Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Stephen Kissa

Stephen Kissa

30 juli 2019

De bekendheid van Stephen Kissa groeit. Hij is een van de topatleten van het NN Running Team en heeft het trainingskamp in Kapchorwa in Oeganda als thuisbasis. We willen graag meer te weten komen over de Oegandese recordhouder op de 10 km op de weg.

Vroege inspiratie

Stephen is de oudste uit een gezin van vijf kinderen en is opgegroeid in Sosho, een dorpje op slechts 5 km afstand van Kapchorwa. Zijn carrière als atleet begon op de middelbare school. Zijn inspiratiebronnen zijn Stephen Kiprotich, voormalig wereld- en Olympisch kampioen op de marathon, en Moses Kipsiro, die twee keer goud behaalde op de Gemenebestspelen. Zelf behaalde hij al op jonge leeftijd successen op de 5000 en 10.000 meter.

“Ik wist dat Stephen en Moses goede hardlopers waren en dat ze het goed deden. Toen dacht ik, waarom zou ik dat ook niet kunnen?”, zegt Stephen over zijn landgenoten.

Prison break

Na de middelbare school ging Stephen bij de sportvereniging van de politie omdat hij zijn hardloopcarrière verder wilde ontwikkelen. In 2013 behaalde hij een goede vijfde plaats bij de Oegandese kampioenschappen steeplechase. Later ging hij bij de sportvereniging van de gevangenis en kreeg hij een baan als gevangenisbewaker. Dat bleek een keerpunt te zijn in zijn carrière.
“Hierdoor (door de baan) had ik alle vrijheid en kon ik harder trainen.”

Wereldwijde kansen

In 2015 zette hij een vermeldenswaardige prestatie neer toen hij als tweede over de streep ging bij de nationale kampioenschappen op de 5000 meter, na Joshua Cheptegei, topatleet en wereldrecordhouder op de 15 km. Maar zijn grote doorbraak kwam toen hij zich kwalificeerde voor het WK Cross Country in 2017 in Kampala, een thuiswedstrijd voor het zeskoppige team van Oeganda.

In Kampala ging hij als 52e over de finish, een goede prestatie waarmee hij de aandacht op zich wist te vestigen van manager Jurrie van der Velden van Global Sport Communication. Na een ontmoeting van de twee mannen kreeg Stephen eerst een trainingsprogramma van “twee tot drie weken” en werd hij daarna als haas gevraagd voor de TCS World 10k in Bengaluru in India.

“Ik moest tempo maken tot de 5 km. Als ik nog energie overhad, mocht ik de wedstrijd helemaal uitlopen,” zegt Stephen. “Ik liep als tweede, maar toen haalde iemand me op de laatste 100 meter in en finishte ik als derde. Ik was blij met mijn prestatie. Het voelde goed om als derde te eindigen.”

De invloed van Joshua

Stephen ging naar het trainingskamp van het NN Running Team in Kapchorwa en vindt het geweldig dat hij deel uitmaakt van een hardloopteam dat zo goed presteert.
Zijn coach Addy Ruiter heeft een trainingsprogramma voor hem opgesteld, maar ook Joshua Cheptegei, zijn trainingspartner, is een bron van inspiratie.
De heersende wereldkampioen cross country wordt door Stephen omschreven als “iemand die altijd kalm blijft en een goed mens is”. “Hij geeft veel goede adviezen, is het levende bewijs van het belang van concentratie en focus en zorgt ervoor dat we hard trainen.”

Steeds beter

Een ongelukkige malaria-aanval brak Stephen op tijdens het WK in Londen, waar hij als 15e eindigde op de 5000 meter. Maar toen hij volledig was hersteld liet hij zien wat hij in zijn mars heeft: hij ging in 28:05 als tweede over de finish bij de 10 km in Durban en werd met een tijd van 43:43 achtste in de iconische Zevenheuvelenloop in Nijmegen.

Vorig jaar presteerde hij steeds beter. Hij behaalde een PR van 13:10.93 op de 5000 meter, vestigde een indrukwekkend parcoursrecord in Durban met een tijd van 27:47 en zegevierde op de 15 km bij de Montferland Run.

Stephen is getrouwd met Juliet en vader van twee zonen, Kaptire van vijf en Joshua van zeven maanden. 2018 noemt hij “een fantastisch jaar, maar het is nog maar het begin.”

Vasthoudend op de tien kilometer

De aanloop naar het wedstrijdseizoen van 2019 verliep vlekkeloos en Stephen maakt nog steeds vorderingen. In januari liep hij een PR van 27:24 op de 10 km op de weg en behaalde daarmee een tweede plaats. In maart verbeterde hij zijn PR met nog eens 11 seconden en vestigde hij een nieuw nationaal record in het Spaanse Laredo. Met zijn 27:13 verbeterde hij het eerdere record van Joshua Cheptegei met 3 seconden.

“Ik had niet verwacht dat ik zo snel zou lopen,” zegt Stephen over zijn prestatie in Laredo. Toen ik het zag, zei ik 'wow'. Het gaf me veel zelfvertrouwen.”

Ambitie op de weg

Stephen heeft het daarna bewonderenswaardig goed gedaan op de baan. Hij vestigde in juni een PR van 27:47.66 op de 10.000 meter in Nijmegen en hoewel hij voor goud wil gaan op het WK in Doha later dit jaar, liggen zijn langetermijnambities op de weg.

“Ik wil graag een medaille behalen op de Olympische Spelen (op de baan) en op de langere termijn hoop ik halve en hele marathons te lopen.”

De sterke punten van Stephen

Volgens Jurrie, de manager van Stephen, heeft de 23-jarige atleet verschillende kwaliteiten en gaan we nog veel van hem zien.
“Stephen is een harde werker met een groot doorzettingsvermogen,” zegt Jurrie. “Hij heeft misschien niet de beste loopstijl, maar zijn kracht ligt in zijn doorzettingsvermogen. Hij traint ook hard en kent de beperkingen van zijn lichaam. In de beginfases van een wedstrijd vergaloppeert hij zich zelden en hij weet precies wat zijn lichaam wel en niet aankan.”

Ongeluk als kind

Stephen is een grote fan van Kalenjin-muziek en een enthousiaste supporter van het Engelse eredivisieteam Liverpool FC. Hij vertelt ook waarom hij een litteken heeft dat schuin van zijn mond naar zijn kin loopt.

“Toen ik een jaar of acht was speelde ik in de buurt van een koe die iets aan het eten was”, legt Stephen uit. “Het dier dacht dat ik op haar eten uit was en viel me met haar hoorns aan.”

Keerpunt

Hardlopen heeft het leven van Stephen ingrijpend veranderd. Het geeft hem de mogelijkheid om de wereld af te reizen en met zijn inkomsten uit de sport heeft hij een stuk land kunnen kopen om gewassen te telen en dieren te houden.

Dit is een kans die hij zeker niet aan zich voorbij wil laten gaan.
“Ik heb een talent voor hardlopen en daar wil ik alles uithalen.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.