Ga direct naar inhoud

De weg naar Tokyo

Volg het NN Running Team op weg naar de Olympische Spelen

4 februari 2020

In de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio dit jaar houden we je op de hoogte van de voorbereidingen van het NN Running Team via ons vaste onderdeel 'De weg naar Tokyo'. We lanceren een serie blogs en sociale mediaposts en geven daarmee een overzicht van de kansen op deelname van het team aan het multidisciplinaire sportspektakel.

Welke atleten van het NN Running Team hopen te schitteren tijdens de Olympische Spelen 2020 in Tokio?

Eliud Kipchoge is geselecteerd voor het Keniaanse team en wil zijn Olympische marathontitel verdedigen. Slechts twee atleten voor hem hebben dat met succes gedaan.

Selly Chepyego is als reservemarathonloopster geselecteerd voor het Keniaanse damesteam. Andere teams worden op een latere datum bekend gemaakt.

Mogelijke kandidaten uit het NN Running Team die voor Ethiopië op de marathon zullen uitkomen zijn:
Kenenisa Bekele, drievoudig Olympisch kampioen op de lange afstand en de op één na snelste marathonloper in de geschiedenis, en Birhanu Legese, die de marathon van Tokio in 2019 op zijn naam schreef.
Bij de marathon voor vrouwen is het heel goed mogelijk dat Ashete Bekere aan de start zal staan. Zij won vorig jaar zowel de marathon van Rotterdam als van Berlijn. Filex Chemonges uit Oeganda liep vorig jaar een nationaal record van 2:05:12 bij de Toronto Waterfront Marathon en maakt ook kans om geselecteerd te worden voor het Olympische team.
Andere mogelijke kandidaten uit het NN Running Team voor de Olympische marathon zijn Nederlands recordhouder Abdi Nageeye en Belgisch recordhouder Bashir Abdi.

Op de baan heeft de wereldkampioen op de 10.000 meter, Joshua Cheptegei uit Oeganda, zich al gekwalificeerd voor de 5.000 en de 10.000 meter en als Joshua geselecteerd wordt, zal hij een serieuze gegadigde zijn voor een podiumplek. Geoffrey Kamworor uit Kenia, wereldrecordhouder op de halve marathon, heeft eerder al zilver gewonnen bij het WK 10.000 meter en wil deze afstand dit jaar graag ook op het Olympische strijdtoneel lopen. Julien Wanders uit Zwitserland, Europees recordhouder op de halve marathon, voldoet eveneens aan de kwalificatie voor de 10.000 meter en is ook een atleet van het NN Running Team die graag zijn opwachting wil maken in Tokio.

Hoe werkt het kwalificatieproces?

Elke individuele atletiekfederatie selecteert de uiteindelijke Olympische teams. Kenia heeft zijn marathonteams al samengesteld en Ethiopië en Oeganda maken naar verwachting na de marathon van Londen in april met hun selectie bekend. Maximaal drie atleten kunnen worden aangemeld voor elk onderdeel, op voorwaarde dat zij voldoen aan de Olympische kwalificatie-eis. Vooral voor Kenia en Ethiopië is het bijzonder moeilijk om teams samen te stellen, omdat zij veel atleten hebben die voldoen aan de kwalificatie-eis.

Naar verwachting worden de meeste teams geselecteerd na de voorjaarsmarathons. Ook voor de onderdelen op de baan geldt een maximum van drie atleten uit één land per onderdeel. Een aantal landen, zoals Kenia en de VS, stelt zijn teams samen na trials. Andere landen kiezen hun drie snelste atleten, op voorwaarde dat zij voldoen aan de kwalificatie-eis.

Wanneer vindt het spektakel plaats?

Het atletiekprogramma van de Olympische Spelen 2020 in Tokio vindt plaats van vrijdag 31 juli tot en met zondag 9 augustus. Belangrijke data voor het NN Running Team zijn de finale voor de mannen op de 10.000 meter op vrijdag 31 juli en de finale voor de mannen op de 5000 meter op vrijdag 7 augustus. De marathon voor de vrouwen is gepland op zaterdag 8 augustus en de marathon voor de mannen vindt plaats op de slotdag van de Olympische Spelen 2020 op zondag 9 augustus.

Waar vindt het spektakel plaats?

De baanonderdelen vinden plaats in het Nieuwe Nationale Stadion van Tokio dat ruimte biedt aan 68.000 toeschouwers. Het nieuwe stadion is vorig jaar voltooid en is een vervanging van het oude Nationale Stadion waar de Olympische Spelen van Tokio in 1964 werden gehouden. De marathon vindt in Sapporo plaats, 800 km ten noorden van Tokio, omdat er rekening wordt gehouden met hoge temperaturen. De marathons beginnen en eindigen in Odori Park en maken één grote lus (van ongeveer de afstand van een halve marathon) en twee kleinere lussen. De lopers komen langs een aantal belangrijke bezienswaardigheden van de stad, zoals de Sapporo TV-toren, de rivier Toyohira en de Universiteit van Hokkaido.

Wat is de geschiedenis van de Olympische marathon?

De oorsprong van de marathon gaat terug naar het begin van de moderne Olympische Spelen. De organisatoren van de Spelen in Athene in 1896 wilden graag een sportevenement baseren op de mythe van de Slag van de Marathon waar de boodschapper Phidippides vanuit de stad Marathon zo'n 40 km naar Athene zou hebben gelopen met het nieuws over de Griekse overwinning. Naar aanleiding hiervan werd een wedstrijd van circa 40 km (de marathon) in het programma opgenomen. De Griekse waterdrager Spyridon Louis was de eerste die de Olympische marathon won. Hij liep de afstand in 2:58:50 en dit was het begin van de marathon.

De huidige marathonafstand van 42.195 meter werd gestandaardiseerd bij de Olympische Spelen in Londen in 1908. Bij deze wedstrijd liep Dorando Pietri uit Italië lange tijd voorop, maar slechts een paar meter voor de finish zakte hij in elkaar. Officials hielpen hem overeind en hij slaagde erin om als eerste te eindigen, maar hij werd gediskwalificeerd omdat hij hulp van buitenaf had gekregen en de Amerikaan Johnny Hayes werd als winnaar uitgeroepen. Een ander memorabel moment in de Olympische marathongeschiedenis vond plaats in 1960, toen de Ethiopiër Abeba Bikila als eerste uit een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara Olympisch goud won. De eerste Olympische marathon voor vrouwen vond plaats tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984.

Hebben atleten van het NN Running Team al eerder meegedaan aan Olympische marathons?

Ze hebben niet alleen meegedaan, maar ook op het podium gestaan. De laatste twee Olympische marathons werden gewonnen door atleten van het NN Running Team.

Stephen Kiprotich Olympisch kampioen marathon Londen 2012

Stephen Kiprotich, die ook hoopt dat hij geselecteerd wordt voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio, won de marathon tijdens de Spelen in Londen in 2012. Het was voor het eerst sinds 40 jaar dat Oeganda weer goud won op de Olympische Spelen.

Tijdens de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro liet Eliud Kipchoge op de marathon zijn concurrenten ver achter zich en voegde hij Olympisch goud aan zijn palmares toe.
Bij eerdere Spelen had hij al zilver en brons gewonnen op de 5.000 meter.

Kenenisa Bekele won maar liefst drie gouden Olympische medailles.
Hij zegevierde op de 10.000 meter tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Op de Spelen van 2008 in Beijing won hij goud op de 5.000 en 10.000 meter.

Kenenisa Bekele winnaar van drie gouden medailles

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie