06. Dit is Eliuds gemiddelde van zijn 12 marathons.

13 - De gemiddelde snelheid in mijl-per-uur waarmee Eliud zijn wereldrecord vestigde tijdens de marathon van Berlijn.

17 - Het aantal kilometers dat Eliud in zijn eentje heeft gelopen voor zijn wereldrecord in Berlijn nadat de laatste haas, Josphat Boit, uit de wedstrijd stapte.

23,2 - De maximumtemperatuur waarmee Eliud te maken had toen hij zijn derde overwinning behaalde in de marathon van Londen vorig jaar in een tijd van 2:04:17.

33 - Het aantal seconden verschil tussen de eerste en tweede helft waarin Eliud in de marathon van Berlijn in 2018 zijn wereldrecord liep. (eerste helft 1:01:06 en tweede helft 1:00:33). NB: maar tien landen ter wereld hebben atleten voortgebracht die de halve marathon in 2018 sneller liepen dan Eliud in de tweede helft van zijn marathonwereldrecord!

51 - Het aantal jaren dat is verstreken sinds het marathonwereldrecord werd verbeterd met een grotere marge dan Eliud neerzette in Berlijn. De Keniaan verpulverde het wereldrecord van Dennis Kimetto met 1:18 en liep de marathon in Berlijn vorig jaar in een ongelooflijke 2:01:39.

69.19 - De gemiddelde snelheid in seconden die Eliud nodig had voor elke 400 meter toen hij het wereldrecord in Berlijn aan flarden liep.

70 - Het verschil in seconden toen hij goud won bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro ten opzichte van de Ethiopische Feyisa Lelisa die de zilveren medaille won. Dit was de grootste overwinningsmarge in een Olympische marathon sinds 44 jaar.

91 - Het totaalpercentage van marathonzeges dat Eliud heeft behaald sinds zijn debuut op de klassieke afstand in 2013. Met uitzondering van Breaking 2 won hij tien van de elf marathons.

152 - Het aantal seconden dat Eliud (2:00:25) de marathon als onderdeel van het Nike Breaking 2 project sneller liep dan de toenmalige wereldrecordhouder Dennis Kimetto (2:02:57).

215 - Het recordaantal punten dat Eliud heeft gescoord in de Marathon Majors. Het hoogste aantal dat iemand ooit heeft behaald.

2033 - Het aantal dagen tot nu toe dat Eliud voor het laatst verslagen is op een marathon. Op 29 september 2013 werd Eliud verslagen door Wilson Kipsang die als eerste eindigde in de marathon van Berlijn. Daarna heeft Eliud negen marathons op rij gewonnen.

122.746 - Het aantal likes dat hij ontving als reactie op de post waarin hij zijn begeleidingsteam en supporters bedankt op de dag van zijn wereldrecord op de marathon.

380.000 - Het aantal Instagram-volgers dat Eliud heeft sinds hij voor het eerst actief werd op het sociale platform in augustus 2016..

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie