Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Tsehay Gemechu

18 maart 2020

Tsehay was op de achtergrond een van de succesverhalen van het NN Running Team vorig jaar. Ze werd vierde tijdens het WK op de 5.000 meter, zesde bij het WK Cross en liep een parcoursrecord bij de halve marathon in New Delhi. We gaan in gesprek met de veelzijdige 21-jarige atlete over haar opmars in de sport.

Geïnspireerd door Tirunesh

Tsehay groeide op als een na oudste in een gezin van vier kinderen op een grote boerderij in Enkolbe in het Arsi-gebied in de regio Oromia. Al op jonge leeftijd ontwikkelde ze een goed uithoudingsvermogen, omdat ze elke dag 12 km van en naar school rende.

Toen ze op de basisschool zat, liep ze haar eerste hardloopwedstrijd over 3.000 meter en eindigde ze als “eerste of tweede”. Dit deed haar besluiten om zich serieuzer met atletiek bezig te gaan houden.

“Door deze prestatie en omdat ik Tirunesh Dibaba (de drievoudig Olympisch kampioen die toevallig ook uit het Arsi-gebied komt) volgde, bedacht ik me dat ik wel vaker zou willen lopen.”

Voetbalfan

Bij Tsehay heeft atletiek altijd al op de eerste plaats gestaan, maar de sympathieke atlete kijkt ook graag naar voetbal. Ze is een fan van de Engelse eredivisieclubs Arsenal en Chelsea en toen ze jonger was, was ze een groot bewonderaar van spits Didier Drogba en middenvelder Frank Lampard van Chelsea.

Verschillende kwaliteiten

Tsehay viel op door haar natuurlijke snelheid en toen ze “14 of 15” was werd ze gescout door de Muge Cement Club, waar ze zich als atleet verder ontwikkelde.

In 2016 verhuisde ze naar Addis Abeba en sloot ze zich aan bij de trainingsgroep van haar huidige coach, Tessema Abshero, die zeer onder de indruk was van haar veelzijdige kwaliteiten als atleet en als mens.

“Ik heb veel atleten in mijn trainingsgroep, waaronder mijn eigen broer Ayele. De grootste kwaliteit van Tsehay is haar prettige persoonlijkheid”, aldus Tessema. “Als ik haar een trainingsprogramma geef en haar vraag om een tempo van vier minuten per kilometer aan te houden, loopt ze ook precies vier minuten per kilometer.”

“Ze heeft ook veel snelheid en kracht en ze kan goed opschieten met alle andere atleten in de groep.”

Internationaal debuut

Tsehay maakte haar internationale debuut in april 2017 op de 10 km in het Duitse Paderborn waar ze als zevende finishte in een tijd van 33:07.

“Ik had helemaal nog geen internationale ervaring en in het begin is alles moeilijk. Ik had een beetje heimwee, maar het was mijn eerste internationale competitie en een goede ervaring.”

Doorbraak in India

In 2018 deed Tsehay meer internationale ervaring op met een aantal 10 km-wedstrijden in Europa, waaronder een overwinning in Wierden in een tijd van 31:53 en een tweede plek in Tilburg, waar ze achter de Keniaanse atlete Agnes Tirop, wereldkampioen cross in 2015, eindigde in een PR van 31:07.

Maar met haar schitterende debuut op de halve marathon in New Delhi in oktober dat jaar bewees Tsehay zich echt als ster van de toekomst. Ze versloeg niet alleen haar jeugdidool Tirunesh Dibaba die op afstand als zesde finishte, maar was ook sneller dan Joyceline Jepkosgei, de toenmalige wereldrecordhoudster op de halve marathon. Tsehay greep de overwinning in een parcoursrecord van 66:50, een prestatie die ze zelf nauwelijks kon bevatten.

“Eerlijk gezegd had ik als voorbereiding op deze wedstrijd niets aan mijn training veranderd, dus ik was verbaasd dat ik zo snel liep. Eerder dacht ik dat ik misschien de halve marathon in 67 of 68 minuten zou lopen, omdat het mijn debuut was op deze afstand. Ik wist ook dat ik veel goede concurrenten had. Bij de 18 km voelde ik me heel sterk, maar ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Maar deze overwinning was zeker een opsteker voor mij.”

Ook voor Tessema was dit een belangrijk moment. Hij hoorde het nieuws over Tsehay's prestatie toen hij in de auto onderweg was naar Addis Abeba. “Ik was zo overdonderd dat ik even mijn concentratie verloor en bijna van de weg af reed”, herinnert hij zich met een glimlach.

Veelzijdige atlete

Tessema laat Tsehay uitkomen op de cross, de baan en de weg, zodat ze zich breed kan ontwikkelen en haar kracht en snelheid kan vergroten. In 2019 ging Tsehay meteen goed van start. Ze haalde in Valencia op de 10 km 15 seconden af van het Ethiopische record van Tirunesh Dibaba en ging als eerste over de finish in een buitengewoon indrukwekkende tijd van 30:15.

Tsehay's prestatie was de perfecte springplank voor het WK cross in het Deense Aarhus, waar ze een zeer respectabele zesde positie veroverde; 32 seconden verwijderd van een podiumplek.

“Er waren veel heuvels en het was heel modderig, maar dat gold voor iedereen”, aldus Tsehay, die is gevestigd in Sululta, net iets buiten Addis Abeba. “Ik ging voor goud, maar ik was tevreden met mijn zesde plaats.”

Baanbreker

Tsehay maakte vervolgens een indrukwekkend internationaal debuut op de baan. In Rabat won ze goud op de 10.000 meter tijdens de All Africa Games en daarna behaalde ze een vierde plaats (en miste ze met één seconde het podium) in de finale van de 5.000 meter van het WK in Doha, waar ze met 14:29.60 30 seconden van haar PR af liep.

“Mijn doel aan het begin van het seizoen was om 14:30 te lopen op de 5.000 meter en onder de 31 minuten op de 10.000m (ze liep een PR van 30:53.11 in Hengelo), dus het is fijn dat het allebei is gelukt.”

Grote ambities

Tsehay sloot 2019 goed af. Bij de halve marathon van New Delhi verdedigde ze haar titel met succes. Ze haalde nog eens 50 seconden af van haar parcoursrecordtijd en was met een tijd van 66:00 haar landgenote Yalemzerf Yehualaw te snel af.

Volgens Tessema is het langetermijndoel van Tsehay de marathon en hij denkt dat ze die “in een tijd van 2:17 of 2:18” kan lopen.

Tsehay traint tussen de 120-130 km per week en gaat dit jaar pas het vierde seizoen van haar internationale carrière in. Het is duidelijk dat Tsehay nog veel meer in haar mars heeft en ze heeft dan ook grote ambities voor de toekomst.

“Ik wil graag wereldkampioenschappen winnen, Olympisch goud halen en wereldrecords op mijn naam zetten.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.