Rust is net zo belangrijk voor een hardloper als de training zelf. Tijdens de rustperiode herstelt het lichaam van de intensieve training of wedstrijd. Neem je de rust niet dan krijg je signalen van je lichaam die je niet moet negeren.
Rust nemen houdt niet in dat je de hele dag in je bed moet blijven. Wat kun je wel doen op een rustdag?
Je voelt je misschien lekker moe na een training. Dat is uiteraard van de inspanning maar ook omdat je lichaam bezig is met herstelwerkzaamheden. Dit geldt vooral voor je spieren en pezen. Door de rust verklein je de kans op blessures. Je kunt op je rustdag wel sporten, maar dan in een lagere versnelling. Zwemmen is een goede optie.
Alle hardlopers moeten rust nemen. De doorgewinterde marathonloper maar ook de beginnende hardloper. Neem daarom minstens één rustdag in de week. Sla het trainen deze dag over. Voor de beginnende loper is het beter om meer rustdagen in de week te plannen. Bijvoorbeeld om de dag. Omdat iedereen anders is moet je voor jezelf uitzoeken wat jouw herstelperiode is. Luister goed naar je lichaam, het geeft het zelf aan! Spierpijn en vermoeidheid zijn bijvoorbeeld signalen die je niet moet negeren.
Verzorg jezelf goed op de rustdagen. Neem voldoende nachtrust en behandel je spieren met een gel. Ook mentale ontspanning is nodig. Mentaal moe zijn kun je voorkomen door op de rustdagen leuke dingen te plannen. Spreek iets af met vrienden of maak een mooie (rustige) wandeling.
Wissel je looptrainingen ook af met andere sporten zoals zwemmen. Dit is een stuk minder belastend voor je spieren maar wel goed voor je conditie.
Als hardloper verbruik je nu eenmaal meer dan iemand die niet sport. Iedereen heeft goede voeding nodig, maar een hardloper moet extra goed opletten wat hij eet.
Je gaat beginnen met de voorbereiding voor een halve marathon. Een supermooi doel.
Je wilt gezonder leven, je conditie verhogen of afvallen. Dan denk je al snel om te gaan hardlopen. Hardlopen is niet voor iedereen weggelegd. Wandelen wel.