Ga direct naar inhoud

De meest onvergetelijke momenten van 2019

8 januari 2020

2019 is het meest gedenkwaardige jaar in de geschiedenis van het NN Running Team. We kijken terug naar vijf speciale momenten uit een onvergetelijk jaar van het meest uitzonderlijke hardloopteam ter wereld.

1 - Geoffrey Kamworor – Kopenhagen

In de stad waar Geoffrey Kamworor de eerste van zijn drie wereldtitels op de halve marathon won, liet de veelzijdige Keniaanse atleet opnieuw een staaltje van zijn kunnen zien. Geoffrey ging de wedstrijd in met als doel het wereldrecord van 58:18 van Abraham Kiptum uit 2018 te verbeteren. Hij liep de eerste 5 km in 13:53, net iets boven het schema van het wereldrecord. De tweede 5 km liep Geoffrey echter vier seconden onder de richttijd van de 10 km (27:34). De volgende 5 km liep hij in een schitterende 13:31, waarmee hij in een supersnelle tijd van 41:05 doorkwam op de 15 km. Geoffrey liep de laatste 11 km alleen. Er waren heftige regenbuien, maar niets kon hem van zijn doel afhouden. Hij hield zijn tempo vast tot aan de finish en stopte de klok op 58:01, 17 seconden onder het vorige wereldrecord.

Geoffrey, die twee maanden later zijn titel op de marathon van New York zou prolongeren, zei over het behalen van het wereldrecord dat “het een heel emotioneel moment was”. “En het feit dat het in Kopenhagen was, maakt het extra bijzonder.”

2 - Kenenisa Bekele – Berlijn

Langeafstandsicoon en topatleet van het NN Running Team Kenenisa Bekele liet dit jaar in Berlijn zien dat hij zijn oude vorm helemaal terug had. Hij zette een topprestatie neer en liep de marathon slechts twee seconden boven het wereldrecord van Eliud Kipchoge.

De drievoudig Olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter had een aantal jaren moeite om zijn vorm op de marathon te vinden. Maar door een langdurig trainingsverblijf in Nijmegen slaagde hij erin om zijn blessures te boven te komen en hoewel zijn voorbereiding op de marathon allesbehalve perfect was, liet de uitzonderlijk getalenteerde atleet zien wat hij in huis had en maakte hij de verwachtingen waar. Het tempo werd bepaald door Birhanu Legese, zijn teamgenoot bij het NN Running Team, en Sisay Lemma. Kenenisa liep 13 seconden achter, maar hield het hoofd koel. Hij ging in de versnelling na 35 km, nam na 38 km de leiding en stevende af op een overwinning in 2:01:41 - slechts twee seconden verwijderd van het wereldrecord.

“Ik weet dat ik sneller kan lopen”, aldus Kenenisa, die de tweede helft in 1:00:36 had afgelegd. “Ik heb laten zien dat mijn carrière allesbehalve voorbij is.”

3 - Joshua Cheptegei – Valencia

2019 was een perfect jaar voor Joshua Cheptegei. In december haalde hij zes seconden af van het wereldrecord op de 10 km tijdens het Valencia Trinidad Alfonso-evenement. Eerder in het jaar zegevierde hij al op het WK Cross en schreef hij de wereldtitel op de 10.000 meter op zijn naam.

De Oegandese topatleet van het NN Running Team ging vol zelfvertrouwen de wedstrijd in en liep het grootste deel van de eerste helft van de wedstrijd vlak achter de hazen Roy Hoornweg en zijn landgenoten en trainingspartners Stephen Kissa en Abdallah Mande. De eerste helft liep hij in 13:23 en daarna stevende Joshua solo af op een nieuw wereldrecord. Op de 8 km kwam Joshua door in 21:37 en liep hij nog steeds op schema om zijn doel te halen. Hij ging in een schitterende tijd van 26:38 over de finish en vestigde een nieuw wereldrecord op de 10 km. Het jaar daarvoor had hij ook al de 15 km op zijn naam gezet tijdens de Zevenheuvelenloop.

“Het was een fantastisch jaar”, aldus Joshua. “Ik kan het bijna niet geloven! Ik wist dat Valencia een heel snel parcours zou zijn, een van de snelste ter wereld. Dus het was heel bijzonder dat we ook in onze missie zijn geslaagd.”

4 - Ashete Bekere – Berlijn

Ashete Bekere is een van de vrouwelijke topatleten van het NN Running Team. In 2019 slaagde ze er in Berlijn in om voor de derde keer op rij een marathon op haar naam te schrijven. De lange Ethiopische atlete traint sinds 2018 weer bij haar vroegere coach Getamesay Molla en heeft zich sindsdien sterk verbeterd. In 2018 triomfeerde ze in Valencia in een tijd van 2:21:14, in Rotterdam ging ze als eerste over de finish in 2:22:55 en daarna volgde het hoogtepunt van haar carrière in Berlijn. Vanaf de 20 km liep Ashete samen met drie andere atletes aan kop en wachtte ze haar moment af om de versnelling in te zetten. Bij de 40 km liep Ashete nek-aan-nek met haar landgenote Mare Dibabe in de strijd om de overwinning, maar Ashete versnelde het tempo nog vlak voor de eindstreep en ging uiteindelijk zeven seconden sneller over de finish in een schitterende tijd en een PR van 2:20:14.

5 - Eliud Kipchoge - Wenen

Het was wereldwijd groot nieuws toen Eliud Kipchoge als eerste mens in de geschiedenis tijdens de INEOS 1:59 Challenge in Wenen de marathon onder de twee uur liep. Het wereldberoemde Keniaanse hardloopicoon, die 11 van de 12 officiële marathonwedstrijden die hij heeft gelopen ook heeft gewonnen en wereldrecordhouder is op de klassieke afstand, gaf opnieuw blijk van ongekende hardloopklasse met zijn “maanlandingsmoment” en stopte de klok op 1:59:40.

Ondersteund door een team van 41 hazen van topniveau en begeleid door een elektrische auto met futuristische lasers liep Eliud elke kilometer op de Hauptallee met metronomische precisie volgens schema en schreef hij geschiedenis.

Toen een opgetogen Eliud de finish naderde en die onder de magische twee uurgrens passeerde, omhelsde hij eerst zijn vrouw Grace en daarna Patrick Sang, die al sinds jaar en dag zijn coach is.

Het was een gedenkwaardige prestatie waar de hele wereld naar had uitgekeken, te vergelijken met de prestatie van Sir Roger Bannister die als eerste atleet de mijl onder de vier minuten liep of met Neil Armstrong die als eerste mens voet op de maan zette.

Eliud: “Sport kan mensen dichter bij elkaar brengen. Ik wilde de hele wereld laten zien dat de mens geen beperkingen heeft.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie