Ga direct naar inhoud

De Keniaanse droom van Laban

17 september 2019

Laban Korir komt voor het eerst uit voor Kenia tijdens de IAAF World Championships die later deze maand in Doha van start gaan. We willen meer weten van het traject dat de marathonloper met volharding, vasthoudendheid en vooral veel geduld heeft afgelegd.

Laban Korir is een van de meest populaire en consistente marathonlopers van het NN Running Team en iedereen gunt hem dan ook zijn Keniaanse debuut bij de komende wereldkampioenschappen in Doha.

De goedlachse 33-jarige atleet loopt al meer dan tien jaar internationale wegwedstrijden, maar heeft misschien nog niet de erkenning gekregen die zijn talent eigenlijk verdient.

Het was dan ook een groots moment voor de bescheiden Laban, die de marathon in 2:05 loopt, toen hij werd geselecteerd voor het Keniaanse marathonteam voor het WK - waarvan ook titelverdediger Geoffrey Kirui, teamgenoot van het NN Running Team, deel uitmaakt.

Toen ik bericht kreeg van Athletics Kenya dat ik in het team zat, was ik superblij. Het is namelijk niet gemakkelijk om in het Keniaanse marathonteam te komen. Je droomt ervan om in het Keniaanse team te komen, maar je denkt dat het niet mogelijk is. Ik was zo trots dat ik was geselecteerd. Ik wil mijn land eer aandoen.

Laban is opgegroeid in Lessos in Nandi County. Hij maakte meteen indruk als marathonloper in 2011, toen hij als tweede wist te finishen in de marathon van Amsterdam in een tijd van 2:06:05, de op twee na snelste tijd van een marathondebutant.

Het jaar daarna zette hij een goede prestatie neer in de marathon van Boston, waarbij hij - bij een temperatuur die opliep tot wel 31 graden - als zesde finishte. Hij hield zich ook goed staande in de marathon van Chicago waar hij met een respectabele tijd van 2:09:52 als elfde eindigde.

In 2014 eiste hij in een tijd van 2:08:15 voor de eerste keer een marathonoverwinning op in de Toronto Waterfront Marathon, maar misschien is wel het meest indrukwekkende van de afgelopen drie of vier seizoenen dat Laban zo indrukwekkend consistent presteert.

In 2016 ging hij in 2:07:29 als tweede over de finish bij de marathon van Parijs en zette hij later dat jaar een PR van 2:05:54 neer in de marathon van Amsterdam, wat goed was voor een vierde plaats.

Het jaar daarop werd hij derde in Rotterdam (2:06:25) en zesde in Amsterdam (2:07:01). Vorig jaar behaalde hij in deze twee steden respectievelijk een vierde plek in 2:05:58 en een zesde in 2:06:33.

Hoe verklaart Laban zelf dat hij zo consistent op hoog niveau presteert?

Als je gedisciplineerd bent, hard werkt en serieus traint, dan levert dit goede resultaten op”, zegt Laban met zijn typerende grijns.

Als je goed naar zijn prestaties van de afgelopen tijd kijkt, zijn die nog indrukwekkender als je bedenkt dat hij last had van blessures bij de voorbereiding en op de wedstrijddag zelf.

Bij de marathon van Rotterdam waar hij de op één na snelste marathontijd van zijn carrière liep (2:05:58), knokte hij dapper door tot de finish, ondanks een spierprobleem in zijn maag.

Ik had grip op de wedstrijd, totdat ik met nog zo'n 30 of 35 km te gaan een spierprobleem kreeg, waar ik de hele tijd last van heb gehad. Daarom moest ik gas terugnemen. Maar in een wedstrijd moet je dat soms voor lief nemen en ik was blij dat ik mijn op één na snelste tijd liep.”

Bij de marathon van Amsterdam vorig jaar waar hij met een tijd van 2:06:33 als zesde over de finish ging, had hij last van een hamstringblessure en op advies van zijn fysiotherapeut bij het NN Running Team, Peter Nduhio, ging hij in een voorzichtig tempo van start. 

Ik moest de situatie accepteren en omgaan met de pijn”, legt hij uit. “Bij de tweede kilometer voelde ik het probleem al. Ik was trots op mijn inspanningen die dag. Ik denk dat het altijd beter is om een wedstrijd uit te lopen dan om uit te stappen.”

Bij de marathon van Barcelona in februari kreeg hij een week ervoor last van een rugblessure waardoor hij ook niet op zijn best kon presteren, maar opnieuw liet hij een onverzettelijke drive zien om de finish te bereiken en eindigde hij als negende in een tijd van 2:09:36.

Ik had voor ogen dat ik de wedstrijd wilde uitlopen, omdat ik wilde meedoen aan het WK”, legt Laban uit. Hij vertelt dat hij in januari voorlopig was geselecteerd voor het team, en dat dit uiteindelijk werd bevestigd in mei. “Ik wil mijn land zo graag vertegenwoordigen.”

Laban kon niet wachten om zijn vrouw Doreen het goede nieuws te vertellen en zijn voorbereidingen voor het WK marathon in Doha verlopen naar wens.

En gezien het ongebruikelijke, grillige karakter van de marathon, die 's nachts plaatsvindt bij een temperatuur die naar verwachting tot boven de 30 graden zal oplopen, ligt hier een zware uitdaging die een atleet met de veerkracht en het herstellingsvermogen van Laban op het lijf lijkt te zijn geschreven.

Ik loop goed in de hitte en eindigde als zesde in de marathon van Boston in 2012. Het 's nachts lopen (met de start om middernacht) is ook heel spannend. Het is heel anders dan bij andere wedstrijden en ik ga mijn uiterste best doen om iets speciaals neer te zetten. Ik ga voor goud.”

Laban heeft ook het voordeel van de uitgebreide kennis die hij kan opdoen in het trainingskamp in Kaptagat, waar hij tussen vele marathonlopers verblijft die successen hebben geboekt bij kampioenschappen.

In 2016 verzekerde de Keniaanse grootheid Eliud Kipchoge zich van de Olympische marathontitel in Rio. Hij trad daarmee in de voetsporen van de Oegandese Stephen Kiprotich die in 2012 Olympisch goud veroverde in Londen en het jaar daarna in Moskou de wereldtitel marathon op zijn naam schreef.

Ik heb met deze jongens in het kamp gesproken en we werken samen als broers”, legt Laban uit. “Een wedstrijd zonder hazen lopen vergt geduld. Maar wanneer iemand gaat versnellen, moet je meteen kunnen reageren. Stephen vertelde me ook dat het in Moskou heel warm was en dat hij veel sponzen had gebruikt (om af te koelen).”

Wat er ook in de hete nacht in Doha zal gaan gebeuren, Laban is er helemaal klaar voor. Hij heeft lang moeten wachten om zijn land internationaal te mogen vertegenwoordigen en is een inspiratie voor anderen.

Wat ik ervan heb geleerd toen ik (de selectie) won, is dat je in het leven nooit de hoop moet opgeven”, zegt hij. “Er kan altijd van alles gebeuren en alles is mogelijk. Ik ben heel blij dat ik na al die jaren eindelijk de kans krijg om mijn land te vertegenwoordigen.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie