Ga direct naar inhoud

Eliuds Dagboek
Deel 1

Hallo iedereen,

De komende maanden wil ik mijn verhaal delen over mijn aanloop naar de INEOS 1:59 Challenge, waar ik geschiedenis hoop te schrijven als de eerste mens die de marathon onder de twee uur loopt.

Eliud Kipchoge wint de London Marathon 2019

Maar voordat ik vooruitblik, wil ik eerst terugblikken op mijn meest recente prestatie, mijn zege op de marathon van Londen (in 2:02:37). Ik was om verschillende redenen blij met mijn prestatie. Ten eerste was het mijn eerste wedstrijd na het verbreken van het wereldrecord vorig jaar in Berlijn. Het was daarom belangrijk om opnieuw een wedstrijd te lopen om te kijken hoe goed ik in vorm was en om de wereld te laten zien dat het wereldrecord niet op een presenteerblaadje wordt aangeboden. Ten tweede was ik echt blij dat ik de op een na snelste marathontijd in de geschiedenis heb gelopen. En tot slot deed het me goed dat ik als eerste man in de geschiedenis de marathon van Londen vier keer heb gewonnen.


De week na mijn overwinning in Londen was waanzinnig druk. Op de maandagochtend na de wedstrijd nam ik een video op voor INEOS en 's middags had ik een ontmoeting met Sir Jim Ratcliffe, de eigenaar van INEOS, en zijn medewerkers op kantoor. Daarna reisde ik door naar Oxford voor de officiële INEOS 1:59 Challenge-persconferentie op dinsdag op Iffley Road, de baan waar Roger Bannister als eerste de mijl onder de vier minuten liep.

Ik hoorde voor het eerst over Roger Bannister in 2004, kort nadat ik in Londen mijn PR van 3:50:40 op de mijl had gelopen. Wat Roger Bannister heeft gepresteerd, is echt heel bijzonder en daarom vond ik het inspirerend om de baan te bezoeken waar hij op 6 mei 1954 die iconische mijlpaal bereikte. Dat was nog niet het einde van mijn hectische week. Ik vloog eerst nog door naar Berlijn vanwege verplichtingen met Nike, mijn sponsor, voordat ik eindelijk naar huis kon.

Het was fantastisch om weer tijd door te kunnen brengen met mijn vrouw en kinderen in Eldoret. Lynne, mijn dochter, zei dat ze het geweldig vond dat ze me op tv had zien lopen. Ze zei dat haar leraar steeds maar vroeg 'Hoe is het met Eliud? Hij moet eens een keer op school langskomen, zodat de andere kinderen ook met hem kunnen kennismaken.'

Het was fantastisch om weer tijd door te kunnen brengen met mijn vrouw en kinderen in Eldoret. Lynne, mijn dochter, zei dat ze het geweldig vond dat ze me op tv had zien lopen.

ELIUD KIPCHOGE AND HIS WIFE GRACE. CREDIT: DAN VERNON

ELIUD KIPCHOGE EN ZIJN VROUW GRACE. CREDIT: DAN VERNON


Mijn vrouw, Grace, was ook heel blij om me weer te zien. Ze stond in het middelpunt van de belangstelling, omdat ze na mijn zege in Londen veel interviews had gegeven aan de pers in Kenia.

Het was fijn dat ik de kans kreeg om thuis bij mijn familie bij te komen. Ik lees graag boeken om mijn hoofd leeg te maken. Ik heb net een biografie gelezen over de bokser Mohammed Ali. Ik heb ook op onze boerderij gewerkt die ongeveer 10 km van Eldoret vandaan ligt. Het is maar een kleine boerderij met gewassen en dieren. Het is altijd fijn om daarnaartoe te gaan en te relaxen.

Na Londen heb ik in totaal drie weken rust genomen, maar ik moet zeggen dat als ik een rustperiode inlas, ik het hardlopen wel mis.

Daarna ben ik weer begonnen met mijn eerste fase van de training. Die bestaat uit drie keer per week trainen in de sportschool en drie keer per week 18-20 km joggen op dagen dat ik niet naar de sportschool ga.

In de sportschool doe ik krachttraining, steps met gewichten, aerobics met een trainer en nog wat andere mobiliteitsoefeningen.

Ik heb het gevoel dat de sportschool blessures op afstand houdt en de spieren traint. De sportschool is erg belangrijk om blessures te voorkomen. Ik meet mijn fitheid af aan mijn training in de sportschool.

De training in deze fase is heel belangrijk in de aanloop naar mijn volledige trainingsschema in het kamp, omdat hiermee de basis wordt gelegd voor mijn voorbereiding op de INEOS 1:59 Challenge. Ik kijk ernaar uit om de komende weken verder verslag te doen.

Eliud

Na Londen heb ik in totaal drie weken rust genomen, maar ik moet zeggen dat als ik een rustperiode inlas, ik het hardlopen wel mis.30 mei 2019, opgetekend door Steve Landells.

Bron: www.ineos159challenge.com

Bekijk alle NN Running Team nieuwsberichten

Volg het NN Running Team nieuws op NN.nl

Eric Kiptanui's carrière op het volgende niveau

21 jan 2020

Eric kijkt reikhalzend uit naar zijn marathondebuut in Dubai op vrijdag 24 januari. We willen graag meer te weten komen over deze Keniaanse atleet die in Iten is gevestigd en een gedeelde zevende positie inneemt op de wereldranglijst van de halve marathon.

Lees meer

Bekele loopt de London Marathon 2020

17 jan 2020

De NN Running Team atleet Kenenisa Bekele loopt dit jaar de Virgin Money London Marathon. Hij zal deze lopen met zijn NN Running Teamgenoten, de wereldrecordhouder en winnaar van vorig jaar Eliud Kipchoge en nummer drie van vorig jaar Mule Wasihun.

Lees meer

Wie is 'crazy man' Aychew?

13 jan 2020

De goedlachse Ethiopische atleet is een van de populairste NN Running Teamleden binnen de indrukwekkende trainingsgroep van Tessema Abshero. We willen graag meer te weten komen over de tengere marathonloper die van zijn coach de koosnaam “crazy man” heeft gekregen.

Lees meer