Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Philemon Kacheran

31 maart 2020

Philemon is een opkomend talent binnen het NN Running Team. Bij zijn eerste drie marathons liep hij elke keer opnieuw een PR op de 42,2 km. De Keniaanse atleet loopt de marathon tegenwoordig in 2:06 en we zijn benieuwd naar zijn verhaal.

Goede genen

Philemon komt uit een gezin van zes kinderen en is de op twee na oudste. Hij groeide op een kleine boerderij op in het district West Pokot. Volgens Philemon heeft hij zijn aanleg voor hardlopen van zijn vader geërfd.

“Mijn vader was een goede atleet op school”, aldus Philemon, die uit hetzelfde district komt als Tegla Loroupe, de voormalig wereldrecordhouder marathon bij de vrouwen, die ook tweemaal de marathon van New York op haar naam schreef.

“Op school won mijn vader de 5.000 meter en 10.000 meter, maar hij heeft nooit professioneel gelopen.”

Bloemenverkoper

Op de lagere school kwam Philemon erachter dat hij een talent voor hardlopen had. Bij een regionale competitie werd hij derde op de 10.000 meter. Hij kwalificeerde zich net niet voor de volgende ronde, maar het was duidelijk dat hij talent had.

Toen hij van school kwam huurde hij met een aantal hardlopers een huis en ging hij door met trainen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien verkocht hij bloemen. Financieel had hij het niet gemakkelijk, maar hij slaagde er toch in om een aantal goede prestaties neer te zetten en bij een zware cross countrywedstrijd van 12 km in Eldoret eindigde hij in de top 20.

Grote doorbraak

Philemon wilde zich als hardloper verder ontwikkelen en verhuisde naar Eldoret waar hij elke dag met een groep atleten trainde. Hij werd steeds beter en zijn grote doorbraak kwam eind 2016 toen hij in een lokale wedstrijd op de 10 km vierde werd in een tijd van 30:16.

“Een vriend van mij nam contact op met Valentijn Trouw (manager van de Keniaanse atleten bij Global Sports Communication) en zei hem dat er een getalenteerde vent was die net vierde was geworden. Ik kreeg toen een telefoontje van Valentijn en zo ben ik bij Global gekomen.”

Wijze woorden

Deze overstap veranderde zijn leven. Philemon verhuisde naar Kaptagat en kon zich nu voor de volle 100 procent op zijn training storten. Hij leert ook veel van het trainen met topatleten zoals Eliud Kipchoge en Geoffrey Kamworor.

“Mijn trainingsleven is nu zeer georganiseerd en daardoor kan ik professioneel groeien. Ik hoef me geen zorgen meer te maken over boodschappen en koken en kan me daardoor volledig op het trainen concentreren.

Ik heb ook zoveel van Eliud geleerd. Allereerst dat je in heel brede zin gedisciplineerd moet zijn en ten tweede dat je je geld slim moet investeren, omdat een hardloopcarrière ook weer snel voorbij kan zijn.”

Doorzetten

Het kostte Philemon tijd om zich aan te passen, omdat de pittige trainingen van 40 km hem zwaar vielen.

“Ik weet nog dat tijdens een van mijn eerste duurlopen van 40 km, ik 6 km voor de finish bijna instortte, maar ik zette door en heb de afstand uitgelopen.”

Marathondoelen

In 2017 liep Philemon voor de eerste keer mee in een internationale wedstrijd. Hij ging bij de prestigieuze Zevenheuvelenloop over 15 km in Nijmegen als 9e over de finish in een tijd van 44:27. Een maand later liep hij dezelfde afstand nog eens 10 seconden sneller in 's-Heerenberg en werd hij zevende.

“Met deze twee wedstrijden zat ik op het goede spoor om mijn dromen te realiseren. Maar daarna belde ik Valentijn om hem te zeggen dat ik beter voor de marathon kon trainen, omdat ik liever langere afstanden loop.”

Groen licht

Philemon ging in 2018 van start met de halve marathon in Venlo, waar hij in 61:22 als achtste finishte. Het weekend daarna liep hij in het Duitse Paderborn de 21,1 km en werd hij eerste in 61:54.

Door deze goede prestaties was Philemon er nog sterker van overtuigd dat zijn toekomst bij de marathon lag.

“Ik had bij beide wedstrijden het idee dat ik nog energie over had. Ik wilde graag weten hoe ik het in de marathon zou doen. Mijn coach Patrick Sang gaf me toen groen licht om de overstap te maken naar de marathon.”

Debuut op de marathon

In september 2018 maakte Philemon zijn marathondebuut in Kaapstad, een moment waar hij reikhalzend naar had uitgekeken. Hij was bang dat hij rond de 36-37km zou instorten, omdat hij tijdens de lange duurlopen het daar vaak moeilijk kreeg, maar hij slaagde er ook op de laatste kilometers goed in om zijn tempo aan te houden en hij finishte als goede derde in 2:09:13.

“Ik was heel blij met mijn eerste marathon”, aldus Philemon.

Nog beter in Barcelona

Na Zuid-Afrika bereidde Philemon zich voor op zijn tweede marathon, in Barcelona in maart 2019. Hij hoopte dat hij op dit snellere parcours ook een snellere tijd van zo'n 2:08 zou kunnen neerzetten. De atleet met de lange benen overtrof echter alle verwachtingen en liep een schitterende tijd van 2:07:12. Hij finishte direct achter zijn trainingspartner Anthony Maritim en nog vóór Laban Mutai en Laban Korir, zijn teamgenoten uit Kaptagat.

“Na al het zware trainen had ik het gevoel dat dit de wedstrijd was waarin ik het echt waarmaakte”, aldus Philemon.

Spaans succes

In oktober was Philemon een van de hazen voor Eliud Kipchoge tijdens de INEOS 1:59 Challenge. Hij sloot 2019 in stijl af met de marathon van Valencia, waar hij in een tijd van 2:06:05 als vijfde finishte en opnieuw zijn tijd aanscherpte op de 42,2 km.

“Ik kan nu veel beter de langere trainingsafstanden aan. Ik kan Eliud nu op de lange afstanden bijbenen zonder dat ik achterop raak. Ik ben hier heel blij mee, want in het begin had ik er moeite mee om Eliud op de langere afstanden bij te houden.”

Familieman

Op de langere termijn hoopt Philemon de marathon in 2:04 te lopen, maar hij is vooral blij dat zijn hardloopcarrière nu goed van de grond is gekomen, waardoor het leven van zijn familie ook ingrijpend is veranderd.

“Nu ik een professionele hardloper ben, kan ik mijn ouders steunen en bijdragen aan het schoolgeld voor mijn broers en zussen.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.