Ga direct naar inhoud

De perfecte tien van Eliud Kipchoge

Eliud Kipchoge London Marathon 2019

30 april 2019

Na Eliuds fantastische record van vier zeges op de marathon van Londen, laten we de tien overwinningen op rij op de 42,2 km van de NN Running Team-legende de revue passeren.

1 – 2014 – Marathon van Rotterdam

Hoewel de hazen het lieten afweten en er veel wind stond slaagde Eliud er evengoed in om met een recordtijd van 2:05:00 de finish te passeren. Een tussentijd op de 5 km tussen de 30 en 35 km van 14:33 (de snelste van de wedstrijd) bleek bepalend te zijn voor een comfortabele overwinning.

Eliud:
“Als we de eerste helft van de marathon sneller hadden gelopen (die werd afgelegd in 1:02:40, zo'n 40 seconden trager dan de organisatoren hadden verwacht) zouden we een beter resultaat hebben bereikt. Ik heb iets teveel energie verspild aan het vinden van het juiste tempo.”

Wat wij vinden:
De fantastische tussentijd op de 5 km tussen de 30 en 35 km toonde al aan wat voor potentieel deze topatleet heeft.

2 – 2014 – Marathon van Chicago

Eliud wist zijn grote concurrent Kenenisa Bekele overtuigend te verslaan. Hij liep het deel tussen de 35 en 40 km in 14:32, de snelste tussentijd op dat deel van het parcours in de geschiedenis van de marathon en finishte in 2:04:11 - zes seconden boven zijn PR. Bekele eindigde op de vierde plaats.

Eliud:
“Dit was mijn vierde marathon en nu heb ik het door. Vandaag kan ik zeggen dat ik ervaring heb. De wedstrijd was een echte wedstrijd.”

Wat wij vinden:
Het eerste Marathon Major-succes in de schitterende carrière van Eliud. Het psychologische effect van het verslaan van Kenenisa Bekele mag niet worden onderschat.

3 –  2015 – Marathon van Londen

Voor zijn eerste succes in de Britse hoofdstad was een sterke laatste 800 meter nodig om voorbij Wilson Kipsang te gaan; de enige die hem ooit op de klassieke afstand heeft verslagen. Zijn tijd van 2:04:42 leverde hem een overwinning met vijf seconden voorsprong op.

Eliud:
“Dit was als een groot kampioenschap. Het was te vergelijken met de Olympische Spelen. Ik was een beetje bang voor de concurrentie, maar na 40 km had ik er alle vertrouwen in.”

Wat wij vinden:
Nog iets waar Eliud trots op mag zijn, zijn overwinning op Kipsang en wereldrecordhouder Dennis Kimetto was een volgende stap op de weg naar uitmuntendheid.

4 – 2015 – Marathon van Berlijn

Een bijzondere blijk van mentale kracht van Eliud die de wedstrijd won, ondanks het feit dat zijn binnenzolen een groot deel van de wedstrijd loszaten. Hij liep de wedstrijd in een PR van 2:04:00 en finishte bijna anderhalve minuut voor de nummer twee.

Eliud:
“Het was geen goede dag voor me met die schoenen, alhoewel die op zich heel goed zijn. Ik had ze in Kenia getest, maar ik had gewoon geen geluk die dag.”

Wat wij vinden:
De marathon die misschien voor het eerst duidelijk liet zien wat voor een unieke mentale kracht deze bijzondere atleet heeft.

5 –  2016 – Marathon van Londen

Een schitterende tweede overwinning in Londen waarbij Eliud slechts acht seconden verwijderd was van het wereldrecord van Dennis Kimetto en 2:03:05 noteerde. Met een hem typerende tussensprint op het eind wist hij Stanley Biwott te verslaan.

Eliud:
“Mijn coach zei me dat ik de beste van het deelnemersveld was, en als de beste moest ik de hazen bijhouden. Het was een goed parcours. De support was perfect; het publiek was fantastisch en het voelde goed om een PR te lopen.”

Wat wij vinden:
Als er nog enige twijfel was, dan was dit de prestatie waarmee Eliud bewees dat het wereldrecord binnen zijn bereik lag.

6 – 2016 – Olympische Spelen Rio de Janeiro

De Keniaanse marathonicoon liep de tweede helft van de wedstrijd ruim drie minuten sneller dan de eerste helft en won daarmee goud in een tijd van 2:08:44. Zijn marge van 1:10 op de nummer twee was de grootste op de Olympische Spelen sinds 1972.

Eliud:
“Het ging een beetje traag, dus ik besloot om vaart te maken. Ik ging voor goud. Het voelt fantastisch. Dit is de beste overwinning in mijn leven.”

Wat wij vinden:
Na brons en zilver op de 5000 meter bij de Olympische Spelen in 2004 en 2008 heeft Eliud met het behalen van Olympisch goud zich bewezen als 's werelds beste marathonloper aller tijden.

7 – 2017 – Marathon van Berlijn

Eliud versloeg de regen en een dappere poging van de strijdlustige Guye Adola en won de wedstrijd in een tijd van 2:03:32. Met nog maar 5 km te gaan nam de Ethiopiër een lichte voorsprong van zo'n twee of drie seconden totdat Eliud hem voorbijging en in de zware omstandigheden de overwinning op zijn naam schreef.

Eliud:
“Dat was absoluut de zwaarste marathon die ik ooit heb gelopen. Hij (Adola) was een grote verrassing. Toen we nog maar met zijn tweeën overbleven, moest ik me volledig concentreren op het finishen. Ik was blij dat ik had gewonnen.”

Wat wij vinden:
Hij is er opnieuw in geslaagd om een grote uitdaging het hoofd te bieden, waarbij het gure weer een wereldrecord in de weg zat.

8 –  2018 – Marathon van Londen

De uitzonderlijke man uit Kenia liet zich er niet door afschrikken dat dit de warmste London Marathon in de geschiedenis was en schreef voor de derde keer de wedstrijd in de Britse hoofdstad op zijn naam, in een tijd van 2:04:17. Opnieuw was een moedige Ethiopiër (Shura Kitata) zijn grootste concurrent, maar de 24e mijl, die Eliud in 4:44 aflegde, gaf de doorslag.

Eliud:
“Op sommige momenten maakte ik me een beetje zorgen. In de laatste kilometers moest ik ervoor vechten. Maar ik heb van de wedstrijd genoten en ik ben blij dat ik voor de derde keer in Londen heb kunnen winnen.”

Wat wij vinden:
Na de regen in Berlijn en de hitte in Londen heeft Eliud laten zien dat geen enkele uitdaging voor hem te groot is.

9 – 2018 – Marathon van Berlijn

Onder perfecte omstandigheden slaagde Eliud erin om een nieuw wereldrecord te vestigen in een tijd van 2:01:39. De Keniaan liet een schitterend staaltje langeafstandslopen zien en haalde één minuut en 18 seconden van het oude wereldrecord van Dennis Kimetto af. Het was de grootste verbetering van een marathonrecord in 51 jaar.

Eliud:
“Ik kan niet onder woorden brengen hoe ik me voel. Het was altijd mijn ambitie om een nieuw wereldrecord te vestigen en ik voelde me heel zelfverzekerd. Ik ben mijn coachingsteam, mijn management en de organisatie heel dankbaar.”

Wat wij vinden:
Deze wedstrijd was gewoon de bekroning van zijn unieke talent. Eliud kon eindelijk een vinkje zetten bij het enige punt dat nog ontbrak op zijn cv.

10 –  2019 – Marathon van Londen

Eliud liep de op een na snelste marathontijd in de geschiedenis en schreef een ongeëvenaarde vierde overwinning op de marathon van Londen op zijn naam met wederom een ongelooflijke prestatie. De Keniaan versloeg zijn sterke Ethiopische concurrenten en tikte af op 2:02:37.

Eliud:
“Ik ben blij dat ik voor de vierde keer in Londen heb gewonnen en dat ik geschiedenis heb geschreven. Het publiek in Londen is fantastisch en de aanmoedigingen hielpen enorm. Van de eerste tot de laatste kilometer is iedereen aan het roepen. Ik was zo blij toen ik over de finish ging.”

Wat wij vinden:
Opnieuw een bewijs van Eliuds fenomenale kunnen. Hij heeft wederom iedereen verslagen en geschiedenis geschreven.

***Nota bene: we hebben de ongelooflijke tijd van 2:00:25 Eliud Kipchoge voor de Nike Breaking2 hierin niet vermeld, omdat deze wedstrijd niet voldeed aan de officiële IAAF-regels. Dit was zijn eerste wedstrijd in de kleuren van het NN Running Team.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie