Ga direct naar inhoud

Ashete Bekere: Alles voor de winst

12 mei 2020

Eliud Kipchoge mag dan wel de meest indrukwekkende onverslagen reeks hebben in de hardloopwereld, maar zijn teamgenote van het NN Running Team Ashete Bekere is ook bezig aan een serieuze winnende reeks.

De laatste nederlaag van de opkomende Ethiopische topatlete was in april 2018 met een vierde plaats in de marathon van Parijs en sindsdien heeft ze drie opeenvolgende marathons gewonnen, plus haar meest recente race, de halve marathon van Barcelona.

Ashete is een extreem competitieve atlete

Met zo'n streven naar de winst is het geen verrassing dat de 32-jarige (met de schijnbaar moeiteloze loopstijl) een extreem competitieve atlete is.

”Ik houd er echt niet van om te verliezen, zelfs niet tijdens de training”, vertelt Ashete, die afgelopen september bij haar winst in Berlijn een PR op de marathon liep van 2:20:14.

Sinds haar marathondebuut in 2008 was Ashete geleidelijk op weg naar de top, maar pas nadat ze bij het NN Running Team kwam, werd ze een echte atlete van wereldklasse.

Na die vierde plaats in Parijs (met een PR van 2:23:27) kwam haar doorbraak tijdens de Valencia Marathon van 2018, waar ze een Spaanse recordtijd liep van 2:21:14 en een flink PR.

Meer successen volgden bij de marathon van Rotterdam vorig jaar, die ze in warme omstandigheden won in een tijd van 2:22:55.

Ze staat altijd klaar om te trainen en werkt hard

Halverwege vorig jaar veranderde Ashete van coach en stapte ze over van Getamesay Molla naar Getaneh Tessema. Het was geen eenvoudige aanpassing, maar door te switchen naar een programma dat meer gericht was op uithoudingsvermogen kon de jongste van zeven kinderen zich verder verbeteren.

“In het begin was ik een beetje bang voor de training en het niveau van de atleten in het team”, zegt ze over de groep met onder andere tweevoudig winnaar van de marathon van Tokio, Birhanu Legese, en voormalig finaliste op het WK 1.500m en 2:21:22 marathonloopster Mimi Belete.

“Maar ik was blij met de training en de extra kilometers hebben een groot verschil gemaakt”, zegt ze.

Ook Getaneh was onder de indruk van hoe snel ze zich aanpaste aan de trainingsgroep en haar kwaliteiten in het algemeen.

“Ashete is een topatlete”, legt hij uit. “Ze staat altijd klaar om te trainen, heeft geen smoesjes, werkt hard en dit maakt haar een sterke loopster.”

“Ashete heeft van nature een goed uithoudingsvermogen, is erg licht en als je haar ziet lopen, vliegt ze. Het enige punt waarop ze nog moet verbeteren is snelheid.”

Na wisseling trainingsgroep direct al resultaat

Hoewel ze nog in de begindagen was van haar tijd onder de hoede van Getaneh, startte ze afgelopen september in de marathon van Berlijn met het doel om onder de 2:20 te lopen.

Ashete geeft toe dat het ongelijke tempo tot gevolg had dat de koplopers al snel hun ambitie bijstelden, omdat het een tactische wedstrijd werd.

“Tijdens de wedstrijd keken we teveel naar elkaar”, geeft ze toe. “De laatste paar kilometers liepen alleen Mare Dibaba en ik nog op kop. Ik had Mare al vaak zien lopen en was niet bang. Bij de drankpost van 40km wist ik dat Mare er moe uit begon te zien en dat ik de wedstrijd zou winnen.”

Ashete was terecht zelfverzekerd en in de laatste 400m versnelde ze weg van Dibaba naar de overwinning (haar eerste Marathon Major-winst) en een derde zege op rij op de 42,2km.

Nadat ze over de finish kwam sprintte ze recht in de armen van Getaneh: “Ik was op dat moment zo blij, want het was nog maar een paar maanden geleden dat ik van trainingsgroep was gewisseld.”

Ashete denkt dat ze nog sneller kan lopen

In de voorbereiding voor de marathon van Londen (die oorspronkelijk gepland stond voor april), liep ze een gedenkwaardige wedstrijd tijdens de halve marathon van Barcelona, die ze won met een PR van vier minuten in 66:37.

Maar Ashete denkt dat ze nog sneller had kunnen lopen.

“De haas was niet ingezet voor mij, maar voor iemand anders, er waren een paar kleine dingen die ik beter had kunnen doen, maar ik was blij dat ik won en mijn PR verbeterde”, voegt ze toe.

Helaas kreeg de ervaren Ethiopische atlete door de Covid-19-pandemie niet de kans om in april deel te nemen aan de marathon van Londen en nu richt ze haar aandacht op de voorbereiding voor de uitgestelde wedstrijd in oktober.

Andere training door pandemie

Nu ze onder de overheidsbeperkingen traint, loopt ze ongeveer 15 km per dag. Hopelijk is de pandemie snel voorbij en kan Ashete haar normale training weer oppakken. Ze wil haar winnende reeks in de volgende wedstrijd graag voortzetten en heeft grote ambities voor de toekomst.

“Het plan is om een snelle tijd te lopen en zo deel uit te kunnen maken van het Ethiopische team voor de Olympische Spelen”, vertelt ze. “Ik denk dat ik ooit 2:17-2:18 zou kunnen lopen.”

Bron: NN Running Team

Meer NN Running Team nieuws

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Meer informatie

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Meer informatie

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Meer informatie

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.

Meer informatie