Ga direct naar inhoud

Meer vrije tijd voor de NN Running Team atleten

6 mei 2020

Nu door overheden wordt aangeraden zo veel mogelijk thuis te blijven, betekent dat we een stuk meer vrije tijd hebben. We spraken met een aantal topatleten van het NN Running team over hoe zij die tijd gebruiken om te ontspannen.

Eliud Kipchoge brengt extra tijd door met zijn neus in de boeken

Eliud Kipchoge, de marathongigant van het NN Running, heeft zijn voorliefde voor lezen nooit onder stoelen of banken gestoken. Het is dan ook niet verrassend dat hij zijn extra vrije tijd doorbrengt met zijn neus in de boeken.

Hij heeft net Talking to Strangers van Malcolm Gladwell uit, volgens hem een “ontroerend verhaal dat de juiste vragen stelt”.

Daarnaast kijkt Eliud, ook groot fan van motorsport, met zijn kinderen nu veel herhalingen van oude Formule 1 en Moto GP races, om toch nog een beetje van sport te kunnen genieten.

Victor Chumo leest boeken over Muhammad Ali en Nelson Mandela

Een andere boekenwurm in het team is Eliud's landgenoot Victor Chumo.

Chumo, die de halve marathon onder de 60 minuten loopt, heeft ook net twee boeken uit: The Greatest, over de carrière van bokslegende Muhammad Ali en 11 Life Lessons from Nelson Mandela, een boek geschreven door zijn kleinzoon Ndaba Mandela. Hij heeft zowel Muhammad Ali als Mandela hoog in het vaandel staan.

“Muhammad Ali leefde vol overtuiging”, aldus Victor, “en ik heb ook veel respect voor Nelson Mandela en waar hij voor stond. Hij was een groot man.”

Julien Wanders gebruikt zijn tijd om te mediteren en het bijschaven van kennis van het Swahili

De man met het Europese record op de halve marathon, Julien Wanders, brengt zijn tijd door met het bijschaven van zijn taalvaardigheid en het verruimen van de geest.

De Zwitserse atleet heeft een Keniaanse vriendin, Kolly. Hij gebruikt zijn extra vrije tijd in Iten om zijn kennis van het Swahili te bij te spijkeren en meer tijd te besteden aan mediteren.

“Dat is waardevol, want het helpt me mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen”, legt Julien uit over de kunst van het mediteren.

Geoffrey Kamworor besteedt meer tijd aan zijn passie: kunst

Geoffrey Kamworor beleefde vorig jaar opnieuw een uitstekend jaar, met het lopen van het wereldrecord op de halve Marathon in Kopenhagen en het heroveren van de kroon op de marathon van New York.

Maar tijdens deze rustigere tijd kan hij meer tijd besteden aan een andere passie: kunst.

“Ik ben ook in het trainingskamp wel eens aan het tekenen, en we maken vaak grappen over wie de beste kunstenaar is”, vertelt Geoffrey. “Natuurlijk ben ik dat!”

Naast zijn interesse voor kunst, heeft Geoffrey ook tijd verdreven met televisiekijken. Hij kijkt bijvoorbeeld herhalingen van marathons en natuurdocumentaires op National Geographic.

Abdi Nageeye en Ashete Bekere bekijken documentaires en films

Ook Abdi Nageeye, de Nederlands recordhouder op de marathon, probeert zijn nieuwsgierige aard tevreden te stellen met het kijken van documentaires.
Vanuit zijn huidige verblijfplaats, Eldoret in Kenia, laat Abdi weten: “Ik leer graag nieuwe dingen en ik heb net een documentairereeks van de BBC over de kruistochten gekeken. Ik heb altijd het gevoel dat ik iets nieuws leer als ik documentaires kijk.”

Ashete Bekere, de Ethiopische winnares van de Marathon van Berlijn van 2019, kijkt juist graag Ethiopische films nu ze tijd over heeft.

Kenenisa Bekela brengt tijd door met gezin

Kenenisa Bekela, die in 2019 de Marathon van Berlijn bij de mannen won, brengt in zijn vrije tijd juist graag zo veel mogelijk tijd door met zijn familie, bijvoorbeeld met zijn zevenjarige zoontje, die steeds beter wordt met de spelcomputer.

“We spelen ook voetbal- en basketbalgames, maar bij de schietspellen lukt het me maar niet om te winnen”, lacht Kenenisa. “Hij weet me keer op keer te verslaan.”

Bashir Abdi maakt lekkere gerechten

De Belg Bashir Abdi staat een groot deel van deze rustige periode in de keuken, waar hij zich kan toeleggen op zijn interesse voor koken. Zijn vrouw heeft hem geholpen te leren hoe hij lasagne maakt en hij heeft ook geoefend met gerechten binnen de Arabische keuken en geëxperimenteerd met zijn recept voor bananenbrood.

“Iedere keer dat ik bananenbrood bak pas ik de verhouding tussen de ingrediënten een klein beetje aan”, legt hij uit. “Een aantal keer heb ik daardoor te veel of juist te weinig suiker gebruikt, maar soms levert het juist een heel goed resultaat op. Ik vind het fijn om mijn eigen eten klaar te maken, dan weet ik tenminste precies wat ik eet.”

Anthony Maritim kijkt herhalingen van voetbalwedstrijden

Wat betreft Anthony Maritim, winnaar van de Marathon van Barcelona in 2018 en groot fan van Manchester United: zijn vrije tijd brengt hij het liefst door met het kijken naar herhalingen van oude wedstrijden van zijn favorieten in de Premier League en actiefilms met Jackie Chan.

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.