Ga direct naar inhoud

Kan iedereen hardlopen?

Als het mooier weer wordt zie je veel meer hardlopers in de straten. Het juiste moment om lekker veel in de buitenlucht te zijn en te beginnen met hardlopen. Dus trek je hardloopschoenen aan en rennen maar! Of toch niet? Kan iedereen hardlopen?

Hardlopen voor beginners

Je wilt beginnen met hardlopen. Hoe doe je dat? Wat is je doel? En wat zijn je mogelijkheden. Je moet natuurlijk wel de tijd hebben om je doel te realiseren. Voordat je gaat hardlopen moet je je wel goed voorbereiden.

Hardlopen is gezond voor lichaam en geest. De meeste mensen die hardlopen doen het met plezier. Maar hardlopen vergt natuurlijk wel wat van je lichaam. Naast je lichaam train je ook hart en bloedvaten.

Begin daarom op een verantwoorde manier met hardlopen. Onderzoek eerst voor jezelf of je misschien tot een doelgroep behoort die beter niet kan gaan hardlopen. Heb je een ziekte onder de leden? Dan is het goed om met je arts te bespreken of hardlopen in jouw situatie verstandig is. Misschien past een andere sport beter bij je.

Goede hardlooproute

In principe kun je overal hardlopen. Binnen, buiten, in de stad of in het park. Maar het is wel fijn als je van tevoren een route hebt uitgestippeld. Een route die past bij je wensen en je ervaring. Wissel ook eens van route. Dat houdt je gemotiveerd.

Tips voor de beginner

  • Bouw het rustig op - ga niet te snel van start. De kans dat je snel weer opgeeft ligt dan op de loer!
  • Muziek in je oren - zoek uit op welke muziek je lekker loopt.
  • Af en toe andere route - verandering van spijs doet eten. Stippel na verloop van tijd een andere route uit.
  • Gebruik goede hardloopschoenen - ga naar een goede sportwinkel. Daar bekijken ze jouw manier van lopen en adviseren je welke hardloopschoen daar bij past.
  • Luister naar je lichaam en voorkom blessures

Je wilt beginnen met hardlopen. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien wil je afvallen of je gezondheid verbeteren of behouden.

Hardlopen beginners

Je wilt beginnen met hardlopen. Dan heb je veel te ontdekken. Waar moet je als beginner op letten?

Lees snel verder

Hardlopen of wandelen, wat is beter voor je?

Hardlopen of wandelen

Je wilt gezonder leven, je conditie verhogen of afvallen. Dan denk je er al snel aan om te gaan hardlopen. Hardlopen is niet voor iedereen weggelegd. Wandelen wel.

Als hardloper verbruik je meer voedingsstoffen dan iemand die niet sport. Iedereen heeft goede voeding nodig, maar een hardloper moet extra goed opletten wat hij eet.

Hardlopen en voeding

Als hardloper verbruik je nu eenmaal meer dan iemand die niet sport. Iedereen heeft goede voeding nodig, maar een hardloper moet extra goed opletten wat hij eet.