Ga direct naar inhoud

De weg naar succes van Bashir Abdi

Bashir Abdi NN Running Team

16 april 2019

De charismatische Bashir Abdi is klaar voor zijn tweede marathon van Londen op 28 april. We praten met de Belgische duursporter over zijn voorbereidingen en zijn overstap van de baan naar de weg.

De charismatische Bashir Abdi is klaar voor zijn tweede marathon van Londen op 28 april. We praten met de Belgische duursporter over zijn voorbereidingen en zijn overstap van de baan naar de weg.

Het lijkt misschien een vreemd moment om je carrière op de baan vaarwel te zeggen als je Europees zilver hebt behaald op de 10.000 meter en bij je twee laatste wedstrijden een PR hebt gelopen op de 5.000 meter.

Maar om voor succes te gaan op de Olympische marathon van Tokyo in 2020, wist Bashir Abdi dat hij zich van de baan moest losmaken en zich moest richten op asfalt om zijn kansen op succes in de Japanse hoofdstad te maximaliseren.

“In 2018 heb ik het heel goed gedaan op de baan”, geeft Bashir toe. “Na mijn marathondebuut in Rotterdam (waar Bashir in 2:10:46 een zevende plaats behaalde) heb ik mij echt geconcentreerd op de Europese kampioenschappen omdat het mijn laatste kans was om een medaille (op de baan) voor mijn land te behalen.
De omstandigheden waren die dag niet perfect, het was warm en het was niet mogelijk om harder te lopen. Ik dacht dat ik de wedstrijd had gewonnen, maar in de laatste seconden kwam die Franse jongen (Morhad Amdouni) terug, maar ik was toch blij dat ik zilver heb gewonnen.

En daarna de snelste Europese tijd (13:04.91) van dat jaar lopen in de Diamond League in Brussel geeft je ook te denken, waarom zou je overstappen naar de weg? Ik moet toegeven dat het geen gemakkelijke beslissing is geweest. Maar om met genoeg ervaring bij de start in Tokyo te staan, moet ik nu de overstap naar de marathon maken. Ik heb in 2018 mijn debuut gemaakt en ik wil graag ter voorbereiding dit jaar een marathon met hazen en een marathon zonder hazen lopen.”

En dus dient op 28 april met de marathon van Londen de tweede marathon zich aan voor de innemende Belg. Hij zal de wedstrijd ingaan met zijn goede vriend, trainingspartner en viervoudig Olympisch kampioen op de baan Sir Mo Farah en met NN Running Team-icoon Eliud Kipchoge.

Bashir verblijft het grootste deel van het jaar in Sululta in Ethiopië, waar hij regelmatig de trainingsbaan van Kenenisa Bekele (NN Running Team) gebruikt, en dat is een succes gebleken.
Evengoed bracht het opvoeren van zijn trainingsomvang van zo'n 150-165 km per week als baanloper naar een gemiddelde van 175 km als voorbereiding op de marathon uitdagingen met zich mee.

“Trainen neemt nu veel meer tijd in beslag”, zegt de 30-jarige atleet die afkomstig is uit Somalië en wordt gecoacht door de Noord-Ierse Gary Lough. “Op de baan kun je in 30 minuten een trainingssessie doen, maar voor een marathontraining heb je soms al 30 minuten nodig voor de warming-up!

De training vereist veel meer geduld, maar is niet zo snel of intens als een baantraining. Het tempo ligt lang niet zo hoog als bij een baantraining”, legt Bashir uit, die zes dagen per week twee keer per dag traint. “De afstand is langer, maar het tempo voelt heel comfortabel aan.

Ik denk dat ik als atleet mentaal ben gegroeid en als dingen niet zo goed gaan, raak ik niet in paniek. Waarschijnlijk raak ik niet meer in paniek omdat ik een geweldig team om me heen heb. Als ik met een vraag zit, kan ik altijd wel iemand vinden die een antwoord voor me heeft.”

Hij is een en al lof over de begeleiding die het NN Running Team hem geeft bij zijn voorbereiding voor zijn tweede marathon. Bashir wordt een keer per week in Ethiopië behandeld door fysiotherapeut Sjors Schipaanboord.

De overstap van de baan naar de weg is niet de enige grote verandering in zijn leven sinds afgelopen zomer. Begin oktober beviel zijn vrouw Nimo van hun eerste kind, Khadra. Hij vindt het weliswaar moeilijk om lange tijd van huis te zijn voor de trainingen, maar de komst van zijn dochter markeert wel een nieuwe levensfase.

“Het is soms moeilijk om weg te zijn voor training, maar met technologie als FaceTime wordt het iets gemakkelijker”, antwoordt Bashir op de vraag hoe hij contact houdt met zijn gezin. “Maar het is heerlijk wanneer ik weer thuis ben. Khadra geeft me zoveel motivatie en energie.”

In competitief opzicht zijn er sinds de successen op de baan in 2018, ook veelbelovende signalen op de weg geweest.

Afgelopen september eindigde hij op een ijzersterke derde plaats in de Great North Run en wist hij met een tijd van 60:42 meer dan een minuut van zijn vorige PR op de halve marathon af te halen. Bij zijn meest recente optreden bij de Big Half in Londen veroverde hij een tweede plaats achter Farah met een goede 61:16.

Wat verwacht en hoopt Bashir van zijn tweede marathon?

“Vorig jaar liep ik 2:10:46, dus nu wil ik sneller lopen. Maar mijn tijd is ook afhankelijk van andere factoren, zoals het weer en de hazen. Ik hoop gewoon dat het een leuke dag wordt. Ik hoop dat ik een goede dag heb.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie