Ga direct naar inhoud

Hoeveel km per uur hardlopen

Je loopt de laatste tijd regelmatig een rondje, en je behaalt elke keer ongeveer dezelfde tijd. Maar toch vraag je je af hoeveel kilometer per uur nu eigenlijk normaal is voor een amateur hardloper?

Je loopt de laatste tijd regelmatig een rondje, en je behaalt elke keer ongeveer dezelfde tijd. Maar toch vraag je je af hoeveel kilometer per uur nu eigenlijk normaal is voor een amateur hardloper? Natuurlijk zijn er ook een aantal factoren die jouw gemiddelde tempo beinvloeden namelijk: leeftijd, gewicht, conditie en geslacht.

Hoeveel km per uur hardlopen is normaal

Een gemiddelde hardloper loopt 11 kilometer per uur. Maar als je begint met hardlopen dan is het normaal dat jouw tempo rond de 10 kilometer per uur ligt. Als doorgewinterde hardloper zal je al snel de 14 a 15 km per uur aantikken. Eliud Kipchoge van het NN Running Team, de snelste marathonloper ter wereld, verbrak ik 2019 het record en liep de marathon in gemiddeld 21 km per uur. Dit is natuurlijk uitmuntend, en voor bijna niemand haalbaar.

Het belangrijkste tijdens het hardlopen is dat je het goed voelt in de eerste weken. Als het lekker gaat dan bouw je een basisconditie op, en je raakt gewend aan het hardlopen. De tijd die je loopt dat is voor later een zorg. Als je op gegeven moment wat makkelijker loopt dan kun je de gemiddelde tijd gaan verbeteren.

Je gemiddelde snelheid berekenen

Gebruik een App op je telefoon of een smartwatch om je gemiddelde snelheid bij te houden. Hier zie je ook de opbouw van je training. Door het gebruik van een App kun je jezelf blijven uitdagen. Bekijk hier de drie handigste apps.

Je gemiddelde snelheid verhogen

Om jouw gemiddelde snelheid te verhogen is het belangrijk dat je zorgt voor afwisseling in je training. Je kunt dit doen door regelmatig een intervaltraining te lopen waarbij je snel hardlopen afwisselt met rustige stukken. Ook zorgen krachttrainingen naast je hardlooptrainingen ervoor dat jij meer spiermassa krijgt en dat je harder kunt lopen. Zorg er wel voor dat je de juiste oefeningen hiervoor kiest. Daarnaast zorgt hardlopen in een heuvelachtig gebied dat jij je spieren op een andere manier traint en dat je jouw tempo opbouwt.


Hoe vaak moet je hardlopen? Onafhankelijk van je doel zijn twee dagen per week trainen het minimum. Hiermee train je je uithoudingsvermogen en het immuunsysteem.

Hoe vaak hardlopen

Hoeveel kilometer per uur is eigenlijk normaal is voor een amateur hardloper?

Lees welke factoren dit bepalen

Soms kan het best lekker zijn om je oude vertrouwde route te lopen. Maar soms ben je gewoon toe aan wat anders. En is het leuk om een nieuwe hardlooproute te ontdekken!

Ontdek hardlooproutes

Af en toe een nieuwe hardlooproute ontdekken is leuk. Ben je toe aan een nieuwe hardlooproute en heb je inspiratie nodig?

Je wilt beginnen met hardlopen. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien wil je afvallen of je gezondheid verbeteren of behouden.

Hardlopen voor beginners

Je wilt beginnen met hardlopen. Dan heb je veel te ontdekken. Waar moet je als beginner op letten?

Lees snel verder