Ga direct naar inhoud

Brief van Jip aan Roy

Dit artikel valt binnen hardlopen

Na onze eerste briefwisseling heb ik veel leuke reacties mogen ontvangen. Misschien moeten we dit maar vast gaan houden om zo een archief op te bouwen, altijd leuk om later na te kunnen lezen.

De Nederlandse topatleten Jip Vastenburg en Roy Hoornweg schrijven elkaar over NN Running Day en delen hun ervaringen als atleten.

Lees de brief van Roy aan Jip

Roy!

We bevinden ons alweer in december. Det einde van het jaar snel. Ik denk dat ik voor heel veel mensen spreek als ik zeg dat 2020 het raarste jaar ooit is gebleken. Toch was het ook een mooi jaar. Het heeft ons heeft geleerd creatief te zijn en flexibel om te gaan met de plannen die we maakten. En het heeft ons in sommige gevallen dichterbij elkaar heeft gebracht. Ik heb meer dan tien weken met mijn twee huisgenoten in lockdown gezeten en ik kan zeggen dat ik meer over mezelf heb geleerd dan in welke andere periode dan ook.

Ook voor de atletiek was het een bijzonder jaar. De loopsport heeft zich van zijn goede kant laten zien door innovatief te zijn in alle opzichten. Van prachtige evenementen voor topatleten tot goed opgezette virtual races voor recreatieve lopers die op deze manier toch een doel hadden om voor te trainen. We hebben kunnen genieten van wereldrecords (waar jij ook nog eens twee keer je bijdrage aan hebt kunnen leveren) en een prachtig baanseizoen met veel Nederlands succes. Daar kwamen vorig weekend ook nog eens drie olympische limieten op de marathon bij! In Valencia. We schreven het al eens, die stad heeft iets magisch voor de loopsport!

Ze hadden het wat mij betreft wel iets minder spannend mogen maken. Zeker Frank Futselaar, met zijn 2.11.30 (precies de limiet!), en Andrea Deelstra, met haar 2.28.28 (de limiet is 2.28.30). Bizar om te bedenken dat ze na 42 kilometer en 195 meter precies binnen de tijd zijn gefinisht. Ook Bart van Nunen, met een waanzinnig persoonlijk record, en een mooi debuut van Jill Holterman. En ik denk dat we ook Abdi Nageeye niet mogen vergeten, die met een 2.07 nog maar eens bewees een zeer constante factor te zijn voor het Nederlandse marathonlopen. Het heeft mij in ieder geval ontzettend gemotiveerd voor 2021.

De aankomende weken staat er voor mij in ieder geval nog een cross op het programma. Die vond eigenlijk plaats in november, maar door de lockdown in Engeland is de wedstrijd met en maandje verschoven. Overigens was dat voor mij niet zo erg, omdat ik zo de mogelijkheid kreeg om veel met Ciara Mageean te trainen. Ze behoort tot de wereldtop op de 1500 meter. Normaal gesproken kunnen we wel wat samen combineren, maar afgelopen november hebben we alle tempotrainingen samen gedaan. Voor haar is het wat langer dan normaal en voor mij wat korter. Het is mooi om met iemand te kunnen trainen die je elke dag weer inspireert. Af en toe ontaarde de training in een kleine wedstrijd, maar gelukkig was de coach altijd daar om ons een halt toe te roepen en ons weer op het juiste pad te brengen.

Lenen geeft je ruimte

Ik ben heel benieuwd wat jouw doelen zijn voor 2021. Ik ga zeker nog een marathon lopen, hopelijk in het voorjaar. Het blijft lastig om als atleet plannen te maken, maar ik ga er vanuit dat er ergens een mooie kans komt om mijn tijd van Sevilla 2020 te verbeteren. Met de inspiratie uit Valencia het afgelopen weekend, zit er wellicht meer in dan een persoonlijk record. Ik denk dat voor mij 2020 een heel goed jaar is geweest wat betreft het aantal trainingsuren. Dat gaat me de komende jaren heel veel profijt geven.

Ik heb meer dan tien weken met mijn twee huisgenoten in lockdown gezeten en ik kan zeggen dat ik meer over mezelf heb geleerd dan in welke andere periode dan ook.

Ik vond dat je een mooie tip gaf aan mensen die momenteel geen wedstrijden op de planning hebben staan: stel een alternatief doel voor jezelf. Ik werk sinds deze maand voor mijn teamgenoot Jonny Mellor. Hij heeft een bedrijf in personal coaching en ik heb nu een aantal lopers onder mijn hoede. Het is leuk om met andere doelen met ze te zoeken. Ik krijg er ontzettend veel energie van als dat lukt.

Laten we 2021 een jaar maken waarin verbinding met elkaar centraal staat. Er zijn zoveel manieren om elkaar een hart onder de riem te steken, elkaar te motiveren of aan te moedigen. Of, zoals in ons geval, contact te houden via een brief aan elkaar!

Groetjes!
Jip