Ga direct naar inhoud

Brief van Roy aan Jip

Dit artikel valt binnen hardlopen

Na onze eerste briefwisseling heb ik veel leuke reacties mogen ontvangen. Misschien moeten we dit maar vast gaan houden om zo een archief op te bouwen, altijd leuk om later na te kunnen lezen.

De Nederlandse topatleten Jip Vastenburg en Roy Hoornweg schrijven elkaar over NN Running Day en delen hun ervaringen als atleten.

Lees de brief van Roy aan Jip

Hoi Jip,

Allereerst mijn complimenten voor je schrijfkunsten. Het inkijkje in jouw leven als topsportster, de tijd van nu en de mooie samenvatting daarvan, vind ik zeer leuk om te lezen. Dat inspireert, zowel in het schrijven als mijn trainingen te blijven volhouden en zoals gezegd, soms leuke en uitdagende doelen voor mezelf te stellen.

Op het moment van schrijven is net de persconferentie van premier Rutte afgelopen. Eerlijk gezegd had ik dit niet zien aankomen. Toch nog een complete lockdown. Gelukkig hoeven we niet, zoals in Spanje of Frankrijk, met een boodschappenbriefje over straat, maar het scheelt niet veel. Ik ben niet van het winkelen of drukbezochte straten opzoeken, maar je weet pas wat je mist als je het niet meer mag en als het geen vanzelfsprekendheid meer is.

Corona blijft een lastig verhaal, met heel veel verschillende meningen en invloeden van buiten. Iedereen vindt er wel iets van en soms is het moeilijk te bepalen naar wie je moet luisteren, totdat het dichtbij komt. Corona is er en het kan iedereen overkomen. Neem mijn beste hardloopmaat Lars Gerritsen, 26 jaar en super fit (30.15 op 10km). Twee maanden geleden kreeg hij er last van, milde klachten, niets extreems. Nu is hij blij als hij een uurtje kan joggen in 5 minuten per kilometer. Toch houdt de sport, het hardlopen, hem op de been en misschien geldt dit voor heel veel mensen.
Want wat een heerlijke sport hebben wij: altijd buiten, je kan gewoon beginnen vanaf huis. Kleren aan, schoenen aan en genieten maar.

Dit is de tijd dat je aparte dingen kunt doen, naar iets toe kan werken dat normaal niet in je programma past. Op Strava een training posten waar bij het uploaden ‘nachtloop’ bij komt te staan. Normaal ligt deze topsporter dan allang te slapen. Maar wow, door de stille nacht in trans komen doordat je alleen je ademhaling en voetstappen hoort.. Of het goed voor het lijf is weet ik niet, maar mijn enthousiasme en liefde voor het lopen is er weer door gegroeid.

Tussendoelen stellen. We schreven al eens hoe belangrijk dat is. Mijn doel voor november heb ik bereikt: 500 kilometer lopen in ‘the pocket’. Ik heb nog geen wedstrijden in het vooruitzicht, maar wilde voor de fun een marathon lopen. Heb gewoon een rondje in de polder uitgezet. Hup, starten en na 42.195 meter stoppen. Gemotiveerd door een klein groepje lopers van NN in Nijmegen, die ik samen met Bram Som mocht begeleiden. Bram heeft een jaar lang schema’s voor ze geschreven, om die marathon in Berlijn of New York te gaan lopen, maar er kwam geen marathon. Daarom deden meerdere lopers het gewoon op eigen houtje. Dat wilde ik ook. Daarom start ik zaterdag 19 december mijn eigen marathon. Niet super hard, maar het is en blijft een marathon. En als het goed bevalt, wie weet wat er dan allemaal kan gaan gebeuren in 2021.

Want wat een heerlijke sport hebben wij: altijd buiten, je kan gewoon beginnen vanaf huis. Kleren aan, schoenen aan en genieten maar.

Voor zover mijn ambitie. Wat gaaf om te lezen dat jij met een atleet als Ciara Mageean kan trainen. Het is altijd fijn om met iemand te trainen. Zeker als die op bepaalde disciplines beter is dan jezelf. Ik ben er van overtuigd dat je er een betere atleet van wordt, als je er slim mee om gaat, in elk geval, en met een goede coach langs de zijlijn heb ik daar het volste vertrouwen in.

Leuk ook om te lezen dat jij het coachen zelf bent gaan oppakken. Het is een mooie stap en je kunt ook echt iets toevoegen aan de prestaties van de lopers die je begeleidt. De voldoening die je daar uit kan halen motiveert enorm.

Verbinden is, of wordt, het sleutelwoord voor 2021. Of het nu digitaal, fysiek of ouderwets per brief gaat, zolang het verbindt, motiveert en het ‘we-lopen-samen-gevoel’ geeft zoals bij een NN Running Day, blijf ik die blije hardloper!

Groetjes,
Roy