Ga direct naar inhoud

Dag meneer de voorzitter

10 december 2019

Laban Mutai, die in oktober de marathon van Eindhoven won met een PR van 2:06:40, gaat in op zijn rol als voorzitter van het kamp van het NN Running Team in Kaptagat in Kenia.

Hoe ziet het benoemingsproces voor voorzitter eruit?

Elk jaar wordt in januari een voorzitter benoemd. Ik werd voorgedragen in het kamp en omdat niemand ertegen was, werd ik als voorzitter benoemd. Als meerdere personen zich kandidaat stellen, worden er in het kamp verkiezingen gehouden. De kandidaat met de meeste stemmen, wordt dan benoemd. Op hetzelfde moment worden er ook een secretaris en een penningmeester benoemd.

Wat houdt de rol van voorzitter in?

De voorzitter treedt op als leider in het kamp wanneer de coach er niet is. Als een van de atleten in het kamp ergens problemen mee heeft, is het mijn taak om dat op te lossen. Een andere taak van de voorzitter is om nieuwe atleten wegwijs te maken in het kamp en duidelijk te maken wat er van hen wordt verwacht. 

Met wat voor problemen heb je te maken als voorzitter?

Normale problemen zoals je in elke familie hebt. Als voorzitter moet je soms, zeker als de coaches niet in de buurt zijn, de rol op je nemen van een vaderfiguur. Als beslissingen ter discussie staan, heb ik het laatste woord. Als ik het probleem niet kan oplossen, overleg ik met een commissie van negen personen, waarin onder meer vicevoorzitter Valentine Mateiko zitten en Philemon Rono en Labab Korir.

Soms gaat het ook om kleine dingen zoals vervoer naar de baan en de organisatie voor het eten. Als het kamp bijvoorbeeld volledig bezet is, zijn er 35 atleten in het kamp, maar soms zijn we maar met zijn tienen en dan hoeven we ook niet voor 35 mensen te koken. Taken die bij mijn rol horen, zijn bijvoorbeeld ook ervoor zorgen dat het kamp wordt schoongemaakt, de tv-ruimte, de bibliotheek en alles op het terrein.

Wat vind je van de verantwoordelijkheid die je rol met zich meebrengt?

Daar geniet ik van, omdat ik de baas ben. Als er iets speelt, wordt het probleem naar mij doorverwezen en dan is het mijn taak om een oplossing te vinden.

Wat heb je geleerd in je rol als voorzitter?

Wanneer je samenleeft met mensen moet je hun karakter ook begrijpen. Je moet erachter zien te komen wat voor persoonlijkheid iedereen heeft, bijvoorbeeld wie snel boos wordt en wie vrij relaxed is. Je moet tussen alle persoonlijkheden schipperen en als er zich een probleem voordoet, moet je dat oplossen. Ik heb veel van deze leiderschapsrol geleerd, maar het belangrijkste dat ik heb geleerd is inzicht in het karakter van mensen.

Hoe ben je door de verantwoordelijkheid van deze rol een betere atleet geworden?

De wetenschap dat ik degene ben die in eerste instantie het probleem oplost en andere mensen aanstuurt, geeft me zelfvertrouwen. Het feit dat ik leiding geef aan een groep topatleten geeft me ook veel zelfvertrouwen. Het is fijn om te weten dat je alles binnen je macht hebt gedaan om anderen te helpen.

Anthony Maritim was de vorige voorzitter. Heb je voordat jij de rol van voorzitter op je nam met hem gesproken over de verwachtingen voor deze positie?

Nee, want ik was in 2014 ook al voorzitter, dus ik wist wat er van mij werd verwacht. Ik heb eerder ook leiding gegeven aan het schoonmaakteam en vorig jaar was ik penningmeester, dus ik heb ook andere leidinggevende posities bekleed.

Denk je dat je de leiderschapsvaardigheden die je hebt opgedaan in de rol van voorzitter kunt gebruiken in andere rollen in de toekomst?

Ja, zelfs nu al in mijn geboortedorp Kaplelach (ongeveer 37 km van Eldoret vandaan) gebruik ik deze vaardigheden in mijn rol als dorpsbestuurder.

Hoop je dat je in de toekomst weer als voorzitter zal worden gekozen?

Ik zou het graag weer doen, maar ik zou ook graag veel mensen in het kamp willen hebben die leiders zijn. Als we veel leiders hebben, draagt dit namelijk bij aan een goede omgeving. Ik vind het prima om opnieuw gekozen te worden, maar het is ook prima als anderen worden gekozen!

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie