Ga direct naar inhoud

De INEOS 1:59 hazen aan het woord

7 oktober 2019

In de aanloop naar de INEOS 1:59 Challenge in Wenen praten we met drie atleten van het NN Running Team die als haas een belangrijke rol zullen spelen bij Eliuds poging om geschiedenis te schrijven.


Julien Wanders (SUI) – Wereldrecordhouder op de 5 km op de weg en Europees recordhouder op de halve marathon en de 10 km.

Ik was ook betrokken bij Breaking2, dus het is fantastisch dat ik nu deel uitmaak van de INEOS 1:59 Challenge. Ik ben er trots op dat ik Eliud kan helpen om geschiedenis te schrijven.

Het is een geweldige kans voor mij en het is natuurlijk een grote uitdaging voor Eliud. Hij heeft in zijn carrière alles al bereikt bij de standaard marathonwedstrijden. Hij heeft de marathon van Londen vier keer en de marathon van Berlijn drie keer gewonnen. Hij heeft vorig jaar een wereldrecord neergezet van 2:01:39 bij de marathon van Berlijn en hij is ook Olympisch kampioen.

Tijdens Breaking2 in Monza zat hij er heel dicht bij om onder de twee uur te lopen, maar dit is nog het laatste grote doel dat hij moet bereiken.

Van Breaking2 zal hij heel veel hebben geleerd.

Eliud is een heel bijzondere atleet en naar wat ik heb begrepen ook een van de meest gedisciplineerde atleten. Hij is altijd voor de volle 100 procent gefocust bij het lopen en het realiseren van zijn loopdoelen.

Ik herinner me nog hoe fantastisch het was om Eliud te zien lopen tijdens Breaking2. Hij heeft zo'n indrukwekkende focus en hij is ervan overtuigd dat het mogelijk is om de marathon onder de twee uur te lopen. Zelf dacht ik toen dat hij een tijd van 2:02 of misschien 2:01 zou neerzetten, dus toen hij de marathon in 2:00:25 liep, was dat fantastisch. Hij heeft ons echt allemaal laten zien dat alles mogelijk is.


Victor Chumo (Ken) – Loopt de halve marathon in 60:03 en liep als haas tijdens het Nike Breaking2-project in 2017 in Monza

Ik trainde in Iten toen Valentijn (Trouw, de manager van Eliud Kipchoge) me benaderde voor de INEOS 1:59 Challenge. Omdat ik al als haas voor Breaking2 had gelopen leek het hem een goed idee als ik dat ook zou doen in Wenen. Hij zei me dat ik als een van de belangrijkste hazen zou lopen voor Eliud. Hij adviseerde me ook om van het trainingskamp in Iten over te stappen naar Kaptagat zodat ik meer samen met Eliud kon trainen en van hem kon leren. 

Ik had niet verwacht dat ik voor deze rol zou worden gevraagd, maar het geeft aan dat het management gelooft dat ik het kan. Ik ga er volledig voor.

Ik ben in juni naar Kaptagat gekomen en ik heb me snel aangepast. Ik heb veel geleerd van het trainen en samen optrekken met Eliud en atleten als Geoffrey Kamworor (drie keer wereldkampioen op de halve marathon, twee keer goud op het WK cross en voormalig winnaar van de marathon van New York).

Zij hebben me geleerd wat het inhoudt om een professioneel atleet te zijn. Ze zijn ontzettend gedisciplineerd en besteden veel energie aan hun focus. Het heeft een volledige ommekeer teweeggebracht in mijn manier van denken. Nu ik in Kaptagat verblijf is mijn leven totaal veranderd. Het is een echte doorbraak.

Omdat ik een van de belangrijkste hazen ben, trainen Eliud en ik samen. Bij een aantal trainingen op de baan en bij sommige fartlektrainingen met Eliud loop ik op kop om na te bootsen wat er bij de INEOS 1:59 Challenge gaat gebeuren.

Ik ben heel blij dat ik aan de Challenge ga deelnemen. Toen ik bij de voorbereidingen betrokken raakte, realiseerde ik me dat duizenden mensen video's van onze trainingssessies op social media volgen. Het is indrukwekkend om betrokken te zijn bij een project van deze schaal en ik kijk ernaar uit om mijn kleine bijdrage te leveren aan het schrijven van geschiedenis in oktober.


Augustine Choge (KEN) – Behaalde twee keer een podiumplaats tijdens de World Indoor 3000m, is voormalig kampioen Gemenebestspelen op de 5000m en al lange tijd bevriend met Eliud.

Ik ken Eliud al ruim 15 jaar. We maakten beiden deel uit van het juniorenteam van Kenia voor het WK cross in 2003. In de loop van de tijd zijn we niet alleen goede vrienden geworden, maar Eliud is ook een soort vaderfiguur en mentor voor me.

Eliud is nooit jaloers. Hij wil gewoon dat elke atleet naar zijn of haar beste kunnen presteert. Hij geeft altijd uit zichzelf advies en zorgt er ook altijd voor dat we op tijd zijn voor de training en bij elke training gefocust zijn.

Toen ik jonger was hield ik wel van een feestje. Na een training ging ik soms liever op stap. Maar hij zei altijd tegen me dat ‘als je succesvol wilt zijn in sport je gedisciplineerd moet zijn en offers moet brengen’. Hij adviseerde me om vroeg naar bed te gaan, voldoende rust te nemen en te stoppen met feesten. Hij zegt dit nooit op een strenge manier. Hij geeft altijd heel vriendelijk advies, maar als hij denkt dat je geen goede levensstijl erop nahoudt, zal hij je dit ook eerlijk zeggen.

Eliud is de meest succesvolle atleet in Kenia en iedereen heeft respect voor hem. Hij heeft altijd al een heel volwassen houding gehad en hij benadrukt ook hoe belangrijk een gezinsleven is. Ik heb goed naar zijn woorden geluisterd en dit heeft me geholpen in mijn carrière.

Eliud is ook buiten de atletiek een grote steun en hij staat je graag bij met financieel advies. Hij heeft me geadviseerd om mijn geld in een theeplantage te investeren, omdat dit een goede investering is op de lange termijn. Hij wil er ook graag voor zorgen dat zijn vrienden hun leven goed plannen voor de toekomst.

Ik heb jarenlang in een appartement op hetzelfde terrein als Eliud gewoond. Het was fijn om zo dicht bij mijn goede vriend te wonen. Zijn familie behandelde me altijd alsof ik hun oudste zoon was. Tegenwoordig delen we een kamer in het kamp, dus we trekken veel met elkaar op.

Hij heeft een heel positieve invloed. Hij heeft me het inzicht gegeven dat alles mogelijk is en door hem ben ik in mezelf gaan geloven. Dat het mogelijk is om een beter mens te worden.

Dat ik als haas ben geselecteerd voor de INEOS 1:59 Challenge betekent heel veel voor me. Of hij de twee uurgrens kan doorbreken? Alles is mogelijk. Ik heb er zelfs alle vertrouwen in, omdat ik zie hoe gefocust hij is als hij traint en hij is in betere vorm dan ooit. En ik zie ook hoeveel steun hij krijgt in het kamp van zijn teamgenoten en het begeleidingsteam. Als Eliud succesvol is, is dat een succes voor ons allemaal. We zijn trots op wat hij presteert en als hij in Wenen de marathon onder de twee uur loopt, laat hij zien dat niets onmogelijk is.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie