Ga direct naar inhoud

Bekele weer op de rit

3 september 2019

De Ethiopische topatleet van het NN Running Team had een groot gedeelte van zijn marathoncarrière te kampen met blessures. Maar een recent trainingsverblijf in Nederland zou weleens de langverwachte herstart kunnen zijn van de fantastische hardloopcarrière van de Ethiopiër.

Kenenisa Bekele heeft drie Olympische titels op de baan op zijn naam staan en is wereldrecordhouder op de 5.000 en 10.000 meter. Hij wordt algemeen gezien als een van de beste langeafstandslopers in de geschiedenis.

Al bijna tien jaar schittert de Ethiopische atleet op de baan en bij de cross en hij heeft tijdens zijn indrukwekkende carrière maar liefst 18 internationale titels in de wacht gesleept.

Bijna tien jaar geleden maakte Kenenisa zijn debuut op de marathon, maar hij is er nog niet in geslaagd om zijn overwicht op de baan te vertalen naar eenzelfde succes op de weg.

Blessures zijn hier de belangrijkste oorzaak van. Een kuitbeenbreuk in 2010 zorgde voor een disbalans in het lichaam en gaf allerlei medische problemen.

Blessures aan zijn enkel, kuit, achillespees, rug, heup, hamstring en voet stonden een goede training in de weg en leidden tot gemengde resultaten op de marathon.

Maar tijdens de relatief korte perioden waarin Kenenisa's lichaam hem niet in de steek liet, liet hij iedereen zien wat voor bijzonder talent hij heeft. Tijdens de marathon van Berlijn in 2016 liep hij een schitterend Ethiopisch record (inmiddels gebroken) van 2:03:03, wat toen de op een na snelste marathontijd in de geschiedenis was.

Maar die belofte kreeg geen vervolg door pech van blessures, die zijn marathonontwikkeling hardnekkig in de weg zitten.

Ik weet dat ik nog niet heb kunnen laten zien waartoe ik op de marathon in staat ben”, zegt Kenenisa. “En ik ben erg uit het veld geslagen door mijn blessures. Die blessures gaan van de ene plek in mijn lijf naar de andere. Het is echt een ramp.”

Bij de marathon van Amsterdam vorig jaar oktober moest Kenenisa zijn pogingen om de wedstrijd uit te lopen tegen het einde staken. Na de wedstrijd werd ontdekt dat hij een stressfractuur in het dijbeen had. Daarna kreeg hij een knieblessure.

Dat was het moment voor zijn management (Global Sports Communication) om Kenenisa, met de volledige steun van Mersha Asrat, zijn persoonlijke coach, een radicale verandering van zijn training en levensstijl voor te stellen, zodat hij weer alles uit zijn marathonpotentieel kon halen.

Zijn leven in Ethiopië is heel erg druk en misschien was dit niet altijd de beste manier om voldoende rust te krijgen en te herstellen van de trainingen”, legt Jos Hermens, directeur van Global Sport Communication en al sinds jaar en dag manager van Kenenisa, uit. “Kenenisa is een zakenman en hij voelt zich, heel begrijpelijk, verantwoordelijk voor zijn bedrijf. Zijn kinderen betekenen alles voor hem en hij wil ook de beste vader en echtgenoot zijn die hij maar kan zijn. Maar misschien betekent dit dat hij teveel ballen in de lucht moet houden en niet voldoende rust in zijn leven krijgt.”

We zeiden tegen Kenenisa: Als je zo blijft doorgaan, blijven je resultaten hetzelfde. We moeten proberen om het anders aan te pakken. Waarom breng je niet twee maanden door in Nijmegen (waar de kantoren van Global Sports Communication zijn gevestigd), waar je de beste medische behandeling krijgt en van dichtbij in de gaten kan worden gehouden?

Het was geen gemakkelijke beslissing voor Kenenisa om zijn gezin en bedrijf achter te laten, maar het pleit voor de Ethiopische sporticoon dat hij op het aanbod inging en half mei naar Nederland vloog voor een periode van acht weken.

Het was niet gemakkelijk voor me”, licht Kenenisa toe. “Ik ben geen twintig meer. Mijn lichaam en training vergen een andere aanpak. Maar ik wil nog steeds topmarathons lopen voordat ik met hardlopen stop. Ik neem dat heel serieus. Ik volg het advies van mijn team op en ik doe mijn uiterste best."

Het eerste probleem dat aangepakt moest worden waren de vele blessures van Kenenisa als gevolg van een disbalans in zijn lichaam. In Nijmegen werkte hij dagelijks samen met Peter Eemers, een bekende Nederlandse sportfysiotherapeut.

Peter bestudeerde de looptechniek van de Ethiopiër via video-analyses en ontdekte een probleem in de enkel en heupen. Daarvoor schreef Peter een serie specifieke oefeningen voor die hij gekscherend aanduidde met “warming-up voor de GOAT (Greatest of all Time)”.

Kenenisa had niet alleen last van blessures toen hij in Nijmegen kwam, maar was ook iets te zwaar, waardoor het lichaam teveel werd belast.

Kenenisa werd gekoppeld aan Armand Bettonviel, een gerenommeerde Nederlandse voedingsdeskundige, die ook samenwerkt met marathonrecordhouder Eliud Kipchoge en andere topatleten van het NN Running Team. Armand stelde een voedingsprogramma samen voor Kenenisa waarbij elke maaltijd zorgvuldig in Nijmegen werd bereid door Pauline Claessen.

In Ethiopië lukte het Kenenisa niet om zijn gewicht helemaal goed te krijgen”, licht Jos toe. “Hij at restaurantmaaltijden in zijn hotel in Addis, maar dat is niet het allerbeste eten voor een atleet."

Armand maakte een voedingsplan voor hem met de juiste maaltijdmomenten. Het dieet bestond uit eenvoudig, normaal eten, waaraan werd bijgedragen door onze partner Daily Fresh Food.”

Kenenisa gaf elke dag feedback over wat hij wel en niet lekker vond. Als hij te weinig at, keken we of dit invloed had op zijn training en pasten we waar nodig het een en ander aan.”

Met alle communicatie binnen het team en een nauwkeurig bijgehouden wekelijks trainingslogboek werd het risico van ondertraining (geen maximale fitheid) en overtraining (wat tot blessures zou kunnen leiden) door Kenenisa vermeden.

Met de regelmatige therapie en het consciëntieus doen van de dagelijkse oefeningen bleven de blessures uit. Tijdens zijn verblijf van twee maanden bij Global Sports Communication in Nijmegen viel Kenenisa behoorlijk af en zijn wekelijkse trainingsbelasting werd opgevoerd van een bescheiden 45 km in zijn eerste week tot 150 km hardlopen in de bossen en op de baan in zijn laatste week in Nederland.

Zijn verblijf in Nederland had nog een ander voordeel. Zonder de afleidingen van gezin en werk kreeg hij de noodzakelijke rust en het herstel waar het NN Running Team en zijn management zo op uit waren.

Het lukte hem om elke dag tussen de anderhalf en twee uur tussen zijn twee trainingen in te slapen en zijn tijd in Nijmegen zal een belangrijke stap vooruit zijn voor zijn herstel bij de marathon.

Kenenisa heeft het hier nog beter gedaan dan we hadden gehoopt en voor mij is dit niet alleen een teken van zijn ongelooflijke fysieke talent, maar ook van zijn mentale kracht”, aldus Jos. “Het was niet gemakkelijk voor Kenenisa om van Addis helemaal naar Nijmegen te komen, maar het deed me veel plezier om te zien hoe hij zich ontwikkelde, zich fysiek herstelde en zijn ongeëvenaarde hardloopstijl weer oppakte.”

De 37-jarige atleet is nu weer terug in Ethiopië en houdt zich aan de vele goede gewoonten die hij zich eigen heeft gemaakt in Nijmegen. Hij houdt zijn training, lichamelijke conditie en dieet veel nauwlettender in het oog en ontwikkelt zich sinds hij weer terug is in Addis Ababa steeds verder.

Zijn volgende doel is de marathon van Berlijn op 29 september waar hij opnieuw de titel wil veroveren die hij daar drie jaar geleden won. Voor de langere termijn is het doel de marathon bij de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

Als hij in goede conditie is en wordt geselecteerd door de Ethiopische sportfederatie (voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020), dan kan hij een medaille winnen”, zegt Jos.

En met de steun van het NN Running Team en Global Sports Communication zou het wel heel gek moeten lopen als hij buiten de boot valt.

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie