Ga direct naar inhoud

Birhanu's ambitie voor Berlijn

24 september 2019

Birhanu Legese, die de marathon van Tokio op zijn naam schreef, is een van de succesverhalen van het NN Running Team in 2019. We brengen de vastberaden Ethiopiër in beeld in de aanloop naar de marathon van Berlijn a.s. zondag.

Birhanu Legese is met zijn 1.68m misschien relatief klein van stuk, maar na zijn overtuigende overwinning in februari bij de marathon van Tokio heeft hij grootse ambities voor de marathon van Berlijn op zondag.

De 24-jarige atleet is een van de opkomende sterren van het NN Running Team en nu hij eindelijk af is van de gezondheidsproblemen waar hij een groot deel van zijn carrière mee te kampen had, is hij er helemaal klaar voor om te vlammen op “de snelste marathon van de wereld”.

Het is een mooi vooruitzicht

Birhanu begon zijn hardloopcarrière als veelbelovende sprinter op school in Woliso, zo'n 100 km ten zuiden van Addis Abeba. Maar pas na school ging zijn sportcarrière echt goed van start toen zijn clubcoach hem adviseerde om de overstap te maken naar de lange afstand.

Bij de Great Ethiopian Run in 2012 vestigde hij alle aandacht op zich toen hij op de 10 km als tweede over de streep ging in een tijd van 28:41, na Hagos Gebrhiwet, die brons won op de 5.000 meter tijdens de Olympische Spelen in 2016. Birhanu liet zien dat hij iemand was om in de gaten te houden en maakte dat ook waar.

In 2015 behaalde hij schitterende overwinningen op de halve marathon in Berlijn (59:45) en in New Delhi (59:20), maar een langdurige scheenbeenblessure (shin splints) stond zijn ontwikkeling in 2016 en 2017 in de weg.

Uiteindelijk maakte hij vorig jaar zijn debuut op de marathon in Dubai, waar hij een uitstekende tijd liep van 2:04:15 en als zesde eindigde, maar wel nog last had van een slepende blessure.

Ik was tevreden over mijn tijd, maar niet met de zesde plaats. Ik weet dat ik sterke benen heb, maar ik heb een groot gedeelte van de wedstrijd last gehad van mijn scheenbeen, dus ik had niet mijn gebruikelijke kracht.”

Voor de 42,2 km in Chicago vorig jaar oktober gingen de voorbereidingen perfect, maar Birhanu kreeg op de dag van de wedstrijd last van zijn maag.

Rond de 32 km kon hij zijn tempo niet meer vasthouden en hij eindigde als tiende in een tijd van 2:08:41, drieënhalve minuut na de Britse Mo Farah die de wedstrijd won.

Ik had veel pijn, maar ik ging door omdat ik dacht dat de pijn wel over zou gaan. Ik was teleurgesteld (over mijn prestatie), maar ik ben dat te boven gekomen toen ik weer ging trainen.”

Het duurde enige tijd voordat hij van zijn maagpijn af was, en zelfs nu nog heeft hij er af en toe last van. Maar voor de eerste keer in zijn marathoncarrière verliep de voorbereiding op de marathon in Tokio in februari geheel naar wens.

Op de dag van de wedstrijd in de Japanse hoofdstad was het nat en stond er veel wind. Birhanu liet snel zijn plan varen om een snelle tijd neer te zetten en concentreerde zich puur op het winnen van de wedstrijd.

Hij liep de eerste helft in een snelle 62:01 en bij de 30 km streed hij met Bedan Karoki uit Kenia, die eerder zilver had gewonnen op het WK halve marathon, om de eerste plaats op het podium.

Vlak voor de 35 km sloeg Birhanu toe en ging hij op kop lopen en die positie stond hij ook niet meer af.

Ondanks het gure weer slaagde Birhanu erin om de rest van de atleten van wereldformaat op afstand te houden en eiste hij met twee minuten marge op Karoki de overwinning op. Birhanu's tijd van 2:04:48 was de op een na snelste tijd in de geschiedenis van de wedstrijd en onder betere omstandigheden zou hij zeker nog sneller zijn geweest.

Het was een belangrijk keerpunt in de ontwikkeling van de Ethiopiër en om drie redenen veranderde het de koers van zijn leven en zijn carrière.

Ten eerste, doordat ik in Tokio had gewonnen, werd ik ook voor andere grote wedstrijden uitgenodigd. Ten tweede heeft het financieel veel veranderd en ten slotte was het een ook een grote boost voor mijn zelfvertrouwen.”

De voorbereidingen van Birhanu op Berlijn verlopen geheel volgens plan. Hij wordt begeleid door coach Getaneh Tessema en traint in dezelfde groep als Mule Wasihun die de marathon in 2:03:16 heeft gelopen.

Volgens Tessema vullen Birhanu en Mule elkaar perfect aan: “Birhanu scoort hoog op snelheid en Mule op uithoudingsvermogen.”

Na zijn overwinning in Tokio heeft Birhanu heel verstandig het advies van zijn coach opgevolgd en is hij recent verhuisd van het centrum van Addis Abeba naar Sendafa, waar veel trainingen van de groep plaatsvinden.

Er is veel luchtvervuiling in de stad en het kost soms meer dan een uur om van de stad naar de training te rijden”, licht Getanah toe. “In Sendafa (in de bergen, iets buiten Addis Abeba) is het koeler en is de lucht schoner. Birhanu krijgt nu veel meer rust, omdat hij niet zo ver voor zijn training hoeft te reizen.”

Birhanu staat nu met Berlijn voor zijn grootste uitdaging in zijn nog korte marathoncarrière, maar het ontbreekt de Ethiopiër niet aan zelfvertrouwen.

Ik ben heel blij dat ik ernaartoe ga”, zegt hij. “Ik wil winnen en een snelle tijd lopen.”

Voor de lange termijn is het zijn ambitie om het wereldrecord te verbreken van Eliud Kipchoge, zijn teamgenoot bij het NN Running Team. Volgens Getaneh heeft Birhanu dit zeer zeker in zich.

Hij is een heel sterke atleet, maar hij heeft wat problemen gehad met zijn gezondheid en met blessures”, licht Getanah toe. “Het moet allemaal perfect verlopen, maar hij kan Kipchoges wereldrecord verbreken en Olympisch kampioen (op de marathon) worden: alles is mogelijk.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws


Het laatste deel van Eliuds Dagboek

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge waarin hij vertelt hoe hij zich voorbereid heeft voor zijn fantastische marathontijd van 1:59:40.

Lees het dagboek van Eliud Kipchoge

INEOS 1:59 Challenge

Eliud Kipchoge heeft op zaterdag 12 oktober de twee uurgrens op de marathon doorbroken.

Meer over de INEOS 1:59 Challenge


Juichmoment

Bij diverse evenementen die wij ondersteunen, krijgen hardlopers de kans om op Usain Bolt-achtige wijze op de foto te gaan met het scorebord waarop hun naam en gelopen tijd te zien is.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Op 7 april 2019 werden de helden van de NN Marathon Rotterdam verrast door hun supporters. Op 4 grote schermen zijn persoonlijke aanmoedigingsvideo’s getoond.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Vorig jaar liepen er maar liefst 1700 mensen met ons Pacing Team mee. Sluit jij ook aan?

Meer informatie

Smart Medal

In november 2018 lanceerde Nationale-Nederlanden de Smart Medal. Dat is een medaille, voorzien van een chip, waarop het persoonlijke hardloopverhaal van de deelnemer is opgeslagen.

Meer informatie