Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Victor Chumo

28 januari 2020

De 32-jarige Keniaanse atleet is een van de meest charismatische persoonlijkheden in het trainingskamp van het NN Running Team in Kaptagat. Hij is charmant, welbespraakt en heeft een aanstekelijke nieuwsgierigheid naar de wereld om hem heen.


We willen graag meer weten van deze atleet met een PR van 60:03 op de halve marathon in de aanloop naar de wedstrijd in Barcelona op zondag.

Omringd door hardlopers

Victor groeide op in Metkei, zo'n 40 km van Kaptagat vandaan, op een kleine boerderij, als oudste in een gezin met acht kinderen. Voor zover hij zich kan herinneren heeft hardlopen altijd een rol gespeeld in zijn leven.

“Metkei was een soort epicentrum voor hardlopen”, legt Victor uit. “Ik hoefde niet ver te zoeken voor inspiratie, want atleten zoals Wilson Boit Kipketer (wereldkampioen steeplechase op de 3.000 meter in 1997) liepen 's ochtends en 's avonds bij het trainen door het dorp. Al op jonge leeftijd was ik daardoor geïnspireerd.”

Het leger

Op de lagere school deed hij enthousiast mee aan baan- en crosswedstrijden, maar op verzoek van zijn vader deed hij op de middelbare school een stapje terug om zich op zijn studie te focussen. Na de middelbare school ambieerde Victor een professionele hardloopcarrière, maar toen hij de kans kreeg om in het Keniaanse leger te gaan, liet hij die niet aan zich voorbijgaan. Hij werkte bij de genie en een van zijn taken was het onschadelijk maken van bommen. Victor heeft veel geleerd van zijn tijd in het leger:

“Ik kreeg er een andere mindset door. Ik kwam erachter dat als je echt iets wilt bereiken in het leven, je gedisciplineerd moet zijn en hard moet werken.”

Fulltime hardloper

In het leger trainde hij elke dag en werd hij tijdens de Keniaanse Legerkampioenschappen in 2012 tweede op de 5.000 meter. Victors talent werd dat jaar opgemerkt door een atletiekmanager en hij kreeg de kans om aan internationale wedstrijden mee te doen. In Rabat in Marokko maakte hij indruk toen hij een slimme 13:12.67 liep op de 5.000 meter.

In 2013 deed hij mee aan 10km-wedstrijden in Libië en Angola en het jaar daarop besloot hij om het leger te verlaten en zich fulltime op het hardlopen te richten.

“Ik realiseerde me dat mijn hart niet bij het leger lag. Ik kon dus beter opstappen en mijn geluk elders beproeven. In het leger kon ik niet fulltime trainen of presteren op het niveau dat ik wilde.”

Twee seconden verwijderd van een podiumplek

Victor vestigde zich in Iten, trainde drie keer per dag en zag al snel resultaat. In 2014 won hij drie 10km-wedstrijden in Frankrijk en scherpte hij zijn PR aan tot 28:04.

“Het was een geweldige ervaring en ik had echt het gevoel dat ik op de weg als hardloper het best tot mijn recht kwam”, aldus Victor, die op dat moment onder meer trainde met Thomas Longosiwa die in 2012 tijdens de Olympische Spelen brons had gewonnen op de 5.000 meter.

Maar in 2015 verlegde hij zijn focus weer naar de baan. Op de 5.000 meter in Huelva in Spanje liep hij met 13:20.34 de beste tijd van het seizoen en tijdens de Keniaanse trials voor het WK finishte hij als goede vijfde op die afstand. De atleet met de lange benen sloot een goed seizoen af met een vijfde plaats tijdens de All Africa Games in Brazzaville, slechts twee seconden verwijderd van een podiumplek.

Rollercoasterjaar

2016 was voor Victor een jaar van successen en teleurstellingen. Hij hoopte zich voor het Keniaanse Olympische team te kwalificeren voor de 5.000 meter en liep die twee maal in 13:13, maar tijdens de Keniaanse trials eindigde hij teleurstellend op een 11e plek.

Hij wilde het jaar op de weg afsluiten en bij zijn debuut op de halve marathon in Milaan finishte hij als vijfde in een tijd van 62:47. De twee halve marathons die hij daarna nog in 2016 liep, schreef hij allebei op zijn naam. In Trento zegevierde hij in 62:14 en in Cremona in 62:07.

“Het was de eerste keer dat ik een langere afstand dan de 10 km had gelopen en het voelde goed. Ik was blij en tevreden en ik wist dat ik een toekomst had op de weg.”

Breaking2-evenement

In 2017 zocht hij naar nieuwe mogelijkheden om zijn talent voor de weg verder uit te bouwen en onder begeleiding van coach Renato Canova kwam hij bij Global Sports Communication. Zijn nieuwe managementteam vroeg hem al snel om zich voor te bereiden als haas voor het Nike Breaking2-evenement in Monza in Italië.

Eliud Kipchoge, zijn teamgenoot bij het NN Running Team, won de wedstrijd, maar was net 26 seconden verwijderd van zijn doel om de marathon onder de twee uur te lopen. Victor beschouwde het echter als een grote eer dat hij een kleine rol had mogen spelen in de wedstrijd.

“Het was fantastisch. Ik had nog nooit eerder deelgenomen aan een evenement van dat niveau en ik heb veel geleerd. Het was een onvergetelijke ervaring.”

Overstap naar Kaptagat

Victor sloot 2017 in stijl af met drie overwinningen in drie wedstrijden, met als hoogtepunt de zege op de 15 km bij de Montferland Run in een tijd van 43:23.

In 2018 boekte hij nog meer vorderingen. Hij trainde onder meer met Eric Kiptanui (die de halve marathon onder de 59 minuten loopt), deed mee aan vijf wedstrijden op de weg en liep elke keer een nieuw PR, waaronder een winnende tijd van 60:03 bij de halve marathon van Lille.

Ook in de trainingen geeft Victor 'vol gas' en vorig jaar vroeg Global Sports Communication of hij wilde overstappen van Iten naar Kaptagat om zich daar optimaal voor te bereiden als haas voor Eliud Kipchoge voor de INEOS 1:59 Challenge.

De welbespraakte atleet greep deze kans met beide handen aan.

“Het is geweldig om in een trainingskamp te zijn met alleen topatleten en veel tijd met hen door te brengen. De atleten hier zijn ontzettend professioneel, gedisciplineerd en gefocust en ik kijk nu op een heel andere manier naar sport. Het heeft echt een enorme impact. Hier in Kaptagat doe ik vaardigheden op, waardoor mijn toekomst er heel anders zal uitzien.”

Wereldreiziger

Victor heeft met plezier een bijdrage geleverd aan de historische prestatie van Eliud om de marathon onder de twee uur te lopen bij de INEOS 1:59 Challenge. In 2020 wil hij meer tijd besteden aan het realiseren van zijn persoonlijke doelen.

De atleet, die ook vader is van Brianna, zijn dochter van twee, hoopt dat hij zondag een nieuw PR kan lopen tijdens de halve marathon van Barcelona.
Een ding is zeker. Hij heeft er geen enkele spijt van dat hij uit het leger is gegaan om zijn hardloopcarrière te vervolgen.

“Hardlopen is altijd mijn passie geweest en ik wilde dit al van jongs af aan. Maar er is nog een andere reden waarom ik dit zo graag doe. Ik wilde altijd al meer van de wereld zien en ik wist dat ik met hardlopen de kans zou krijgen om te reizen. Ik heb altijd willen leren van andere mensen uit andere culturen van alle rangen en standen. En hardlopen biedt me die mogelijkheid.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.