Ga direct naar inhoud

De snelle weg naar succes

18 juni 2019

Voor het NN Running Team ligt de prioriteit op de weg, maar we zien ook de meerwaarde in van lopen op de baan om prestaties te bevorderen. Twee topcoaches en een topatleet van het team laten hun licht schijnen over de voordelen van lopen op de baan.

Patrick Sang is als coach voor het NN Running Team in Kenia gevestigd. Hij is sinds jaar en dag de mentor en inspiratiebron van Eliud Kipchoge, wereldrecordhouder op de marathon, en Geoffrey Kamworor, wereldkampioen op de halve marathon.

“Ik geloof dat je veel over hardlopen kunt leren wanneer je baanwedstrijden loopt. Wanneer een atleet voldoende kilometers heeft gemaakt en een langere afstand aankan, is dat het moment om de overstap naar de weg te maken. Maar vergeet niet dat je snelheid kunt ontwikkelen op de baan en dat kan later weer goed van pas komen als je je serieuzer gaat richten op de marathon.

Met lopen op de baan, zeker op topniveau, ontwikkel je zowel geduld als mentale kracht. Op de weg doen de atleten vaak een korte warming-up voorafgaand aan de wedstrijd, maar op de baan is dat heel anders. Bij een belangrijk kampioenschap doen de atleten vaak een langere warming-up in de buurt van de baan. Daarna worden ze naar de call room gebracht. Je ziet dan hoe andere atleten bezig zijn en dat kan stress geven. Veel atleten verliezen de wedstrijd tussen de warming-up en de startstreep. Maar ik denk dat dit proces hen ook kan helpen om zich psychologisch voor te bereiden en mentale kracht te ontwikkelen.”

Joshua Cheptegei, wereldkampioen cross en wereldrecordhouder op de 15 km, heeft ook indrukwekkende prestaties op de baan neergezet. Tijdens het WK in 2017 won hij zilver op de 10.000 meter en bij de Gemenebestspelen in 2018 won hij goud op de 5.000 en de 10.000 meter.

“Op de baan kun je bepalen hoe fit je bent. En als je fit bent op de baan, betekent het dat je de snelheid hebt om harder te lopen op de weg. Maar op de baan gaat het niet alleen om snelheid. Het gaat ook om mindset. Lopen op de baan vergt veel mentale kracht, omdat je tijdens een wedstrijd zoveel berekeningen maakt.

Naast snelheid en het mentale aspect van lopen op de baan is er nog een ander voordeel: de exposure. Als je wereldkampioen op de baan bent, draagt dit bij aan je profiel en dat kan geen kwaad voor een langeafstandsloper.

Ik loop niet alleen wedstrijden op de baan, ik train ook twee keer per week op de baan, elke dinsdag en zaterdag. Ik loop wedstrijden op de weg en cross in het voor- en najaar en in de winter, maar de baan is voor mij de beste ondergrond om op te trainen in voorbereiding op het baanseizoen. Hier kan ik mijn lichaam op de juiste snelheid trainen en het best voorbereiden op de baan.”

Getaneh Tessema is de topcoach voor het NNRT in Ethiopië. Hij begeleidt onder meer marathonloper Mule Wasihun (2:03:16).

“Wedstrijden lopen en trainen op de baan zijn vooral belangrijk om snelheid te ontwikkelen. Als je buiten de baan (op de weg of op de trails) traint, is het ook moeilijker om een bepaald tempo te trainen, vanwege de hoogteverschillen en verschillende ondergronden. Op de baan weet je dat alles vlak en gelijkmatig is en daardoor is het veel gemakkelijker om op een tempo van bijvoorbeeld drie minuten per kilometer te lopen. Ik zou lopen op de baan zeker aanraden voor atleten met een sterke finish. Als zij regelmatig wedstrijden lopen op de baan, kunnen ze dit nog verder ontwikkelen.

Het is voor langeafstandslopers die op de baan lopen ook belangrijk om te variëren in de wedstrijdafstanden. Door de verschillende snelheden kan een atleet zijn tijd op de weg verbeteren.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie