Ga direct naar inhoud

Hoe vaak hardlopen?

Hoe vaak moet je hardlopen? Onafhankelijk van je doel zijn twee dagen per week trainen het minimum. Hiermee train je je uithoudingsvermogen en het immuunsysteem.

Hoeveel dagen per week je zou moeten hardlopen is totaal afhankelijk van jouw doel én van jouw ervaring. Begin je net? Let dan vooral op dat je jezelf niet direct een blessure loopt. Maar als je bijvoorbeeld traint voor de NN Marathon Rotterdam dan heb je waarschijnlijk een specifiek schema die jou gaat helpen om de finish te bereiken.

Onafhankelijk van je doel zijn twee dagen per week trainen het minimum. Hiermee train je je uithoudingsvermogen en het immuunsysteem. Wil je aan de slag om je tijd te verbeteren tijdens een hardloopwedstrijd of wil je afvallen? Dan is drie keer per week trainen voldoende.

Trainen voor beginnende hardlopers

Voor beginnende hardlopers is het verstandig om eerst je hardloopdoelen te stellen. Op basis hiervan kun je je trainingsschema maken. Vooral aan het begin zal je merken dat 2 tot 3 dagen trainen per week echt wel genoeg is. Je hebt ondertussen nog tijd nodig om te herstellen. Doe je dit niet? Dan zul je sneller te maken krijgen met blessures.

Wil jij gaan afvallen door hardlopen? Zorg ervoor dat je niet te hard van stapel loopt, met een minder intensieve training kan het aantal calorieën dat je verbrandt toch hoger zijn dan met een training waar je zo snel mogelijk loopt.

Trainen voor gevorderde hardlopers

Ben je al een gevorderde hardloper. Zorg ook dan voor balans in je week. Ook dan is het niet slim om elke dag hard te lopen, 3 of 4 keer per week is echt genoeg. Als je toch meer dan 4 keer per week gaat hardlopen dan vergroot je de kans op blessures. Wil je toch meer dan 4 keer per week hardlopen? Zorg dan voor afwisseling in je schema. Ga de ene keer voor een duurloop en wissel dit af met rustige dagen en dus kortere afstanden.

Hardlopen voor beginners

Je wilt beginnen met hardlopen. Dit kan verschillende redenen hebben. Wij helpen je op weg.

Lees meer

Hardloop apps voor jouw run

Om je prestaties tijdens het hardlopen te zien zijn er tientallen hardloop apps. We zetten er drie van de beste apps voor je op een rij.

Lees meer

Kan iedereen hardlopen?

Als het mooier weer wordt zie je veel meer hardlopers in de straten. Het juiste moment om lekker veel in de buitenlucht te zijn en te beginnen met hardlopen.

Lees meer