Ga direct naar inhoud

Tijd met de kinderen tijdens lockdown

29 mei 2020

Tijdens een lockdown is het lastiger om je conditie op peil te houden, maar gelukkig staat daartegenover dat de atleten de gelegenheid hebben gekregen om meer tijd met hun familie door te brengen. We spreken een zestal atleten van het NN Running Team over hoe ze de tijd met hun kinderen hebben besteed.


Van helpen met huiswerk tot voetballen en tekenmiddagen met de hele familie: de atleten van de NN Running Team-community worden tijdens de lockdown druk bezig gehouden door hun kinderen.

Kenenisa Bekele speelt sportgames met zijn kinderen

Het Ethiopische hardloopicoon Kenenisa Bekele heeft als atleet vele indrukwekkende mijlpalen bereikt, maar door de Covid-19-restricties werd hij eraan herinnerd dat andere dingen ook belangrijk zijn in zijn leven.

“Ik vind het fijn om meer tijd thuis door te brengen met mijn familie, die manier van leven mis ik soms wel”, legt hij uit. “Meer tijd doorbrengen met mijn drie kinderen, daar word ik echt gelukkig van.”

Kenenisa heeft het naar zijn zin in zijn rol als thuisleraar en in hun vrije tijd vermaken ze zich met televisiekijken, boeken lezen en samen videogames spelen.

“We spelen sportgames, bijvoorbeeld voetbal en basketbal. Soms spelen we ook games waarin je dingen kunt bouwen, bijvoorbeeld een huis, en mijn zevenjarige zoontje is dol op schietspellen. Hij weet me keer op keer te verslaan. Het lukt me maar niet om van hem te winnen. Hij duikt dan opeens achter me op om me neer te schieten”, voegt hij lachend toe.


Eliud Kipchoge geeft les aan zijn kinderen

Eliud Kipchoge heeft veel meer tijd thuis kunnen doorbrengen dan gewoonlijk en gaat helemaal op in het gezelschap van zijn kinderen: Lynne, Griffin en Gordon.

“Ik ben een gelukkig man”, zegt Eliud uit over de extra tijd met zijn familie. “Ik kan af en toe lesgeven en het schoolwerk van mijn kinderen begeleiden. Hiervoor hadden we nooit de mogelijkheid om zo veel tijd samen aan schoolwerk te besteden.”

Eliud is ook blij verrast dat zijn drie kinderen en zijn vrouw, Grace, er tijdens de lockdown een gewoonte van hebben gemaakt om elke ochtend twintig minuten hard te lopen.

“Ze zijn aan het trainen en dat is echt geweldig”, aldus Eliud. “Als de kinderen terugkomen springen ze even onder de douche en ontbijten ze en dan zijn ze er klaar voor om dingen te leren.

Geoffrey Kamworor tekent graag met zijn kinderen

De trainingspartner van Eliud, Geoffrey Kamworor, is om vergelijkbare redenen blij dat hij nu lang thuis kan zijn, om er te kunnen zijn als vader.

De vader van Elsie en Elvin, en tevens wereldrecordhouder op de halve marathon, vertelt: “Het is echt fantastisch om nu meer tijd samen door te kunnen brengen. We voetballen samen, we maken grappen en ik vind het ook leuk om met hen te tekenen. We doen veel creatieve dingen samen en ze vragen me altijd om allerlei dingen te tekenen, soms een beker, de tafel of een bord, soms zelfs een kastje.”

Selly Chepyego helpt haar zoon met huiswerk voor de middelbare school

Oud-bronzenmedaillewinnares Selly Chepyego is moeder van twee kinderen, Brian en Brilliant, en grijpt nu ook het moment aan om zo veel mogelijk tijd met hen door te brengen.

De Keniaanse langeafstandsloopster helpt Brian graag met zijn huiswerk voor de middelbare school, al is dat soms best een uitdaging.

“Soms probeer ik hem iets uit te leggen en dan zegt hij tegen me, 'nee, zo leren we dat nu niet meer.' Het voelt soms als of de kinderen alles aan mij moeten uitleggen”, voegt ze lachend toe.

Anthony Maritim brengt tijd met zijn dochter door op de boerderij

In Kenia brengt Anthony Maritim zijn tijd tijdens de lockdown het liefst door met zijn dochter op de boerderij.

De winnaar van de Marathon van Barcelona van 2018 vertelt: “Het is echt een voordeel van het virus dat ik nu meer tijd over heb om bij mijn familie te zijn. Angel geniet ook erg van onze tijd samen. We zijn heel vaak op de boerderij.”

Bashir Abdi verwacht zijn tweede kind tijdens de lockdown

Ook de houder van het Belgisch record op de marathon, Bashir Abdi, heeft als gevolg van Covid-19 meer tijd door kunnen brengen met zijn familie. Omdat hij voor trainingen vaak lange periodes naar Ethiopië moet is hij soms maar erg weinig thuis in Gent.

“Ik heb geloof ik nog nooit zo veel tijd achter elkaar met mijn dochter doorgebracht”, vertelt hij. “Ik heb veel gemist toen ze klein was, dus ik ben blij dat ik nu veel thuis kan zijn.”

De peuter Khadra is tijdens de lockdown ook een hit gebleken op sociale media.

“Ik was in de supermarkt voor de boodschappen en ik deed haar in de boodschappentas. Als ik de tas op en neer bewoog vond ze dat leuk en moest ze lachen. Ik maakte er een video van en die kreeg veel likes op sociale media.”

En er is nog een reden dat Bashir blij is dat hij nu veel tijd in België door kan brengen.

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.