Ga direct naar inhoud

Maak kennis met Jonathan Korir

20 augustus 2019

Een van de nieuwste leden van het NN Running Team liep vorig jaar oktober een flitsend PR van 2:06:51 tijdens de Amsterdam Marathon. We spreken af met de Keniaanse Jonathan Korir, vriend en buurman van Eliud Kipchoge, om meer te weten te komen over zijn carrière tot nu toe.

De buurman van Eliud

Jonathan groeide op in Kipsirwa in de provincie Nandi, op slechts 3 km van het geboortedorp van Eliud Kipchoge. Een van de eerste hardloopherinneringen van Jonathan is dat hij de marathonkampioen in de buurt zag trainen. Hij keek ook altijd naar Eliud op tv als hij deelnam aan internationale wedstrijden.

Jonathan groeide op op een boerderij in een gezin van 12 kinderen. “Ik weet nog dat ik hem de 5000 meter zag winnen bij het WK in Parijs in 2003. Daar denk ik met veel plezier aan terug.”

Hardloopachtergrond

Jonathan rende in zijn jeugd elke dag 8 km van en naar school en op school maakte hij ook voor het eerst kennis met atletiek. Hij liep de 800 m/1500 m en de 5000 m en was een goede, maar zeker geen uitzonderlijke atleet.

De atleet is bescheiden over zijn atletiekprestaties op school: “Ik eindigde meestal als vierde of vijfde. Ik was geen topatleet.”

Carrière

Na school stopte hij met atletiek en ging hij werken op een boerderij. Daarna verhuisde hij naar Eldoret waar hij als bouwvakker aan de slag ging voor een huizenproject dat werd geleid door Isaac Songok, die tijdens de Olympische Spelen in 2004 de finale liep op de 1500 meter en twee medailles heeft gewonnen op de WK cross.

Jonathan werkte bijna drie jaar als bouwvakker, maar koesterde nog steeds de wens om het hardlopen weer op te pakken. Elke ochtend trainde hij voordat hij naar zijn werk ging en geleidelijk kwam hij weer in vorm. Jonathan deed mee met een aantal lokale wedstrijden, maar zijn zelfvertrouwen kreeg eind 2016 echt een boost toen hij meedeed met een 40 km-trainingsloop met Eliud. Hij slaagde erin om de marathonicoon bij te benen. Jonathan: “Eliud zei dat ik met de groep in Kapatgat buiten het kamp moest gaan trainen. Hij was erg aardig voor me en zei dat hij me zou steunen met eten en een dak boven mijn hoofd.”

Marathondebuut

Jonathan volgde Eliuds advies op en trainde twee keer per dag met de atleten van het NN Running Team. Hij ging met sprongen vooruit.

In november 2017 maakte Jonathan zijn marathondebuut in Nairobi. De wedstrijd vond plaats op 1800 m hoogte en hij liep tot de 30 km in de kopgroep, maar toen gooide kramp in zijn kuit roet in het eten. Hij finishte als 19e in een tijd van 2:17:40, maar had wel laten zien dat hij potentieel had.

Intrek in het kamp

In maart het volgende jaar maakte de kersverse marathonloper zijn internationale debuut in Zhengzhou in China en finishte hij op een respectabele derde plaats in een tijd van 2:14:25. De lange, tengere atleet haalde veel motivatie uit dit resultaat.

“Ik wist dat ik beter was geworden, dus ik zei tegen mezelf dat ik nu onder de 2:10 moest lopen.”

Naar aanleiding van deze prestatie en een aantal indrukwekkende trainingslopen werd Jonathan door Global uitgenodigd om zijn intrek te nemen in het NN Running Team-kamp in Kaptagat. Dit was een belangrijk keerpunt.

“Het was fijn dat ik hier mocht komen en dat ik samen met vrienden kon gaan trainen”, licht Jonathan toe. “Ik heb heel erg het gevoel dat ik deel uitmaak van het NN Running Team. Het is fantastisch om bij zoveel gouden medaillewinnaars en atleten van wereldklasse te zijn.

Toptijd in Amsterdam

De eerste wedstrijd die de ambitieuze atleet in de kleuren van het NN Running Team liep, was de marathon van Amsterdam in 2018. Hij had zichzelf als doel gesteld om die in 2:05-2:06 te lopen en slaagde in zijn missie.

Tot 33 km liep hij met de kopgroep op. Hij ging uiteindelijk in een tijd van 2:06:51 over de streep, waarmee hij al in zijn derde marathon zijn PR verbeterde met meer dan zeven minuten.

“Ik was blij met de tijd die ik heb gelopen. Het was mijn eerste wedstrijd met Global en het NN Running Team, dus ik wilde snel lopen.”

Uitdaging in Hamburg

In zijn eerste wedstrijd in 2019 liep Jonathan een goede halve marathon in Barcelona en finishte hij in 61:10 als vierde, slechts zes seconden achter winnaar en NN Running Team-collega Eric Kiptanui. Deze prestatie was een perfecte voorbereiding voor de marathon van Hamburg in april.

Jonathan had “2:04 of 2:05” als doel gesteld voor Hamburg, maar kreeg na 20 km helaas last van zijn hamstring en voeten.

“Op dat punt wist ik dat ik gewoon moest proberen om het tempo vast te houden”, aldus Jonathan, die in Hamburg ook nog eens te maken had met natte weersomstandigheden. Ondanks alle tegenslag ging hij als goede achtste over de finish in 2:10:09.

Vertrouwen door Eliud

Jonathan maakt indruk tijdens de trainingen. Hij kan Eliud op de lange afstanden bijbenen en haalt veel zelfvertrouwen uit die prestaties.

“Ik train samen met Eliud en dat is iemand die de marathon in 2:01 kan lopen. Daarom zie ik voor me dat ik in de toekomst 2:03 of 2:04 loop. We hebben tenslotte hetzelfde trainingsprogramma en soms kan ik Eliud bijhouden.”

Keerpunt

Hij is een fanatiek fan van de Engelse eredivisieclub Chelsea en een groot fan van voormalig Chelsea-spits Didier Drogba. Jonathan is relatief laat met hardlopen begonnen, en hij is vastbesloten om er alles uit te halen.

“Het heeft mijn hele leven veranderd. Ik hoef nu niet elke dag te werken voor mijn eten en ik kan geld naar huis sturen om mijn ouders te helpen met de boerderij.”

Juichmoment

Bij de verschillende hardloopevenementen die wij ondersteunen krijgen lopers de kans een boomerang te maken met hun eindtijd. Deze kunnen zij direct delen met al hun supporters.

Hardloopsupporter

Bij de Hardloopsupporter sturen familie en vrienden een aanmoedigingsvideo in voor hun marathonheld. Deze video’s zie je terug op grote schermen langs het parcours bij het het zwaarste punt.

Pacing Team

Pacers zijn ervaren marathon lopers die in een strak tempo lopen en andere renners van adviezen kunnen voorzien. Wil jij een bepaalde tijd lopen? Loop dan bij één van onze events mee met onze Pacers.

Smart Medal

Sinds november 2018 is Nationale-Nederlanden partner van Smart Medal; een gratis app voor hardlopers die dient als digitale prijzenkast en toegang geeft tot persoonlijke Running Story’s.