Ga direct naar inhoud

Mantelzorger geworden, en nu?

Voor vrijwilligerswerk kies je, maar mantelzorgen overkomt je. Plots wordt je broer, moeder, buurvrouw of beste vriend hulpbehoevend. En jij bent de aangewezen persoon die de zorg op zich neemt. Word je mantelzorger, dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen.


Checklist voor de mantelzorger

  • Breng eerst de nodige zorg in kaart. Hoe hulpbehoevend is jouw naaste en welke zorg is er precies nodig? En hoe vaak?
  • Samen met een mantelzorgmakelaar kun je alles op een rij zetten en de zorguren bepalen. Vraag naar een mantelzorgmakelaar bij jouw gemeente.
  • Zorg ook goed voor jezelf. Mantelzorg kan veel tijd en energie vergen. Plan tijd voor jezelf in zodat je af en toe vrij kunt nemen van je zorgtaken.
  • Praat over jouw ervaringen als mantelzorger. Je kunt steun vinden in je eigen omgeving, maar ook bij diverse mantelzorg-communities.
  • Bij de aanvullende verzekering van Nationale-Nederlanden ontvang je vervangende mantelzorg. Iemand neemt jouw zorgtaken dan tijdelijk over, zodat jij even tijd voor jezelf kunt nemen.
Voor vrijwilligerswerk kies je; mantelzorgen overkomt je.

Ontdek hier wat je moet doen als je mantelzorger wordt

Bij mantelzorg komt meer kijken dan alleen de dagelijkse of wekelijkse verzorging van jouw kennis of familielid. Wanneer je het eenmaal op de rit hebt, is het ook belangrijk om je verhaal als mantelzorger te kunnen delen met gelijkgestemden.

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven


Hoe herken je een overbelaste mantelzorger?

Voor veel mantelzorgers is het zorgen voor een dierbare vanzelfsprekend. Daarom identificeren zij zichzelf vaak niet als zodanig. Dit betekent niet dat ze geen mantelzorger zijn én geen risico lopen op overbelasting.

Zo herken je een overbelaste mantelzorger

Vrije Zorgkeuze; hoe zit dat?

Veel mensen denken dat ze met hun zorgverzekering zelf in de hand hebben naar welke zorgverlener ze gaan. Die keuze komt ze soms duur te staan, want vrije zorgkeuze is niet vanzelfsprekend.

Tussentijds zorgverzekering aanpassen

Soms hoef je niet tot 1 januari te wachten. Nationale-Nederlanden vertelt wat mogelijk is.
Bijvoorbeeld bij een nieuwe baan of als je 18 wordt.